לחם מקמח מלא ושיפון - מוכן (צילום: אביבה פיבקו)
לחם מלא עם קמח שיפון. אם כבר לחם - אז את זה | צילום: אביבה פיבקו

לחם הוא אחר המאכלים הכי בסיסיים בחיים שלנו, אבל גם אחד מהיותר משמינים. אז אני באופן אישי משתדלת לא לאכול לחם, אבל אם אני מחליטה לחרוג מזה, אני תמיד מעדיפה שזה יהיה לחם מקמח מלא – גם יותר משביע, וגם (ובעיקר) הרבה יותר עשיר בסיבים ובערכים תזונתיים.

המתכון הבא הוא של לחם בריא, קל להכנה, וכמובן טעים להפליא. למעשה, אני בטוחה שאחרי שתאפו אותו פעם אחת – תחזרו ותאפו אותו שוב ושוב.

שלא כמו במתכונים אחרים, שבהם אני ממליצה לא להחליף מרכיבים, כאן אתם יכולים לתת לדמיון שלכם להשתולל. אפשר להחליף את גרעיני החמנייה באגוזים, גרעיני דלעת, שומשום, קימל ועוד. ספרו לי מה בחרתם להוסיף ואיך הייתה התוצאה. שימו לב שאם מוסיפים גרעינים, רצוי להשרות אותם קודם כמה דקות במים רותחים, כדי לרכך אותם מעט. אגוזים מוסיפים בלי להשרות.

לחם בריאות מקמח מלא ושיפון

המצרכים:
450 גרם קמח מלא (3 כוסות)
110 גרם קמח שיפון (1 כוס)
שקית שמרים יבשים (11 גרם)
2 כפיות מלח
1 כף סוכר לבן או חום
2 כפות שמן זית
1/2 כוס גרעיני חמנייה (רצוי להשרות כמה דקות במים רותחים)
400-450 מ"ל מים פושרים

להברשה:
2 כפות מים
1/2 כפית מלח

אופן ההכנה:

1. מערבבים בקערת המיקסר את הקמח, המלח, השמרים והסוכר.

2. מוסיפים את שמן הזית ומתחילים ללוש.

3. מוסיפים את המים בהדרגה וממשיכים ללוש 10 דקות. הבצק צריך להיות רך וקצת דביק, אז לא ממש נוח ללוש אותו ביד (אפשר להשתמש במיקסר ידני, אם יש – אבל לא בחלק של ההקצפה). אם אתם מרגישים שהבצק יבש וקשה, תוסיפו עוד מים.

לחם מקמח מלא ושיפון - הבצק (צילום: אביבה פיבקו)
ככה נראה הבצק התפוח | צילום: אביבה פיבקו

4. מוסיפים את גרעיני החמנייה, וממשיכים ללוש עוד דקה.

5. מעבירים את הבצק לקערה משומנת, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים לפחות שעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.

6. מעבירים את הבצק למשטח מקומח בקמח מלא, ולשים ביד כדקה.

7. יוצרים כדור ומקפלים את הבצק כלפי פנים, שיהיה עגול ויפה. מניחים על מגש מרופד בנייר אפייה כשהקיפולים מופנים כלפי מטה. מניחים מעל הלחם ניילון נצמד משומן (רק להניח לא להצמיד), ומתפיחים עוד 40 דקות.

8. מערבבים את 2 כפות המים עם חצי כפית המלח, ומברישים את הלחם.

9. מפזרים מעט קמח מלא, וחורצים בעזרת סכין חדה 4 חתכים לכיוון אחד ועוד 4 לכיוון השני, כך שנוצרת דוגמה של ריבועים.

לחם מקמח מלא ושיפון - לפני האפייה (צילום: אביבה פיבקו)
וככה הוא נראה לפני הכניסה לתנור | צילום: אביבה פיבקו

10. אופים בתנור שחומם מראש ל-230 מעלות 10 דקות, מנמיכים את החום ל-200 וממשיכים לאפות עוד 30 דקות. דופקים על הלחם מלמטה, ואם נשמע צליל חלול, הלחם מוכן.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: לחם בריאות מקמח מלא ושיפון
>> בשבוע שעבר הכנו את עוגת השוקולד של אביבה
>> ואילו סמדי הכינה לנו רוגלך בגרסה מקוצרת