כל אופה יודע את זה: יש כמה מוצרים חשובים שאי אפשר לאפות בלעדיהם, ויש המון מוצרים בלתי חשובים, שממלאים לנו את הארונות ומסתירים את התבנית שאנחנו בדיוק מחפשים. אז בואו נעשה סדר בבלגן (כל זה בהנחה שתנור כבר יש לכם, כן?).

עוגת קפה (צילום: שירן כרמל,  יחסי ציבור )
תבנית אינגליש קייק. אחת החשובות | צילום: שירן כרמל, יחסי ציבור

מהאינגליש קייק ועד המאפינס: כל התבניות

הקונדיטורית אילת אורנבך פורשת בפנינו את רשימת התבניות שמשמשות את האופה הביתי:

- אינגליש קייק. תבניות מלבניות (לא מתפרקות) מאורכות, באורך של 20, 25 ו-30 סנטימטר. מתאימות בעיקר לאפיית עוגות בחושות ולחמים.

- תבניות התנור. מגיעות עם תנור האפייה, ומשמשות בעיקר לאפיית עוגיות.

- תבניות עגולות מתפרקות. מתאימות לעוגות, ומתחלקות לשני סוגים: קפיציות ולא קפיציות. לתבנית הקפיצית יש שוליים קפיציים, שבמצב נעול חובקים בחוזקה את הבסיס. כשפותחים את הקפיץ, התבנית משתחררת. בתבניות האלה רצוי שלא לאפות עוגות מבלילה נוזלית במיוחד, שכן היא עלולה ליזול.

תבנית שאינה קפיצית היא מעין טבעת עם בסיס. לאחר האפייה התבנית מתפרקת מהמסגרת שלה, והעוגה נותרת רק על הבסיס השטוח, מה שמקל על עיטורה והגשתה.

טארט אגוזים וטופי קרמל - קלוז אפ (צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים)
טארט. תראו איזה שוליים יפים התבנית השאירה | צילום: דליה מאיר, קסמים מתוקים
- תבניות מתפרקת נמוכות. בדרך כלל בעלות שוליים גליים, משמשות לאפיית טארטים וקישים. יש גם תבניות מלבניות מתפרקות, המשמשות לאותה מטרה.

- טבעות אפייה (מכונות "רינגים"). נפוצות בעיקר בקונדיטוריה המקצועית. מניחים את הטבעת על רדיד אלומיניום שמעליו נייר אפייה, ומהדקים את השוליים סביבה. האלומיניום ונייר האפייה מהווים למעשה את הבסיס של התבנית.

- תבניות שקעים. משמשות להכנת מאפינס או קאפקייקס. כוללות 6 או 12 שקעים.

-בבקה. תבנית עם חור במרכזה, בקוטר 22 סנטימטר. נקראת על שם עוגת השמרים המזרח אירופאית ומתאימה לעוגות ולאירוח.

"בגדול", מסבירה אורנבך, "אפשר לחלק את כל התבניות לשתי קבוצות: יש את אלה שמיועדות לשימוש חוזר, שעשויות בדרך כלל טפלון, מתכת או סיליקון (וגם חרס או פיירקס, אבל אלה פחות נפוצות) – ויש את התבניות החד פעמיות, שעשויות אלומיניום או נייר עבה. בהן אנחנו משתמשים בעיקר כשאנחנו רוצים לתת את העוגה, או כשאנחנו רוצים לחסוך בכלים לשטיפה". גם בתוך קבוצת תבניות המתכת קיימים כמה סוגים: "אלו העשויות אלומיניום מוליכות חום יותר טוב מאלה שעשויות נירוסטה, ויש כאלה מצופות טפלון, שיתרונן בכך שלא צריך לשמן אותן, אבל הן יקרות יותר ומצריכות שימוש זהיר, כי אם הן נשרטות כל היתרון שלהן הולך לאיבוד".

החומר שמככב בשנים האחרונות יותר מכולם הוא ללא ספק הסיליקון. מדובר בתבניות שמגיעות בגדלים ובצורות שונות, ומתאימות למגוון רב של שימושים. "היתרונות שלהן ברורים", מספרת אורנבך. "לא צריך לשמן את התבנית לפני שיוצקים את המסה, ונוח לחלץ ממנה את המאפה; התבנית גמישה, קלה לאחסון, אפשר לקפל אותה, והיא חוזרת לצורתה המקורית, וכמובן – היא לא שבירה". החיסרון העיקרי: "זמן האפייה בתבנית סיליקון ארוך יותר".

והמחירים? תבנית מתכת איכותית של חברות כמו Kaiser ו-Arcosteel תעלה לכם בין 70 ל-130 שקל, אבל בסופרמרקטים וברשתות העממיות אפשר למצוא תבניות זולות יותר: מחירן של תבניות פיירקס יתחיל ב-20 שקל לתבנית, ותבניות סיליקון אפשר לרכוש ב-40 עד 80 שקל ליחידה.

