שבוע של אכילת מצות מזמן עבור כל מי שמבשל אתגרים לא פשוטים. כל שנה אני מגלה מתכונים חדשים שאפשר להכין עם מצות מעבר למצה בריי, אותו אני עושה באופן קבוע עד שכבר אי אפשר לאכול יותר מצות וביצים.

לפני כמה שנים יצא לי לצלם חוברת פסח עבור "אדום אדום" של תנובה, אבי שטייניץ היה השף והוגה המתכונים. מכל מתכוני הפסח שצילמתי בחיי, וצילמתי הרבה, הלזניה הזו נכנסה אצלי לפנתיאון החג. אני מכינה אותה בכל שנה ותמיד קוצרת מחמאות ומבטי הפתעה כשמגלים כמה מרקם המצות מתקבל כמו אטריות פסטה. הגרסה של שטייניץ משלבת רוטב בולונז קלאסי עם שכבות של מצות ומעל הכל פרוסות עגבנייה חרוכות.

לזניה לפסח, מתכוניישן (צילום: דניה ויינר, מתכוניישן)
לזניה בשרית לפסח. אף אחד לא יאמין לכם שהיא עם מצות | צילום: דניה ויינר, מתכוניישן

לכבוד הבלוג החלטתי לנסות להכין גם גרסה חלבית עם מבחר הירוקים המדהים שיש בתקופת האביב - עלי תרד טורקי, שום טרי וכרשה, כל אלה מצאו את דרכם ללזניה יחד עם ריקוטה ומוצרלה. היה לי ברור שגם הגרסה הירוקה והחלבית תעבוד טוב עם מצות ואכן כך היה.

בשנה שעברה פרסמנו עוגת שוקולד מושלמת לחג והרגשתי חובה לתת לה גם השנה קישור כי היא באמת הבחירה הטובה ביותר בעיני לעוגת פסח.

שיהיה לכולם חג שמח!

לזניה לפסח - הגרסה הבשרית

המרכיבים:
750 גרם בשר בקר טחון
3 כפות שמן זית
4 שיני שום פרוסות
1 בצל בינוני קצוץ
2 גזרים קלופים וקצוצים
3 גבעולי סלרי קצוצים
1 כוס יין לבן
800 גרם עגבניות משומרות שלמות
1/2 כוס רסק עגבניות
כף עלי תימין טריים
מלח ופלפל
6-8 מצות יבשות
2 עגבניות פרוסות דק

לתבנית 30*25

אופן ההכנה:

1. מחממים שמן זית במחבת גדולה, מטגנים את כל הירקות יחד למשך 7 דקות עד שהם הופכים שקופים. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד להשחמה.

2. מוסיפים את היין הלבן ומבשלים עד שמרביתו מתאדה. מוסיפים את העגבניות המשומרות ואת הרסק. מתבלים במלח, פלפל ותימין ומבשלים למשך שעה וחצי על להבה נמוכה. טועמים ומתקנים תיבול על פי הצורך.

3. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

4. מרכיבים את המנה: מניחים את המצות בתחתית התבנית, מעליהן מניחים שכבה מתבשיל הבשר ואז שוב שכבת מצות עד ליצירת 4 שכבות אחידות. מסיימים עם שכבת בשר. מסדרים את העגבניות הפרוסות מעל, מתבלים במלח, פלפל ותימין טרי.

5. אופים למשך 40 דקות ללא כיסוי.

 

לזניה לפסח 2, מתכוניישן (צילום: דניה ויינר, מתכוניישן)
לזניה בגרסה החלבית. מנצלת את כל הירוקים של האביב | צילום: דניה ויינר, מתכוניישן

לזניה לפסח - הגרסה החלבית

2 צרורות עלי תרד תורכי
2 כרשה פרוסה דק (רק החלק הלבן)
חצי ראש שום טרי או 5 שיני שום
2 כפות שמן זית
מלח/פלפל
500 גרם גבינת ריקוטה (2 חבילות)
250 גרם מוצרלה מגורדת

לתבנית 30*25

6-8 מצות

אופן ההכנה:

1. שוטפים היטב את העלי התרד (כולל הגבעולים). מחממים שמן זית במחבת גדולה. מטגנים קלות את השום, מוסיפים כרישה וממשיכים לטגן עד להתרככות. מוסיפים את עלי התרד וממשיכים לבשל עד שכל העלים הצטמקו. מתבלים במלח ופלפל.

2. לאחר שהעלים התקררו מעט, קוצצים את התערובת ומערבבים לתוכה את גבינת הריקוטה וחצי מגבינת המוצרלה.

3. מחממים תנור לחום של 180 מעלות.

4. מרכיבים את המנה: מרטיבים את המצות ומסדרים שכבה בתחתית התבנית. מפזרים 1/3 מתערובת התרד מעל מפזרים מעט מוצרלה וממשיכים לבנות את הלזניה בשכבות. מסיימים עם שכבת תרד ועליה מפזרים בנדיבות את שארית המוצרלה.

5. אופים למשך 35 דקות. מגישים חם או בטמפרטורת החדר עם יוגורט מתובל בשום ולימון.

*בקרו בבלוג של דניה ודיאנה - מתכוניישן

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

שתפו את המתכון ללזניה לפסח עם החברים

>> בשבוע שעבר הכנו פרעצל ביתי
>> פסח 2012: כל המתכונים