>> לפרויקט החומוס המלא

נתחיל מהסוף: כנראה שתחשבו שטעינו. אמנם השקענו, אמנם הרמנו הפקה והזענו והוצאנו מוניות לכל רחבי הארץ כדי לארגן טעימה עיוורת כהלכתה - אבל כשזה מגיע לחומוס, קשה לשכנע את המשוכנעים. הרי אין מאכל שמעורר כל כך הרבה אמוציות אצל הישראלי הממוצע כמו משחת הגרגירים האהובה, וכל אחד בטוח שהחומוסייה הקבועה שלו היא באמת המקום היחיד שבו צריך לאכול. 

ובכל זאת, החלטנו לדרג. לכבוד יום העצמאות ה-68, ורגע לפני שברחבי העולם יחגגו את יום החומוס הבינלאומי, כינסנו חמישה מומחים כדי לנסות ולהכריע מיהו החומוס הכי טוב בישראל. עומר מילר, רונית ורד, עומר עילואן, בינו גבסו ויובל ג'וב הרגיל הגיעו ביום ראשון בצהריים למסעדת חדר האוכל בתל אביב, חדורי מטרה ועם מבט רציני מאוד בעיניים, כדי לטעום 11 מנות חומוס שנאספו באותו הבוקר מחומוסיות מובילות בישראל. חלק מהמקומות שנבחרו בתחילה היו סגורים ביום הבדיקה - חומוס עימאד בנצרת, חומוס הג'ינג'י בכניסה לקיבוץ עינת וחומוס חליל ברמלה - ובנוסף, המנה של חומוס סעיד המיתולוגי בעכו לא שרדה את הנסיעה והחמיצה ועל כן בחרנו שלא לדרג אותה.

בכל אחת מהחומוסיות הזמנו את אותה מנה: חצי קילו חומוס נקי ללא שום סוג של תוספת, וחמש פיתות. מיד אחרי הרכישה היא הוכנסה לקירור והובלה אל השופטים במונית ממוזגת, למרות שכולם הסכימו כי חומוס יש לאכול מהר מהר, כשהוא עוד חם. כשהמנות נחתו על השולחן, הקריטריונים לבחינה היו פשוטים: טעם, מרקם ואיכות הפיתות. בסופה של כל טעימה עיוורת, כל אחד מהשופטים העניק למנה ציון מ-1 עד 10, ולבסוף שקללנו את הנקודות. התוצאות, כך גילינו, מוכיחות שגם המוסדות המיתולוגיים ביותר צריכים לפעמים לפנות את הבמה לכוכבים חדשים.

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
טעם, מרקם ואיכות הפיתות. הטועמים בפעולה | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

מקום 11: עיכרמאווי, ירושלים

דבר הטועמים: "החומוס הזה מוזר מאוד. נראה שיחד עם הגרגירים והטחינה, החליטו לטחון לתוכו גם כמון, שום, מיץ לימון ופטרוזיליה, והתקבל מרקם טחינתי  ולכן קצת קשה להעמיד אותו במבחן מול כל שאר החומוסים. אמנם מדובר בחידוש מסוים, אבל בינוני לגמרי בביצוע שלו. נראה שעובדים שם על קונספט של 'מהקערה לצלחת', ולא ממש בונים על משלוחים. למעשה, אין דבר מבאס יותר מלקבל חומוס עם עשבים בתוכו. בקיצור: לא בכיוון".

עיכרמאווי. הנביאים 2, ירושלים, מול שער שכם

מקום 10: הבן של הסורי, תל אביב

דבר הטועמים: "חומוס עתיר בטחינה ולא טעים במיוחד. חוסר האיזון בין החומוס לטחינה צועק מהצלחת, הוא חמוץ יחסית לשאר, וכנראה שיש בתוכו לא מעט מלח לימון. המרקם משחתי ולא מוצלח. חבל".

הבן של הסורי. הלל הזקן 10, תל אביב יפו

מקום 9: אבו שוקרי, אבו גוש

דבר הטועמים: "חומוס חסר תיבול ולא טעים במיוחד. מרקם לא ברור, ונראה שהוא לא נכתש היטב. החומוס קציפתי וגס, ובסך הכל מדובר כאן בחומוס פשוט מאוד, ללא שום ייחוד".