מה מכל זה אתם באמת צריכים לקנות?

כל זה טוב ויפה, אבל מן הסתם, לא כל מטבח חייב את כל סוגי התבניות. אז בבואכם לאבזר את המטבח החדש (והמושלם) שלכם, הנה התבניות שאתם באמת צריכים לקנות: תבנית אחת עגולה מתפרקת עם קפיץ, רצוי בקוטר 26 ס"מ, ותבנית אינגליש קייק – שתי אלה ישמשו אתכם כמעט לכל עוגה שתכינו כאופים מתחילים; תבנית עגולה ונמוכה עם שוליים גליים – רק אם בכוונתכם להכין טארטים וקישים; תבנית שקעים (מאפינס), להכנת מנות אישיות. תבניות גדולות לעוגיות מן הסתם יש לכם, שכן הן מגיעות עם התנור, וכל השאר אינן בגדר חובה.

תבנית שקעים מאפינס ומערוך (צילום: Nathan Blaney, GettyImages IL)
תבנית למאפינס. יש גם מסיליקון | צילום: Nathan Blaney, GettyImages IL

וחוץ מתבניות, מה עוד צריך?

הדבר הבא בחשיבותו אחרי התבנית הוא קערות הערבוב, המשמשות את האופה לפעולות בסיסיות כמו הקצפה, ערבוב, האחדת תערובות, טריפה, קיפול ועוד. עדיף להצטייד בשלוש קערות כבר בהתחלה: גדולה, בינונית וקטנה, ומוטב שהן יהיו מחומר עמיד בחום כמו נירוסטה, כדי שיהיה אפשר, למשל, להמיס בהן שוקולד מעל אדים (מה שנקרא בן מארי).

אורית רוט, בוגרת האקדמיה לאמנות ברומא, מעבירה סדנאות לעריכת שולחן ומחברת הספר "היופי שלפני - אמנות עריכת השולחן" (הוצאת אורוט), מתעמקת מעט בתחום הקערות, ומסבירה למשקיענים: "להקצפה עדיפה קערה מאלומיניום, מכיוון שזה חומר ששומר טוב את הטמפרטורה, ובכך עוזר להגיע קציפה חזקה ואוורירית. בזכוכית ובפלסטיק אפשר לערבב".

"עוד אביזרים שמוטב שיהיו במטבחו של האופה המתחיל הם כוסות מידה וכפות מידה (באפייה, שלא כמו בבישול, לא כדאי לחפף בכמויות), מערוך, מברשת לביצה, כף בחישה וערבוב עמידה בחום, מרית (רצוי מסיליקון כדי שאפשר יהיה גם לעבוד עם תערובות חמות), מטרפה, פומפייה, סכין חיתוך וקרש חיתוך, נייר אפייה, ניילון נצמד ורדיד אלומיניום. עוד מוצרים מומלצים למטבח הם משקל, רצוי דיגיטלי, מגרדת לקליפת לימון הנקראת זסטר ונפה לקמח – אבל אלה כבר אינם בבחינת חובה בכל מטבח".

מטרפה (צילום: istockphoto)
מטרפה וקערת נירוסטה. שילוב טוב | צילום: istockphoto

חובבי אפייה כבדים יותר, שאוהבים להכין לחם ופיצות בבית, ישמחו להצטייד באבן שמוט – מלבן אבן שמונח בתחתית התנור ומשמש לאפיית מאפי שמרים בחום גבוה.

ישנם גם כלים שלא חייבים להחזיק במטבח, אבל תמיד נחמד שיש אותם. בין אלו ניתן למצוא שקף לעוגה (מקל על חילוץ עוגות מוס), סילפט (יריעת סיליקון גמישה שמשתמשים בה במקום נייר אפייה), שקיות זילוף וצנתרים, חותכנים בצורות שונות, ברנר (מבער, משמש לשריפת הסוכר בקרם ברולה, למשל) ומד חום.

>> בואו לקנות אביזרים למטבח במחירים משתלמים במיוחד
>> עוד בסדרת המטבח המושלם:
המדריך לקניית תנור וכיריים
המדריך לקניית מקרר
כלי הגשה ואירוח - מה באמת צריך בבית?
האביזרים והגאדג'טים שאתם חייבים במטבח
איזה סכינים אתם צריכים, וכמה הן יעלו לכם?
הסירים ומחבתות שצריך בכל בית
קופסאות אחסון: מדריך קנייה ושימוש
בלנדר יד, טוסטר ועוד מכשירי חשמל חשובים במטבח
3 חומרי הניקוי הכי חיוניים במטבח