תפוחי אדמה בערימה על רקע לבן (צילום: Andres Peiro Palmer, Istock)
תפוחי האדמה קוראים לכם לחזור | צילום: Andres Peiro Palmer, Istock

אנחנו יודעים שאתם עדיין בהסתגלות לעניין המדד הגליקמי, יודעים, ובאמת באמת מצטערים – אבל עושה רושם שדווקא פרוקטוז הוא אויב הדיאטה שלכם, ולא גלוקוז, כפי שנמסר בתחילה.

 תזכורת קצרה למתקשים: ידידנו הסוכר מורכב משתי מולקולות – גלוקוז ופרוקטוז (הידוע גם בשם "סוכר פירות"). הרבה דיאטות, בעיקר העדכניות שבהן, נשענות על הערכה של האינדקס הגליקמי של המזון, כלומר על רמות הגלוקוז שבו.

דיאטות המבוססות על מדד גליקמי נוטות להתייחס מאוד לא יפה לעמילנים (לחם, אורז, תפוחי אדמה וחבריהם), מהסיבה הפשוטה שעמילן הוא למעשה שרשרת של מולקולות גלוקוז, ולכן הערך הגליקמי של המאכלים האלה מרקיע שחקים. על הפרוקטוז הדיאטות האלה בכלל לא מסתכלות, מתוך הנחה שאין בו כל רע. כל זה היה נכון עד לאחרונה – כשלפתע גילו קשר בין רמות גבוהות של פרוקטוז לעלייה במשקל.

עוד סיבה לרדת מהקולה

מחקר שפורסם בעיתון התזונה האירופי מראה שהקפדה על רמות פרוקטוז נמוכות יעילה יותר לדיאטה מאשר הקפדה על רמות גלוקוז נמוכות, ולכן מזונות עמילניים הם לא כאלה הרסניים לשומר המשקל כפי שמקובל לחשוב.

ואם חשבתם שהפרוקטוז אחראי רק על הקילוגרמים העודפים שלנו, שוב טעיתם. מתברר שגם מבחינה בריאותית מדובר במזיק לא קטן: יותר מדי פרוקטוז יכול לגרום לעיכוב פעולת האינסולין, מה שעלול להוביל לסוכרת, וכאילו זה לא מספיק, שמו נקשר גם במחלות לב.

אז ממה להימנע? בראש ובראשונה ממשקאות קלים – המכילים סירופ תירס, שהוא ממתיק עתיר פרוקטוז במיוחד.