פטריית הכמהין נחשבת לתו תקן לאוכל יוקרה מאז ומ תמיד. השימוש בה, כיאה לחומר גלם יוקרתי, הוא מועט מאוד, לרב על תקן היהלום ולא על תקן התכשיט עצמו. אבל הפטרייה הנחשקת, כך מתברר, היא לא המזון היחיד שמכניס מסעדות למועדון היוקרה. ישנם עוד לא מעט חומרי גלם שרכישה שלהם יכולה להגיע לסכום של משכורת ממוצעת בישראל וליותר מכך.

1000-2000 דולר לחצי קילו (צילום: Mathot13, Thinkstock)
פטריית המטסוטאקה היפנית. יקר | צילום: Mathot13, Thinkstock
פטריית המטסוטאקה היפנית

מחיר: 1000-2000 דולר לחצי קילו

בפטרייה הזו, שהיא ככל הנראה עוקפת כמהין, עושים שימוש בעיקר במטבח היפני ובמטבח הסיני כשהיא צלויה או מוקפצת, והיא ידועה בזכות הטעם שלה והריח העז שהיא מפיצה. המטסוטאקה גדלה בסין, קוריאה, לאוס, ארצות הברית, קנדה, פינלנד, שוודיה ומדינות נוספות, אבל הזן הנחשב ביותר והיקר ביותר הוא הזן היפני, שמחירו יכול להגיע לכאלפיים דולר לחצי קילו.

מדובר בפטרייה רגישה שמתפתחת לרוב מתחת לעלי שלכת, על גבי שורשי העצים, כשהיא מנהלת עם העץ סימביוזיה מיוחדת, בדומה לפטריית האורניה המצויה. כיוון שהיא נמצאת בין העלים לשורשים, לא קל למצוא אותה והחיפושים אחריה לוקחים לא מעט זמן וחייבים להיעשות באמצעים ידניים בלבד.

בעשורים האחרונים, מחירה של הפטרייה מהזן היפני, זו הנחשבת למשובחת ביותר, נסק בעקבות מגיפה שהתפשטה על עצי האורן האדום שעל שורשיהם צומחת הפטרייה מה שהקטין מאוד את ההיצע לכדי לא יותר מתוצרת שנתית של אלף טון לשנה (סכום הקטן בהרבה ממה שהשוק היפני היה רגיל אליו קודם).

אם בכל זאת תחפצו לטעום מטעמה של הפטרייה, מחירם של מספר זנים מיובאים, כאלו הנחשבים לפחות איכותיים, הוא 90 דולר בלבד וניתן לרכוש אותה בשווקי ומסעדות יוקרה ברחבי העולם.

10-20 אלף דולר לשני מלונים (צילום: Umberto Agnello, Thinkstock)
מלון יובארי קינג. טעם שנוי במחלוקת | צילום: Umberto Agnello, Thinkstock
מלון יובארי קינג

מחיר: 10-20 אלף דולר לשני מלונים במשקל 4 קילו.

המלון הוא פרי (או ירק) שנוי מאוד במחלוקת. רבים יאהבו מאוד את הטעם ואת הריח שלו, אך אחרים יביעו סלידה רק מהמחשבה עליו. אל תוך הסקאלה הזו, אפשר להוסיף קצה נוסף של אלו שיהיו מוכנים לשלם אלפים ליחידה. במקרה הזה מדובר במלון יובארי קינג.

מלון היובארי קינג הוא מלון שפותח ביפן של המאה ה-19 על ידי החברה החקלאית יובארי. מהר מאוד, הוא יצר לעצמו מוניטין של המלון הכי איכותי בעולם מבחינת טעם, מרקם, עסיסיות ואורך חיי מדף. הבקרה שעובר המלון לאורך כל שלב הגידול והאריזה שלו, היא למעשה הסיבה למחירו המופקע, שמגיע במכירות פומביות לסכומים של אלף ואלפיים דולר.

הגידול שלו מתחיל מחממות מבוקרות באי הגדול ביפן, הוקאידו, כאשר הוא מקבל השקיה מספר פעמים מראש ובדיקה דקדקנית יומיומית של החקלאי אחר כל אחד מהמלונים שגדלים בחממה. לאחר מכן, המלונים הטובים ביותר מועברים מהחוות לבית האריזה, שם כל מלון נבדק מחדש באמצעות נקישה מיוחדת ולאחר מכן לאריזה – הכל בעבודת יד ללא מגע מכונה כלל.

מגדלי מלון יובארי קינג מספרים בגאווה שהמלון שלהם נאכל ונקנה בסכומי עתק בכל העולם ומבטיחים – התמורה שווה את המחיר.

זעפרן (צילום: SXC)
זעפרן | צילום: SXC
זעפרן – תבלין הזהב

מחיר: 11 דולר ל-100 גרם

הזעפרן, או פרח הכרכום שממנו הוא מופק, הוא למעשה אחד מאוצרות הטבע שמכיל חבל קשמיר, הנמצא במרכז הסכסוך הוותיק בין הודו, פקיסטן וסין. במרוצת השנים, הפרח נפוץ גם מערבה, למדינות ערב ולאירופה ואיתו התבלין היקר בעולם – הזעפרן. את התבלין מפיקים משלוש הצלקות של מין אחד מתוך 80 המינים של פרח הכרכום – פרח עדין שפורח פעם אחת בלבד בין החודשים אוקטובר לנובמבר ועשוי להיהרס במידה ויורד עליו גשם.

