דונאטס (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
דונאטס. נו, פעם בשנה מותר | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

כל שנה אני מנסה להתחמק מלהכין סופגניות. כבר סיפרתי לא פעם שטיגון הוא לא ממש "כוס התה שלי". בשנה שעברה אכן הצלחתי לחמוק ובמקום לטגן הכנתי סופגניות אפויות, אך השנה הדרישה הייתה ברורה וחד משמעית ל"דבר האמיתי".

אז לצורך כתיבת שורות אלו חירפתי את נפשי ליד הכיריים וטיגנתי כמות לא מבוטלת של סופגניות. הכנתי סופגניות מסורתיות, עם שמרים ובלי שמרים, בצק רבוך ומה לא, אבל שום תוצאה לא מצאה חן בעיני. עד שלבסוף התשובה התגלתה ממש מתחת לאף, בבצק השמרים הבסיסי שלי. בצק השמרים האהוב עלי, ממנו אני מכינה את מרבית עוגות השמרים שלי הצליח להניב את הדונאטס המוצלחים ביותר לטעמי.

בשיטת ההכנה הזו נוצרים דונאטס חלולים וגם סופגניות קטנות יותר ("החורים"). את הדונאטס ייעדתי לילדים וציפיתי בשוקולד ועיטרתי בסוכריות צבעוניות. ואילו את ה"חורים" גלגלתי בסוכר וקינמון. הסופגניות הקטנטנות היו אהובות על מבוגרים שהרשו לעצמם לחטוא בסופגנייה קטנטנה.

אז איך עושים את זה?

מכינים בצק שמרים ומניחים לו לתפוח עד שהוא מכפיל את נפחו, כשעה וחצי-שעתיים. מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות. מרדדים לעלה עבה (1 ס"מ) וקורצים ממנו עיגולים. עיגול גדול בקוטר של 8 ס"מ, ועיגול פנימי קטן יותר בקוטר של 3 ס"מ.

דונאטס - קורצים מהבצק (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
קורצים עיגולים מהבצק | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מניחים את עיגולי הבצק ואת החורים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומאפשרים להם לתפוח שוב כ-30 דקות. 10 דקות לפני תום התפיחה מחממים סיר או מחבת עמוקה במיוחד עם שמן קנולה. השמן צריך להגיע לטמפרטורה של 190 מעלות ולהישאר בטמפרטורה הקבועה הזו לאורך הטיגון. אם יש לכם מדחום מתאים זה הזמן להשתמש בו.

דונאטס - מטגנים בשמן (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מטגנים את הדונאטס | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

מניחים את עיגולי הבצק בשמן החם, כ-3-4 בכל פעם. הטיגון קצר יחסית – כדקה-שתיים מכל צד. הדונאטס צריכים להיות שחומים, אך לא שחומים מידי ועשויים היטב בפנים (מומלץ לבדוק בסבב הראשון).

מניחים את הדונאטס על גבי נייר סופג עד שמסיימים לטגן את כולם.

לאחר הטיגון מכינים את הציפויים – מכינים גאנאש שוקולד ומאפשרים לו להצטנן מעט. כמו כן מערבבים סוכר עם קינמון.

את הסופגניות הקטנות, "החורים", מגלגלים בסוכר ובקינמון, ואילו את הדונאטס טובלים בגנאש ומניחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה.

לפני שהציפוי מתקרר ומתייצב מפזרים מעל מעט סוכריות צבעוניות. מגישים מיד.

דונאטס - מגלגלים בסוכר (צילום: חן שוקרון, mako אוכל)
מגלגלים את המיני סופגניות בציפוי הסוכר והקינמון | צילום: חן שוקרון, mako אוכל

דונאטס

המרכיבים (לכ-20 דונאטס ו-20 סופגניות קטנות):
לבצק:
1/2 3 כוסות (500 גרם) קמח
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1/2 כפית מלח
1 כף (8 גרם) שמרים יבשים
1 ביצה
100 גרם חמאה רכה בטמפרטורת החדר, חתוכה לקוביות קטנות
1 כוס (240 מ"ל) חלב פושר

לטיגון:
1 ליטר שמן קנולה

לציפוי שוקולד:
120 גרם שוקולד מריר בקוביות או במטבעות
1/2 כוס (120 מ"ל) שמנת מתוקה
40 גרם חמאה רכה חתוכה לקוביות קטנות
סוכריות צבעוניות

לציפוי קינמון:
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
1 כפית קינמון טחון

אופן ההכנה:

1. להכנת הבצק: מנפים את הקמח אל תוך קערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים את השמרים היבשים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה ובמהירות נמוכה מוסיפים את הביצה וקוביות החמאה הרכה. מוסיפים בהדרגה את החלב הפושר עד לקבלת בצק אחיד. לשים כ-10 דקות נוספות עד לקבלת בצק רך וחלק. מגלגלים את הבצק לכדור ומניחים בקערה נקייה. יוצקים מעל הבצק כמות קטנה של שמן ומגלגלים את הבצק בתוכו כך שישומן היטב מכל צדדיו. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים כשעה וחצי-שעתיים עד להכפלת הנפח.

2. מעבירים את הבצק למשטח עבודה מקומח קלות ומרדדים לעלה בעובי של כ-1 ס"מ. בעזרת כוס או חותכן קורצים מהבצק עיגולים בקוטר של 8 ס"מ. במרכז כל עיגול קורצים עיגול פנימי נוסף בקוטר 3 ס"מ. מעבירים את עיגולי הבצק לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים שוב כ-30 דקות. חוזרים על אותה פעולה עם הבצק שנותר – מרדדים וקורצים שוב עיגולים.

3. יוצקים את השמן לסיר או למחבת עמוקה במיוחד כך שיגיע לעומק של כ-4 ס"מ. מחממים את השמן לחום של 190 מעלות. כשהשמן מגיע לטמפרטורה הרצויה, מעבירים כ-3-4 עיגולי בצק בכל פעם לשמן, מטגנים כדקה-שתיים מכל צד עד שהדונאטס הופכים תפוחים ושחומים (אך לא שחומים מידי). מוציאים בעזרת מרית ומעבירים לצלחת מרופדת בנייר סופג. מקפידים שהשמן יישאר כל הזמן בטמפרטורה קבועה. לאחר תום הטיגון מכינים את הציפויים.

4. להכנת ציפוי השוקולד: בקערה חסינת חום מניחים את השוקולד. בסיר קטן מביאים לרתיחה את השמנת המתוקה. מסירים מהאש ויוצקים מיד על גבי השוקולד. מניחים לדקה-שתיים ומערבבים היטב עד להמסה מלאה של השוקולד ולקבלת תערובת חלקה ואחידה. מוסיפים פימה את קוביות החמאה ומערבבים היטב עד להמסה מלאה. מצננים מעט אך שומרים שהגנאש יישאר נוזלי. טובלים את הדונאטס בציפוי השוקולד. מניחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. מפזרים מעל סוכריות צבעוניות ומניחים לכמה דקות להתייצבות.

5. להכנת ציפוי הקינמון: בקערית קטנה מערבבים יחד את הסוכר והקינמון. מגלגלים את הסופגניות הקטנות בסוכר כך שיצופו היטב מכל צדדיהם. מעבירים לצלחת הגשה.

הדונאטס והסופגניות טובים ביום הכנתם.

* בקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> כל מתכוני הסופגניות שלנו
>> כל מתכוני הלביבות שלנו