מי לא אוהב חופשות? כולם מחכים להן ומפנטזים עליהן, ויש כאלו שממש חיים מחופשה לחופשה. החופשות מוציאות אותנו מהשגרה ומסדר היום הקבוע שלנו לטובת ימים של הנאה, בילוי ובונדינג משפחתי, שתורמים לשלווה הנפשית. מצד שני, היציאה מן ההרגלים הידועים עלולה לפגוע בהרגלי האכילה הבריאים שסיגלנו לעצמנו בדם, יזע ודמעות. יש גם תפישה מוזרה, שלפיה בחופשות אפשר להתפרע עם האכילה. למה זה נשמע לי מוזר? כי דווקא בזמן חופשה, כשאנחנו נינוחים ולא קורסים תחת הלחץ של החיים, יש לנו הזדמנות להתבונן על האכילה באופן מודע יותר. כל מי שסובל מאכילה רגשית בגלל עייפות/שעמום/תסכול יוכל להתגבר על כך ביתר הצלחה דווקא בזמן חופשה. ועדיין, הנטייה בחופשות היא להרבות באכילת חטיפים ומזונות עתירי סוכר ומלח.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טעים שם וכיף

במבה גבינה
איך שנכנסים לאוטו, החטיפים יוצאים מהתיק

אני באופן אישי טסה עם משפחתי מחר לתאילנד (כן כן, זכיתי בכך לגמרי ביושר. ארבע וחצי שנים שלא לקחתי חופשה!) והמזוודה שלנו עמוסה באגוזים, פירות יבשים וחטיפי בריאות. ממש לא בא לי שהבנות שלי יחיו שבועיים וחצי על צ'יפס ואורז לבן. במקומות אקזוטיים למרבית הילדים קשה להתחבר לטעמים, ולכן הם מוצאים את עצמם מתרכזים בלחם, פסטה ואורז לבן.

אז נכון, קשה שלא להיכנע למזון המהיר, שהוא בדרך כלל גם זול יחסית, אבל זה לא חייב להיות כך. בעזרת תכנון מראש אפשר לשמור על תזונה מאוזנת גם בזמן חופשה – ולא לחזור ממנה עם קילוגרמים עודפים ומצערים. לפי מחקר שנערך באוניברסיטת ממפיס נשים נוטות לאכול יותר כשהן נמצאות בחוץ, הרבה יותר ממה שהן נוהגות לאכול בבית. אל תיתנו לסטטיסטיקה לבלוע גם אתכם.

אז הנה 10 כללים שיסייעו לכם לשמור על התזונה גם בזמן טיול או חופשה:

1. חוק ברזל: ברגע שמתיישבים באוטו הרעב מרים את הראש, ולא משנה אם אכלתם 10 דקות קודם. קחו אתכם לזמן הנסיעה חטיפים מזינים שאתם מכירים, וכך תימנעו מקניות מיותרות בחנויות הנוחות, שבהן קל להתפתות ולקנות שטויות. תערובות של שקדים ואגוזים, גרנולה תוצרת בית, פופקורן, קרקרים, ירקות טריים, גרגירי חומוס, פירות – כל אלה יעבדו מעולה בתור נשנושי דרך.

עוד באוכל טוב:

 

2. כשאתם מגיעים לבית המלון שבו תבלו את החופשה, גשו לסופרמרקט הקרוב וקנו מלאי של ירקות, פירות, אגוזים וכל דבר שיוכל להשביע את רעבונכם בין הארוחות ולסייע לכם לדלג מעל השוקולדים וחטיפים המלוחים והשומניים.

3. בכל טיול בעיר או בכפר – נסו תמיד לחפש את המסעדות המקומיות, הביתיות, שמשתמשות במוצרים מקומיים. בדרך כלל מדובר במזונות פחות מעובדים והרבה יותר מזינים מאשר אלה של רשתות המזון הבינלאומיות. תמיד אפשר לברר מראש באתרי האינטרנט איפה נמצאות מסעדות כאלו. הגעתם לרשת מזון מהיר? גם שם אפשר לבחור אופציות בריאות יותר. העדיפו אותן.