אבו שוקרי. רחוב השלום 15, אבו גוש (בכניסה לכפר)

מקום 8: תנעמי חומוס-בר, רעננה

דבר השופטים: "יש כאן חוסר איזון מוחלט בין מלח הלימון לחומוס, והמון המון כמון. הטעם משתלט על החיך ומשכיח את טעמם של הטחינה והחומוס. התיבול כאן שולט בצורה מאסיבית, ומעבר לתערובת התבלינים המזרחית בה כנראה השתמשו, כמעט ולא מרגישים כלום. המרקם לא מזמין, ולצערנו העין גם היא לא אוכלת במקרה הזה".

תנעמי. אחוזה 133, רעננה

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
במרכז הבמה: חומוס נקי, ללא תוספות, וחמש פיתות | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

מקום 7: אבו חסן, תל אביב

דבר השופטים: "חומוס חמוץ עם לא מעט מלח לימון. הוא מרגיש מאוד תעשייתי, בעל טעם לוואי ופחות נעים בפה. יש כאן הרבה חומוס ופחות טחינה, למרות שקיימת דווקא הרמוניה מסקרנת בין החומוס לתבלינים. מרקם מוצק וחלק, ופיתות פשוטות, כאלה שרוכשים בסופר, כך שלמעשה מדובר כאן בחומוס שהוא לגמרי אולד פאשן".

עלי קרוואן - אבו חסן. שבטי ישראל 14, תל אביב יפו

מקום 6: בלו באס, פרדס חנה כרכור

דבר השופטים: "הדעות בשולחן חלוקות. יש כאלה שחושבים שהחומוס לא מעניין, אנמי ובלי טעם בולט, ואחרים חושבים שמדובר בחומוס טוב, עם גרגירים נהדרים שמורגשים בכל ביס, אבל עם טעם לוואי של סודה לשתייה. המרקם סביר, צבעו כהה כנראה בגלל היעדר טחינה והוא מריר טיפה. מה שבטוח הוא שהחומוס הזה מעורר מחלוקת וזה כבר טוב".

בלו באס. דרך הים 13, פרדס חנה כרכור

מקום 5: פטרה, נס ציונה

דבר השופטים: "חומוס משחתי, עם המון טחינה. מדובר בחומוס טוב, מעט חמוץ, כנראה מעודף לימון. חלק היו מעדיפים יותר טחינה ופחות לימון, וחלק בדיוק ההפך. החומוס עצמו הוא טוב, עם מרקם לא רע בכלל. פיתות סטנדרטיות, ובהחלט ניתן להגדיר אותו כחומוס להמונים".

פטרה. בן גוריון 4, נס ציונה

מקום 4: חומוס אליהו, יקנעם

דבר השופטים: "קודם כל הפיתות מעולות. הטעם של החומוס חלש ועדין, מאוד מאוזן, ומורגש כאן השימוש בטחינה איכותית ובכמות יפה. אנשים שמעדיפים את החומוס שלהם חמוץ יותר אולי פחות יתחברו, אבל המרקם חלק ונעים, וללא ספק מדובר בחומוס טוב מאוד, כשמעל הכל מככבות הפיתות הנהדרות".

חומוס אליהו. צומת יקנעם (בתוך תחנת דלק פז), יקנעם

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
רונית ורד ויובל ג'וב מעכלים ומחלקים ציונים | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

מקום 3: חומוס חמודי, חדרה

דבר השופטים: "חומוס טרי מאוד, עם טעם טוב. יש לו מרקם משחתי, מוצק ומעולה, ויחס טוב של חומוס-טחינה. החומוס בסיסי מאוד, לגמרי בקטע טוב, ומאוזן בצורה נבונה. גם כאן אוהבי החומוס החמוץ פחות יתחברו, אבל אין מישהו שיגיד שלא מדובר בחומוס טעים. הפיתות לא פחות טובות מהחומוס עצמו. יופי".

חומוס חמודי. הרברט סמואל 66, חדרה

מקום 2: בהדונס, רמת גן

דבר השופטים: "נעים, הרמוני ועדין, עם יחסי חומוס-טחינה מאוד נכונים. מדובר בחומוס טוב מאוד, וכמות יפה של שמן זית הייתה רק משדרגת אותו. המרקם חלק ונעים, ולמרות הטעם הנהדר, מדהים לראות עד כמה חסרות כאן תוספות שיוסיפו עומק לצלחת הזאת. גם הפיתות שמגיעות איתו פשוטות אבל טריות וטובות".

