>> לפרויקט החומוס המלא

חומוס אגוזי וחומוס פול מון, שייקל'ה

מסעדות בתחנות דלק הן סוג של רולטה רוסית. מאז נוסדה שייקל'ה ב-2011 היא הצליחה לצלוח בנחישות ורגישות את המחסום הפסיכולוגי הזה והפכה לשם דבר בקרב תושבי ראשון לציון והסביבה. לצד מנות חומוס "רגילות" מציעים בשייקל'ה שתי הרפתקאות קולינריות למיטבי לכת: חומוס אגוזי וחומוס פול מון. הראשונה כשמה היא - חומוס עם אגוזים. למרות שהאינסטינקט הראשוני הוא לפנות לבעלים ולתהות – אר יו נאטס? ברגע שצולחים (שוב) את המחסום הפסיכולוגי מגלים מנה מפתיעה במיוחד הכוללת חומוס ועליו תערובת עשירה של אגוזי קשיו, לוז, מלך, פיסטוק, שקדים ושומשום. הפול מון, לעומת זאת, אמנם יותר קומוניקטיבי (סך הכל חומוס עם פול וביצת עין רכה ,שבבי בצל סגול וטחינה גולמית, מה יכול להשתבש?( אולם סובל ממרקם בעייתי הנובע מכך שביצת העין סוגרת על הפול והופכת את המנה כולה לחסרת אלסטיות (למען הגילוי הנאות יצוין שדגמתי אותה במשלוח, מה שכנראה הפך את כל העסק לעוד יותר בעייתי). חומוס הוא החיים, וברגע שסוגרים על החיים ביצת עין לא נשאר מהם הרבה. מומלץ להישאר עם האגוזי. 33 שקלים למנה.

שייקל'ה, לישנסקי 5, תחנת דלק פז, אזור התעשייה החדש, ראשון לציון.

 

אין תמונה
חומוס אצל שייקל'ה. בתחנות הדלק של ראשל"צ מסתתרים דברים טובים

מסבחת תרנגולות מפורקות ועשבי בר, חאן מנולי

בסבב ראיונות מקיף שכלל כל משחק מילים אפשרי על המילה "חומוס" הכריז לפני שנתיים השף פליקס רוזנטל על פתיחתה של חאן מנולי - מסעדה יפואית שתגיש את החומוס הטוב בעולם. שנתיים עברו, החומוס של מנולי הוא לא הטוב בעולם (גם לא הכי טוב ביפו האמת), אבל כמי שהתחנך במסעדות עילית של אייל שני ושאול אברון הצליח רוזנטל לייצר חומוס אלטרנטיבי עם מגוון תוספות שאכן, לא תמצאו בשום מקום אחר בעולם (מבקר המסעדות שלנו ביצה עלומה כינה זאת "מסבחה היפסטרית"). מבין כל התוספות המצטיינות אנחנו הכי אהבנו את המסבחה של התרנגולות המפורקות עם עשבי בר. חתיכות העוף היו כה עסיסיות והשתלבו בצורה כה הרמונית עם המסבחה והרוטב שהוגש ליד, שהיינו בטוחים שבכל רגע המשיח נכנס פנימה ומכריז על כל השנאה בעולם כמבוטלת. אם אתם צמחונים, אפשר ללכת גם על מסבחת שעועית ירוקה ובצלים. 34 שקלים.

חאן מנולי, בית אשל 7, יפו.

מסבחת תרנגולות מפורקות ועשבי בר, חאן מנולי (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
מסבחת תרנגולות מפורקות של חאן מנולי. לא תמצאו כזו בשום מקום בעולם | צילום: דרור עינב, mako אוכל


חומוס אתיופי, באלינג'רה

באלינג'רה, המסעדה האתיופית שנפתחה בסוף 2015 בכרם התימנים בתל אביב, מנסים להנגיש את האוכל האתיופי המסורתי לטעם המקומי. לא מפתיע שמלבד גרסה ביתית לחציל בטחינה הכה ישראלי כולל התפריט גם גרסה אתיופיות לחומוס, בערך. גולת הכותרת של באלינג'רה היא חגיגה של מנות בשם באלינג'רה (יחיד, זוגית או פסטיבל למיטבי לכת), שכוללת אינג'ירה ועליה מגוון תבשילים צמחוניים (הפסטיבל כולל גם בשריים). אחת מהמנות היא כאמור מנת חומוס, עמוסה בתבלינים, חריפה יותר מהממוצע, שהאינג'רה החמצמצה מתלבשת עליה בול. בסך הכל מדובר בחוויה והיכרות עם אחד המטבחים היותר מסקרנים בישראל. חומוס אתיופי שחור ומופלא אפשר למצוא מדי פעם (המנות מתחלפות מדי יום) בקאיימק שבשכונת פלורנטין. 45 שקלים למנת יחיד, 85 לזוגית ו-150 למיטיבי לכת.

