הם הנכס כמעט הכי יקר שלנו במטבח, וההשקעה שלנו במוצר תקבע את טיב הארוחות המשפחתיות ואת אורך הזמן שנעביר בניקיונם. לפני שאתם ניגשים לחדש את מלאי הסירים שלכם, יש כמה דברים שכדאי לדעת.

יתרונות וחסרונות

לכל סיר יש את הבעד והנגד שלו:

סירי נירוסטה. בכל מטבח ישראלי אפשר למצוא סירי נירוסטה, שהיתרון המובהק שלהם הוא עמידות גבוהה לשנים רבות. יתרון אחר של סיר הנירוסטה הוא שניתן להשתמש בו בתנור ללא הגבלת טמפרטורה, בהנחה שהסיר עשוי כולו מנירוסטה – כולל ידיות ומכסה. תחתית הסיר עשויה משלוש שכבות: שתי שכבות מנירוסטה וביניהן שכבת אלומיניום או נחושת, שתפקידה להוליך את החום. החיסרון העיקרי של סירי הנירוסטה הוא שאם מבשלים אורז, לדוגמה, ניאלץ לשים קצת יותר שמן, על מנת למנוע את הידבקות המזון.

סיר נירוסטה ארבל (צילום:  יחסי ציבור )
עמיד בכל חום ומחזיק מעמד בערך לנצח. סיר נירוסטה | צילום: יחסי ציבור

סירי טפלון. אלו הם סירים ומחבתות שעשויים מאלומיניום בציפוי טפלון - ציפוי נון סטיק איכותי, שהאפקט החזק שלו הוא בטיגון, מחביתה עד סטייק. המזון אינו נדבק ולכן הכלי קל לניקוי. אורך החיים של סוגי סירי היציקה הוא נמוך יותר מסירי הנירוסטה. אורך החיים של סוגי הנון סטיק בממוצע הוא 3-4 שנים. בעת הבישול ובאופן כללי אסור להשתמש בכלי מתכת עם סירים בעלי ציפוי טפלון, כי הם שורטים את המוצר ופוגמים בו - יש להשתמש רק בכלים מעץ או פלסטיק וכך הוא יכול להישמר לאורך זמן. היתרון בסירי טפלון הוא שהם יותר זולים מכלי בישול מנירוסטה או אלומיניום, אבל בגלל הציפוי אורך החיים שלהם יחסית קצר.


ציפוי נון סטיק. בסירים או מחבתות בעלי ציפוי נון סטיק המזון לא נדבק, ואפשר להוציא אותו בקלות. בנוסף, הם מאפשרים שימוש מופחת בשמן, כך שהם נותנים אפקט של בישול פחות שומני ויותר בריא.

גימור שיש. עד לפני שנתיים סירים ומחבתות בעלי ציפוי קרמי היו מאוד טרנדיים במטבח הישראלי, ולאחרונה עלתה הפופולריות של סירים ומחבתות בציפוי נון סטיק מרבל – בגימור שיש. היתרון המובהק של הציפוי הזה הוא שימוש מופחת בשמן ומזון שלא נדבק לתחתית, אך אורך החיים שלו יחסית קצר.

טיפ לקנייה: חשוב לקנות ממותג מוכר שמבטיח סטנדרטים גבוהים בתהליך הייצור, וצריך להישמר מסירי יציקה עם ידיות נירוסטה משום שהחום מגיע עד לידיות.

סיר מינרל (צילום:  יחסי ציבור )
יציקת אלומיניום וציפוי שיש: כלום לא נדבק | צילום: יחסי ציבור

ידיות ומכסים

כשאתם אוחזים בסיר ובודקים אותו בחנות, שימו לב שהידיות שלו חזקות ויציבות וללא רכיבים עדינים ורגישים, שעלולים להתפרק לאחר כמה שימושים. כשידיות הסיר הן חלק בלתי נפרד מהסיר עצמו מדובר בסיר יציקה, חזק ויציב יותר ובעל אורך חיים ארוך יותר משאר הסירים.

לסירי נירוסטה יש שני סוגי מכסים: זכוכית או נירוסטה. היתרון של מכסה מנירוסטה הוא עמידות לאורך שנים; לעומתו מכסי זכוכית הם אמנם שקופים, כך שניתן לראות מה קורה במהלך הבישול, אבל מטבע הדברים הם שבירים.

לא תמיד עדיף כבד

נכון שסיר קל מדי מעיד על כך שהוא גם לא איכותי, אבל העובדה שסיר כבד לא בהכרח הופכת אותו לסיר טוב. בסירי נירוסטה הממוצע של עובי דופן הסיר הוא 0.7 מ"מ, אך יש גם סירים שעוביים מגיע ל-1 מ"מ. סיר גדול בעל קוטר תחתית רחב הוא גם כבד יותר, וצריך לקחת בחשבון שלסיר מתווספים 5-10 ליטר של מזון.

העובי כן קובע

פיזור חום אחיד בתחתית קובע את איכות הסיר וטיב הבישול. בסיר ללא שכבת אלומיניום בתחתית, פיזור החום לא יהיה אחיד, תיווצר קיצוניות בהפרשי הטמפרטורה ואגירת החום לא תהיה טובה. ייתכן שהמחיר של סיר מסוג כזה יהיה נמוך, אבל הוא לא ישרת אתכם נאמנה. תחתית שלוש שכבות - נירוסטה-אלומיניום-נירוסטה - המיוצרת בשיטת Impact Bonding המחברת את שלוש השכבות במכת מכבש - תיצור פיזור חום אחיד לכל שטח תחתית הסיר. התבשיל היחיד שעשוי להתאים לסירים בעלי תחתית דקה הם מרקים, שלא דורשים תחתית או דופן עבה.

גם לסיר יש אבא ואמא

אנחנו לא קונים סיר לטווח קצר, מדובר במוצר שאמור ללוות אותנו שנים אחדות על בסיס יומיומי. לכן, חשוב מאוד לדעת שבמקרה של תקלה או בעיה במוצר, כמו ידית שנשברת, יש למי לפנות. רצוי שהחברה שמייצרת את הסיר תהיה מוכרת ובעלת תקן ומעבדת שירות, על מנת שתוכל לתת מענה ופתרונות ללקוחות.

ייעוץ מקצועי: טוני ירוחם, סמנכ"ל שיווק וסחר סולתם רדד.

 >> עכשיו בואו נבשל משהו