חומוס בהדונס. ביאליק 138, רמת גן

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
עומר מילר מתלבט | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

מקום 1: הנסיך, רחובות

דבר השופטים: "וואו איזה חומוס טעים! הוא מיוחד ומעניין מאוד בפה. יש לו טעם קלוי, אגוזי ואדמתי מאוד. הוא בעל מרקם נהדר, ורואים שגם אחרי כמה שעות הוא שומר על זוהר ויופי, כנראה בגלל שמן הזית. יש מצב שהחבר'ה האלה קולים את הגרגירים לפני - המרקם חלק, אוורירי ומעולה. זה ללא ספק החומוס הכי מעניין שאכלנו היום ונשמח לטעום אותו שוב".

מסעדת הנסיך. הרצל 219, רחובות

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
מילר מתעד את סוף עונת הטעימות | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

צוות השיפוט:

בינו גבסו | ד"ר שקשוקה המיתולוגי, שווארמה בינו

"מבחינתי חומוס זה אווירה - עם מי אתה יושב לאכול איפה, ומי מגיש לך. כמובן שאין כמו לאכול את החומוס במקום עצמו, בו הוא יוצא חם, אבל הטעימה הזאת הייתה מסקרנת במיוחד. כדאי לזכור שאווירה היא עניין מאוד חשוב בכל מה שקשור לאוכל".

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
ככה זה נראה רגע אחרי. לא פשוט | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

רונית ורד | עיתונאית אוכל, מוסף הארץ

"אני לא חושבת שיש כזה דבר שנקרא החומוס הכי טוב, אני אפילו חושבת שהאובססיה הישראלית למציאת החומוס הכי טוב היא משעשעת ולפעמים מטופשת. חומוס טוב הוא פונקציה של טעם סובייקטיבי וצירופי נסיבות ייחודיים כמו אווירה, חברה וכו'. למה בכל זאת נעניתי להזמנה להשתתף בטעימה? כי הניסוי עצמו נראה לי מעניין - מעולם לא טעמתי ברצף מספר גדול של חומוס ממקומות שונים, או טעמתי חומוס על פי פרוטוקולים שמיושמים בדרך כלל בטעימות אחרות. כל דיון בנושא חומוס הוא חשוב בעיני. לא סתם הפך חומוס - מאכל פשוט לכאורה, אבל מורכב ומלא ניואנסים - לתמצית הישראליות, והדיון עליו כרוך בסוגיות שהם עצם קיומנו".

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
בינו גבסו | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

עומר עילואן | שף מסעדת עלי גפן, קרית אתא

"כל מי שמגדיר חומוס כאוכל פועלים טועה ומטעה. מבחינתי חומוס זה מזון גורמה לכל דבר. חשוב לדעת שיש כאלה שמכניסים לחומוס שתי כפות של מיונז כדי שלא יתייבש, וזה כבר סיפור מעניין מאוד בפני עצמו. מעבר לכך, אמרנו סביב השולחן שייתכן וחומוס הנסיך משתמשים בחמאת בוטנים, מה שהופך אותו לכל כך מיוחד, ואני אכן יודע על כמה חומוסיות מרחבי הארץ שעושות את זה".

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
רונית ורד | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

עומר מילר | שף מסעדת חדר האוכל, תל אביב

"היד שמכינה לך את החומוס חשובה לא פחות מהחומוס עצמו. אין לי ספק בכלל. הכל בסופו של דבר מוביל לטעמו של החומוס: המרקם, הפיתות, אופן ההכנה ומי שהכין את הצלחת - חומוס, כמנה, מורכב מהמון דברים, ואין ספק שמשלוח של חומוס לא משתווה לאכילה במקום".

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
עומר עילוואן | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל


יובל ג'וב הרגיל | מבקר המסעדות לשעבר של טיים אאוט, יצרן אלכוהול וחובב חומוס ידוע

 "אחד הדברים שהכי מסקרנים אותי זה האם בחומוסיות עובדים לפי מתכון, או שמגיע בן אדם בבוקר ומכין אותו לפי היד והניסיון. הטעימה הזו מלמדת אותנו שכל הדיבור שמלווה אותנו שנים, על 'החומוס הטוב בישראל', הוא ריק מתוכן. הנה, עובדה, גילינו פה חומוס מוצלח מאוד שלא הרבה מכירים".

פרויקט החומוס הגדול (צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל)
עומר מילר | צילום: אבישי פינקלשטיין, mako אוכל

 הפקה: עירית צוקר | צילומים: אבישי פינקלשטיין | תודות: חדר האוכל, שדרות שאול המלך 23, תל אביב. 03-6966188.