באלינג'רה, רחוב מל"ן 4 פינת הכובשים 37, תל אביב.

מנת פסטיבל באלינג'רה מיסטו (צילום: אנטולי מיכאלו)
מנת פסטיבל בבאלינג'רה. אל דאגה, יש גם חציל בטחינה | צילום: אנטולי מיכאלו


מסבחה ירוקה ומסבחה חצילים, קלבוני בשוק

לא מעט אנשים בעיר (ואנוכי ביניהם) מוכנים להישבע במנה המשולשת של קלבוני בשוק ולהצהיר שמדובר במנה הטובה בתל אביב רבתי. לא מעט אנשים אחרים בעיר יחשבו שאנחנו נסחפים. שיחשבו. כך או כך, בקלבוני (המקורי, האותנטי, האמיתי, בניו של קלבוני הגדול מיפו) לא קופאים על השמרים ומחדשים כל הזמן. היבול של השבועות האחרונים הוא שתי מנות מפציצות: הראשונה היא מסבחה ירוקה - המסבחה המעולה של קלבוני טחונה יחד עם פטרוזיליה וכוסברה; והשנייה מסבחה חצילים - מנת המסבחה המפתיעה של האביב העשויה מחציל קלוי (מול עיני הלקוחות המשתאות) ומגיעה חמימה ועסיסית. קוראים לזה חדשנות.

קלבוני בשוק, השומר 2, שוק הכרמל, תל אביב.

חומוס קלבוני (צילום: נמרוד סונדרס)
קלבוני בשוק. כל הזמן צעד לפני האחרים | צילום: נמרוד סונדרס

חומוס משייה, משייה

יוסי שטרית, מבכירי השפים בישראל, אוהב לנוע בין המטבח המרוקאי של אמא למטבח המולקולרי. הזיגזג הווירטואוזי הזה הוא המרכיב שממנו עשויה מסעדת משייה שלו (בקיטשן מרקט המופלאה הסיפור קצת שונה). ולכן, כשיוסי שטרית מכין חומוס אין ברירה אלא להתייצב לארוחת בוקר במשייה ולהמתין בסבלנות לתורך. חומוס משייה מגיע עם ביצה, פפריקה, אריסה ירוקה, לימון ושום. העלות שלו (הגבוהה יחסית) כוללת גם בופה חופשי ושתייה. אופציה נוספת ליהנות ממנו היא להגיע בצהריים או בערב, אז הוא הוא מוגש כמתאבן יחד עם פיתות מיניאטוריות. עדיין רעבים? חומוס גורמה תמצאו גם בארוחת סופ"ש אצל רפי כהן במסעדת רפאל. 85 שקלים.

משייה, מנדלי מוכר ספרים 5, תל אביב.

חמשוקה, תנעמי

אמנם היום כבר אפשר למצוא לא מעט חומוסיות שמגישות ורסיות שונות של חומוס עם שקשוקה, אבל בשביל החמשוקה המקורית תצטרכו להרחיק עד לתנעמי ברעננה – כך קבע בית המשפט. ב-1999 רשמו תנעמי פטנט על החמשוקה, ו-15 שנה אחר כך הם תבעו את מסעדת מחניודה על שימוש בשם חמשוקה (על מנה שונה לחלוטין!) וזכו. אז שופטים בירושלים יש, אבל האם יש הצדקה למזג יחדיו חומוס ערבי ושקשוקה צפון אפריקאית? התשובה היא כן, בטח ובטח כשלמיקס הזה אחראים בכלל המוחות התימנים של תנעמי. 28 שקלים.

תנעמי, אחוזה 133, רעננה.

>> לא תאמינו איזה חומוס זכה במבחני הטעימה שלנו