בריוש של אביבה (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
לפעמים אני, לפעמים אתה, כה זקוקים לנחמה | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

בכל שבוע אני מקווה שהפעם אתחיל את הטור שלי במילים משמחות על ההנאה שבחזרה לשגרה. אז בינתיים זה לא קורה, ולכן אני נרתמת להמשיך ולסייע לכם להעביר את הימים האלו ביתר קלות.

הפעם אני לא מתכוונת לספר לכם עד כמה מזון זה או אחר עשיר ברכיבים תזונתיים מועילים. הפעם אני רוצה לדבר על הצד הרגשי של האוכל, ועל הדרך למצוא עוד דרך לגייס את האוכל לטובתנו. בתקופות של עצב או מתח אנשים מחפשים אחר מזון מנחם, מזון שיעשה להם נעים בבטן ובלב. ומתח ועצב לא חסרים לנו בימים אלו, לצערנו הרב. מזון מנחם הוא מזון שמעורר רגשות נעימים וחיוביים, שגורם לנו נוסטלגיה והופך אותנו יותר סנטימנטליים. לכל אחד מאתנו יש את מזונות הנחמה שלו, שמזכירים לו חוויות ילדות או רגעים נעימים – אבל אפשר גם למצוא מכנה משותף לכל מזונות הנחמה: מזונות אלו בדרך כלל מכילים פחמימות ושומנים והם פשוטים להכנה.

>> בואו לפייסבוק שלנו, טוב שם

שומנים נגד עצבים

אכילה רגשית היא אכילה שאינה מונעת מרעב פיזיולוגי, אלא משמחה או עצב או מרצון לפיצוי או נחמה. אכילה שכזו תוביל בדרך כלל לחיפוש מזון מנחם. למעשה, אין מי שאוכל מתוך רעב פיזיולוגי בלבד; לכולנו יש אכילה רגשית כאחוז מסוים מהאכילה שלנו. רק כשהאכילה הרגשית היא מרכיב דומיננטי בהרגלי האכילה שלנו – נוצרת בעיה.

אני מאמינה שחייבים לקחת את הרכיבים הרגשיים בחשבון כשמרכיבים תפריט לאורח חיים מאוזן, משום שאי אפשר לנטרל את ההשפעה החברתית והרגשית של האוכל. בגלל זה אני מתנגדת להוצאת קבוצות מזון שלמות מהתפריט, מה שפופולרי מאוד היום ומאפיין טרנדים שונים שמגדירים את עצמם "תפריטי בריאות". אני פוגשת אנשים שהוציאו מהתפריט פחמימות, שומנים או את שניהם עבור הבריאות. אז ייתכן שהמדדים בבדיקות הדם התאזנו, ייתכן שהם השילו ממשקלם – אבל כשאני מדברת איתם אני מגלה שרובם עצובים ו/או רעבים. ולהיות עצוב זה ממש לא בריא. תזכרו את זה.

עוד באוכל טוב:

 

וזו לא רק דעה אישית שלי: מחקר בלגי שבדק את תגובות המוח ל-12 מזונות שונים מצא שנבדקים שצרכו מזונות עשירים בחומצות שומן חוו עוצמה נמוכה בהרבה של תחושות עצב מאשר אלו צרכו מזון דל בחומצות שומן. בנוסף, כשהקרינו לשתי קבוצות שונות סרטים שונים – לקבוצה אחת סרט עצוב ולשנייה קומדיה – נמצא כי הקבוצה שצפתה בסרט העצוב אכלה 40 אחוז יותר פופקורן עתיר חמאה מאשר זו שצפתה בקומדיה. איך הייתם מגדירים את הסרט שאנחנו חיים בו כרגע? התשובה ברורה.

מחקר אחר, שנערך בארצות הברית בקבוצה של כ-300 סטודנטים, בדק את השפעתם של מזונות שונים על רמות המתח. מחקר זה ומחקרים נוספים מצאו שבכל הקשור להעדפת מזון מנחם – קיים שוני בין גברים לנשים. כן כן – עם כל השאיפה לשוויון, תכף תיווכחו שעדיין קיימים הבדלים מגדריים בהשקפות העולם, לפחות בכל הקשור לאוכל. אני מזהירה מראש שייתכן שהפמינסטים והפמיניסטיות שבינינו יתרעמו מהתוצאות.

אז ככה: גברים העדיפו מזון חם ומבושל כמו קדירה, מרק או סטייק. למה? כי זה גרם להם להרגיש שמפנקים אותם, שדואגים להם. אצל נשים, לעומת זאת, מזונות כאלו רק הזכירו להן כמה עבודה עליהן להשקיע בבישול, והן העדיפו חטיפי שוקולד וגלידה כמזון מנחם.