4. כשאתם יושבים במסעדה, נסו לבחור מנות שמכילות הרבה ירקות, מנות לא מטוגנות ודלות בסוכר. ואם אתם פשוט חייבים לטעום את המנה המטוגנת, את זו עם השמנת או את זו העמוסה בבצק – אז עשו זאת במידה ולא במשך שבוע שלם של חופשה.

5. העדיפו לחלוק מנות. אם אתם מטיילים בארץ, או במדינות אחרות שאימצו את תרבות האכילה האמריקנית המתבטאת במנות ענקיות, תוכלו לשבוע בקלות מחצי מנה. החינוך היהודי מלמד אותנו ש"ילד טוב משאיר צלחת ריקה" – נסו לשבור את הכלל הזה ותיווכחו שהשובע מגיע הרבה לפני שהצלחת נגמרת.

6. העדיפו כמה שיותר הליכה ותזוזה בזמן החופשה – כך תוכלו לאזן גם אם אכלתם יותר מהרגיל.

7. אין כזה דבר "ממתקים לילדים" - בסוף אתם אוכלים אותם. בנוסף, אין חוק שמחייב להלעיט את הילדים בג'אנק מהרגע שעזבנו את הבית. להפך! זהו זמן שבו ילדים והורים נמצאים יחד יותר מאשר ברגיל, ולכן יש חלון הזדמנויות נפלא לעבוד על דוגמה אישית של הרגלי אכילה. מבטיחה לכם שהילדים ישתפו פעולה עם אוכל מזין אם הוא יהיה זמין. זה קורה לי כל הזמן: אנחנו נמצאים עם חברים בחופשה, האבא לידי שולף חטיף או שוקולד כלשהו, אני שולפת פריכיות או מלפפונים גמדיים – ותוך שנייה כל הילדים שבחבורה מסתובבים עם מלפפון ביד. כשההורים שואלים אותי בפליאה איך עשיתי את זה, אני עונה "פשוט הצעתי להם, אז הם לקחו". זהו אחד הכללים החשובים ביותר בתזונת ילדים (ומבוגרים): אם אתם רוצים שהם יאכלו אוכל מזין – תדאגו שהוא יהיה זמין להם. אל תתלוננו שהילד לא אוכל אורז מלא אם מעולם לא היה לכם כזה בבית.

8. לא חייבים לאכול תמיד בחוץ, מדי פעם נחמד גם להכין משהו בחדר. אנחנו אוכלים הרבה דייסות מתוקות בחופשות. אל תגידו איכס לפני שטעמתם את המתכון כאן למטה – המיוחד במתכון הזה זה שהוא לא מצריך כיריים אלא רק מים רותחים מהקומקום.

דייסת שיבולת שועל עם בננה (צילום: robynmac, Istock)
דייסת שיבולת שועל - אפילו לא צריך כיריים! | צילום: robynmac, Istock

9. נסו להפוך את החוויה הקולינרית לחלק מן הטיול, אבל זכרו שהאוכל זה לא הכל. נסו מזונות חדשים ששייכים לתרבות המקומית ותפתחו את הראש, אבל אכלו במידה. ההנאה מובטחת.

10. הכי חשוב: הביאו טעימות מיוחדות הביתה למי שנשאר מאחור, וזה לא חייב להיות שוקולד: גם תבלין מיוחד או אגוזים אקזוטיים הם מתנה נהדרת. ואם בכל זאת הבאתם המון שוקולדים מהדיוטי פרי – אל תשאירו אותם בבית. חלקו לכל מי שאתם אוהבים.

חופשה נעימה!

דייסת שיבולת שועל טעימה עם מים רותחים מהקומקום

מה צריך?
1/2 כוס שיבולת שועל אינסטנט (עדינה)
1 כוס מים רותחים
2 כפיות דבש או סילאן
חופן אגוזים לפי הטעם: שקדים, פקאן, אגוזי מלך
חופן פירות יבשים לפי הטעם: צימוקים, חמוציות
אם יש קינמון באזור – זה יהיה נחמד

אופן ההכנה:

מניחים את כל המרכיבים היבשים בכוס או בקערה. מוסיפים את המים הרותחים, מכסים בצלחת וממתינים 5 דקות. מערבבים ואוכלים בהנאה גדולה.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

>> בפעם שעברה למדנו כמה דברים שלא ידענו על דבש