את חוטי הזעפרן ניתן ללקט מהצמחים רק באופן ידני, שלושה מכל פרח ורק באזורי הבר ההרריים שכן מדובר בפרח פרא שקשה מאוד לביית אותו.

הסיבה למחיר? לטובת הפקה של חצי קילו זעפרן, דרושים בין 35 למאה אלף פרחי כרכום המלוקטים בבר במשך ימים ארוכים, עד שיורד גשם באותו אזור. את רוב הזעפרן שתקנו בארץ, כנראה שליקטו בחו"ל, מה שמוסיף למחיר מס ועלויות יבוא שעשויות להיות יקרות מאוד.

לפני כתשע שנים, החל גידול של זעפרן כאן בארץ, בחוות "מתנת המדבר" שבנגב, בה מגודלים פרחי כרכום מניבי זעפרן על פני שטח של דונם אדמה. בתור התחלה, הזעפרן בחווה גודל לטובת מנות שהוגשו במסעדה הצמחונית במקום, כיום החווה מציעה סיורים לליקוט זעפרן. בנוסף, חברות טיולים מציעות סיורים קולינריים בעקבות הזעפרן וכן טיולי ליקוט של התבלין ביעדים כמו טורקיה וספרד.


בזעפרן משתמשים בתבשילי אורז ועוף והוא נפוץ במטבח האיטלקי, במטבח הספרדי ובמטבח ההודי. השימוש בזעפרן הוא בקמצנות דקדקנית בשל מחירו הגבוה ובשל הארומה החזקה והטעם העז שהוא מפיץ בתבשילים.

300 דולר לחצי קילו (צילום: cbenjasuwan, Thinkstock)
קופי לואק. טעם חזק במיוחד | צילום: cbenjasuwan, Thinkstock
הקפה היקר בעולם – קופי לואק

מחיר: 300 דולר לחצי קילו

את הקפה הזה, שמקורו באינדונזיה, לא בטוח שתרצו לשתות. קופי לואק (למקור השם נגיע בהמשך) ידוע בזכות המרקם החלק שלו והטעם החזק שלו וכן, בגלל המחיר שלו – המחיר הגבוה ביותר בעולם לקפה, 300 דולר לחצי קילו. תהליך היצור שלו הוא ייחודי ולא בהכרח יעורר בכם יותר מדי תיאבון.

הפולים גדלים כזרעים של פירות המזכירים במראה שלהם דובדבנים. בשלב היצור הבא נכנס הלואק, בעברית – גחן דקלים אסייתי, מכרסם קטן שמדלג בין ענפי העץ, בוחר את הפירות המתוקים ביותר ובולע אותם בשלמותם. רכיבי הפרי מפורקים במערכת העיכול של הגחן והפולים לעומת זאת יוצאים בצואה שלו שנאספת על ידי המגדלים. בשלב הזה הפולים מנוקים, נשטפים היטב ונקלים כמו פולי קפה רגילים.

התוצר הסופי הוא קפה במרקם חלק, אודות לתהליך העיבוד שהפולים עברו בבטנו של הבחן, אותו תהליך עיבוד שאחראי גם על נטרול הטעם המריר של הקפה.

בשל תהליך היצור הייחודי, אינדונזיה מצליחה ליצר בכל שנה רק כ-230 קילו של פולי קפה לואק, בעוד שהביקוש לקפה הזה הוא גבוה מאוד. יש קונים בקהל?

500 יורו לקילו (צילום: Jupiterimages, Thinkstock)
לה בונוט. גדל בתנאים מיוחדים | צילום: Jupiterimages, Thinkstock
תפוח האדמה היקר בעולם

מחיר: 500 יורו לקילו

אי אפשר להכין רשימה כזו מבלי להכניס אליה את הצרפתים. אלה נכנסים בקטגוריה המפתיעה משהו – תפוח אדמה לעשירים, כזה שמחירו עומד על 500 יורו לקילו. מדובר בתפוחי אדמה שגדלים אך ורק באי הצרפתי נוארמטיאר בזכות תנאי האקלים והקרקע הייחודיים ששוררים בו.

ה"לה בונוט" הוא זן שניחן במליחות טבעית מדודה, ברמות עמילן מדויקות ובמרקם השואף לשלמות, דורש גידול מיוחד על אדמה ברמת מליחות מדויקת שמדושנת עם אצה מיוחדת שגדלה רק באזור הזה של האוקיינוס האטלנטי. תפוחי אדמה אלו ניתנים רק לליקוט ידני ולא ניתן לעקור אותם מהשיח, כיוון שקטיעת הגבעולים או השורשים עשויה להביא להרג סופי של הפקעת הנדירה שמגדלת את תפוחי האדמה הללו.

מי שירצה ליהנות ממנות צרפתיות קלאסיות אותן מכינים מתפוח האדמה המיוחד הזה, ישמח לשמוע שהן מוגשות במהלך חודש מאי במסעדות יוקרה בצרפת ובהולנד.