פופקורן שוקולד ופופקורן צ'ילי (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
הידעתם? מול סרטים עצובים אנחנו זוללים הרבה יותר פופקורן מאשר מול קומדיות | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

מזונות מנחמים הם גם תלויי תרבות: לכל מדינה או עדה יש את המאכלים המנחמים שלה. באנגליה אלה דייסה חמה או פודינג, בארצות הברית גלידה או צ'יפס, ומה אצלנו? מסתבר ש"תבשילים של אמא", כמו פירה ומרק. אבל יש מאכל אחד שהוא חוצה תרבויות: תפוח אדמה. תפוח אדמה, מתברר, הוא מזון מנחם אולטימטיבי, בכל צורה ובכל מצב.

ברוח הזו, קבלו מתכון לפירה מזין וטעים שיעזור לכם ברגעים קשים. הפעם אני חורגת ממנהגי ומרשה לכם להכין אותו במיקרו. לרבים מאתנו אין כוח לבלות שעות במטבח, וזה מובן. יש אחרים שהמטבח הוא התרפיה שלהם – ולהם אני מקדישה את הגרסה המלאה של המתכון.

פירה דלעת, תפוחי אדמה וגזר בספל

מה צריך?
1 בטטה, מקולפת וחתוכה לפרוסות
2 גזרים, חתוכים לטבעות
1 תפוח אדמה, מקולף וחתוך לקוביות
2 כפיות שמן זית
1 כפית מלח ים
חצי כפית פלפל שחור
חצי כפית פפריקה אדומה
1 כף אבקת שמרי בירה (לא חובה)
חצי כוס חלב סויה

לרוטב:
2 עגבניות
1 כפית מלח ים
חצי כפית פלפל שחור
1 כפית אורגנו יבש
1 שן שום כתושה
חצי כפית חוואייג' למרק
2 כפיות שמן זית

אופן ההכנה:

1. מאדים את הירקות עד לריכוך מלא, או מבשלים אותם במיקרוגל (ההוראה הזו תקפה מבחינתי רק בעתות מלחמה!).

2. מערבבים עם שאר המרכיבים ומועכים במועך ידני או במעבד מזון.

3. הרוטב: מרסקים במעבד מזון את כל המרכיבים (אם אין, אפשר לגרר את העגבניות בפומפייה או פשוט לקצוץ דק דק).

4. מעבירים את הפירה לספל, מוזגים עליו רוטב ואוכלים. הכי טעים לערבב.

תפוח אדמה אפוי (צילום: Ksenia Kozlovskaya, Istock)
אנחנו כבר מזמן אמרנו שתפוח אדמה הוא ההמצאה הכי חשובה של הטבע | צילום: Ksenia Kozlovskaya, Istock

תפוחים עם שיבולת שועל, דבש וקינמון

מה צריך?
2 תפוחי עץ, חתוכים לקוביות
2 כפות שיבולת שועל
2 כפיות דבש
כפית שטוחה אבקת קינמון
2 כפיות שמן קוקוס (או חמאה)

אופן ההכנה:

1. מחממים מחבת ומוזגים פנימה את כל החומרים.

2. מבשלים על אש קטנה תוך ערבוב כ-7 דקות.

3. מגישים עם כדור גלידה או לבד.

מרק מנחם וטעים

מה צריך?
2 כוסות פטריות מכל הסוגים, חתוכות לקוביות
1 בצל, חתוך לקוביות
2 שיני שום, כתושות
צרור שמיר, קצוץ
1 תפוח אדמה, חתוך לקוביות
חתיכת דלעת (לא חובה)
2 כפיות מלח ים
1 כפית פפריקה אדומה
חצי כפית אגוז מוסקט טחון
1 כפית דבש/סילאן
1 כפית פלפל לבן
2 כפיות חוואייג' למרק
1 כפית כורכום
1 כפית כמון
1 כף רוטב סויה
חצי כוס שקדים טבעיים

אופן ההכנה:

1. מערבבים את כל המרכיבים בסיר עם 3 כוסות מים רותחים.

2. מבשלים על אש קטנה בסיר מכוסה כשעה, וטוחנים בבלנדר מוט.

פאולה רוזנברג היא מומחית לרפואה טבעית, מטפלת, מרצה ומנחת סדנאות להבראת אורח החייםאיזון משקל וסדנאות בישול בריא, מפתחת מתכונים ויועצת קולינרית לארגונים. מגישה את פינת הבריאות "חיים וטעים" בתכנית הבוקר של קשת בערוץ 2.

 >> בשבוע שעבר נתנו טיפים איך לנצח את הג'אנק פוד