אין תמונה
תנור משולב של סאוטר. היום הרוב מעדיפים בילט-אין
כל מה שצריך לדעת לפני שקונים תנור

בגדול, ישנם שני סוגים של תנורים: תנורי בילט-אין (נפח 54 עד 70 ליטר), שמשובצים בתוך הארון ונפרדים מהכיריים, ותנורים משולבים – שהם יחידה אחת של תנור וכיריים. "בעבר היו רק תנורים משולבים", מספר ניר הנדלר, מנהל סחר בכיר של דלונגי בניופאן, "ולאט לאט הם התחילו להיעלם. היום רק מי שיש לו בעיית מקום, או מי שמחפש מוצר בסיסי מאוד, רוכש תנור משולב כמו שהיה פעם, ברוחב 50 או 60 סנטימטר. במקומם נכנסו בשנים האחרונות תנורים משולבים רחבים (90 סנטימטר עד 1.3 מטר) ומעוצבים במראה תעשייתי, שעולים בין 6,000 ל-10,000 שקל ומיועדים לבשלנים רציניים – אבל עדיין, תנורי הבילט-אין שולטים בשוק ביד רמה".

כמה יעלה לנו תנור בילט-אין רגיל? "אפשר למצוא תנורי בילט-אין בטווח רחב של מחירים, מ-1,300 שקל לתנור פשוט ועד 6,000 שקל. רוב הצרכנים רוכשים תנור שעלותו היא איפשהו באמצע – סביב 4,000-3,000 שקל", אומר סער ביטון, מנהל קטגוריה בשקם אלקטריק.

מלבד אלה צצו בשוק לרגע קצר תנורים עם דלת צד (דלת שנפתחת הצדה ולא למטה), אולם הם הפכו לזניחים וכמעט נעלמו; וכמו כן יש תנורים דו תאיים, כלומר עם שני תאי אפייה נפרדים לגמרי, שהם פופולריים במיוחד בקרב הציבור הדתי, וזכו להכשר.

אין תמונה
תנור דו-תאי. דתיים אוהבים אותם

הקריטריונים לבחירת תנור

תכניות ההפעלה: התנור הבסיסי ביותר כולל ארבע תכניות אפייה, ומכונה תנור סטטי או מסורתי. מדובר בתנור זול, שמיובא בדרך כלל מטורקיה או מסין, ואין לו מאוורר אלא רק שני גופי חימום – עליון ותחתון; הרמה הבאה היא תנור טורבו (בעל מאוורר פנימי שמפזר את החום בצורה אחידה), שלו כבר יש חמש-שבע תוכניות אפייה, בהן גריל; ברמה מעליו נמצא תנור המכונה טורבו אקטיבי, עם שמונה-שבע תכניות אפייה, ובו בנוסף לשני גופי חימום ומאוורר יש גוף חימום מסביב למאוורר. לדברי הנדלר הטורבו הרגיל מספיק לאופה הממוצע, ונותן תוצאות טובות מספיק באפייה בשתי קומות.

שעוני הפיקוד: אורן מנצור, מנהל טכני ארצי של חטיבת הסחר אלקטרה מוצרי צריכה, מספר שיש שני סוגים של שעוני פיקוד: מכני, שמאפשר לקבוע זמן בישול או אפייה של עד 120 דקות מקסימום, ללא אפשרות להפעלה עתידית; ודיגיטלי, שמאפשר תצוגת שעון זמן, הפעלה לפרק זמן קצוב, הפעלה עתידית לפרק זמן מסוים ואפשרות לטיימר תזכורת.

הניקוי: בשנים האחרונות התווספה לחלק מהמותגים פונקציה של ניקוי פירולטי, שהוא ניקוי עצמי של התנור. מדובר בתכנית הפעלה שבה התנור מגיע ל-500 מעלות, שורף את כל הלכלוך והשומן שהצטברו בו, ואז לבשלן נותר רק להעביר סמרטוט ולפנות את הפיח (אחרי שהתנור התקרר, כמובן). פנים התנור, שעשוי בדרך כלל אמייל בצבע חום או שחור שעמיד בחום של עד 300 מעלות (התנור עצמו יכול להתחמם עד 250 מעלות), הוא איכותי במיוחד בתנורים האלה, ועמיד עד כ-500 מעלות. הוא מכונה אמייל סופר-קלין, והוא איכותי יותר בזכות תוספת אבץ שמחזקת אותו. החסרונות: תנורים בעלי ניקוי פירולטי יקרים בכ-1,000 שקל מהדגמים המקבילים ללא פירולטי, ותהליך הניקוי הוא זולל חשמל לא קטן.

למה חשוב לשים לב כשקונים תנור?

• כדאי לוודא שיש מסילות נירוסטה ולא מסילות שקועות בדפנות (שיטה של כמה יצרנים להוזיל את העלויות).

• האוורור צריך להיות היקפי ולא רק קדמי - זה בטיחותי יותר, ומשמעותי בעיקר בבית שיש בו ילדים.

• עוד מטעמי בטיחות: בדלת התנור צריכה להיות זכוכית כפולה. אם יש אפשרות שהזכוכית הפנימית תישלף לצורכי ניקיון – זה בהחלט יתרון.

• העדיפו תנור שבחלק הפנימי של הדלת שלו אין ברגים, זה יקל על הניקוי.

• מכיוון שאי אפשר לאפות ולחוש את איכות התנור לפני הרכישה, חשוב לשים לב לאיכות התבניות, האמייל, המסילות, הצירים, הפתיחה, גודל הצג, מגוון התכניות ונוחות השימוש (מה מתפרק ומה מקובע, למשל).

• העדיפו תנור עם דלת קרה (דלת שמתחממת מבחוץ רק עד טמפרטורה של 60 מעלות בזמן שהתנור עובד על 250 מעלות). "תנורים בעלי דלת קרה מסומנים על גבי הדלת בסימן בינלאומי רשום. אם הוא איננו – הדלת אינה קרה", מוסיף אורן מנצור.

• קונים תנור? רכשו גם מפסק מיוחד, שיגן עליו במקרה של הפסקת חשמל.

• בדרך כלל ניתנת שנת אחריות לתנור וכיריים, אולם כדאי להרחיבה לזמן נוסף בתוספת תשלום.

• אם אתם נאלצים לרכוש תנור משולב צר (50 סנטימטר) בשל מצוקת מקום, ודאו שהעומק שלו הוא 60 סנטימטר ולא 50 – כך תרוויחו נפח נוסף.

אין תמונה
תנור של בוש. יש תצוגה רגילה ויש דיגיטלית

כל מה שצריך לדעת לפני שקונים כיריים

כיריים סטנדרטיות הן ברוחב 60 ס"מ, ויש להן ארבע להבות. קטן לכם? יש גם כיריים ברוחב 70 ס"מ עם חמש או שש להבות, ואפילו יש כיריים ברוחב 90, 120 ס"מ ואף יותר. אבל השאלה היותר בוערת היא – גז או חשמל? הנדלר וביטון מסבירים על ההבדלים ונותנים המלצות:

גז מול חשמל

כיום יש בשוק כיריים שפועלות על גז (עם משטח אמייל, נירוסטה או משטח זכוכית) וכיריים חשמליות, שנקראות גם קרמיות, שלהן שלוש רמות איכות ומחיר: הרמה הבסיסית היא להבת רדיאן, שהיא מבער סליל שמתחמם לאט וכבה לאט (מחיר: עד 2,000 שקל); הרמה השנייה היא להבת היי לייט – להבה יציבה שמתחממת ומתקררת מהר, איכותית יותר ושולטת ברוב שוק הכיריים החשמליות (3,000-2,000 שקל); הרמה המתקדמת היא כיריים אינדוקציה, שפועלים על שדה מגנטי כשהסיר או המחבת סוגרים בעצם מעגל ובכך מפעילים את הכירה. כשמסירים את הסיר, הלהבה נכבית (3,000 עד 5,000 שקל).

אין תמונה
כיריים חשמליות. זהירות - לא קולות חצילים

"כ-90 אחוז מהכיריים שנמכרות הן כיריים גז", מספר הנדלר. "אולם בניגוד לעבר, אז הן היו בעיקר מאמייל בצבע לבן, היום יש מגוון גדלים, צבעים, חומרים ועיצובים".

אז מה עדיף, גז או חשמל? היתרון שיש לכיריים חשמליות על גז הוא פיזור החום האחיד. בכירת גז הלהבה היא טבעתית ולא משתרעת מתחת לכל הסיר, בעוד שבכיריים חשמליות החימום אחיד לחלוטין. יתרונות נוספים הם העיצוב ההיי-טקי והחלק והניקוי הפשוט. מצד שני, גז זול יותר מחשמל, וגם כיריים גז זולות יותר מכיריים חשמליות. חיסרון נוסף הוא שלכירת החשמל לוקח זמן רב יותר להתקרר מרגע הכיבוי, ובמקרים מסוימים זה יכול להיות משמעותי לתוצאה שבסיר. והחיסרון שלדעת רבים הוא הגדול מכולם: על כיריים חשמליות אי אפשר לקלות חצילים.

בחרתם בכל זאת בחשמליות? שימו לב שהן מצריכות סירים מתאימים (אל חשש, רוב הסירים הקיימים היום בשוק יתאימו). הלכתם על הגז? אתם יכולים לבחור במשטח זכוכית, במקום אמייל או נירוסטה, ובכך לשוות להן מראה יוקרתי יותר. בונוס: הזכוכית גם תהיה קלה יותר לניקוי.

אין תמונה
כיריים גז של אלקטרה. ליגה

סוגי להבות: כיריים (גם גז וגם חשמל) בדרך כלל מגיעות עם ארבע להבות, אבל בשנים האחרונות אפשר לראות גם להבה חמישית, אובלית בדרך כלל, שמיועדת לסירים מאורכים (בעיקר לדגים). אפשר להוסיף להבת טורבו (שמכונה גם להבת ווק) חזקה במיוחד ולהבה כפולה, שבנויה משתי טבעות אש ומאפשרת להשתמש באחת מהן או בשתיהן, בהתאם לסיר ולתבשיל.

סוג נוסף של כיריים הוא הדומינו – שתי להבות בילט-אין שבעזרתן אפשר להרכיב את המערכת המושלמת עבור בשלנים, למשל שתי כירות גז, שתי כירות קרמיות, פלטה לברביקיו, גריל עם גחלים או לבנים, צ'יפסר וכדומה.

>> עוד בסדרת המטבח המושלם:
המדריך לקניית מקרר
כלי הגשה ואירוח - מה באמת צריך בבית?
האביזרים והגאדג'טים שאתם חייבים במטבח
איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?
הסירים ומחבתות שצריך בכל בית
קופסאות אחסון: מדריך קנייה ושימוש
כל אביזרי האפייה שאתם צריכים
בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח
3 חומרי הניקוי הכי חשובים במטבח