אתם לא צריכים להגיד כלום – דייסה היא מאכל שסובל מיחסי ציבור פשוט איומים. תמיד מקשרים אותה או לתינוקות או לזקנים, או במקרה הטוב לחיילים מורעבים, שבאמת לא יסרבו לאף דבר מזון. אבל תקשיבו לי: דייסה יכולה להיות דבר כל כך טעים! וכל כך מזין! בחורף, עם מעט קינמון, היא ממש ממלאת את הגוף בחמימות ואנרגיה. פשוט חבל להוריד את המנה הזאת מהתפריט רק בגלל יחסי הציבור.

אז אחרי שנפטרתם מהדעות הקדומות, אתם בוודאי מתלבטים איזו דייסה להכין. יש את הדייסות הפופולריות יותר, דייסת שיבולת שועל (קוואקר) ודייסת סולת, אבל בעצם אפשר להכין דייסה מכל דגן: מאורז מלא, מקינואה, מדוחן, מתירס וכו'. בכל מקרה, זכרו שדגנים מלאים עדיפים מבחינה בריאותית על דגנים שאינם מלאים (דייסת אורז מלא עדיפה על דייסה מאורז בלבד, וכנ"ל לגבי סולת מלא, וקמח תירס עדיף על קורנפלור). בכל מקרה, העיקרון הוא אותו עיקרון: מבשלים בהרבה מים, טוחנים (רלוונטי לדגנים השלמים), מוסיפים פרי טרי ו/או יבש וקצת תבלינים וממתיקים (לא חובה) בממתיק טבעי.

דייסת קינואה (צילום: אסף רונן)
דייסת קינואה. אל תגבילו את עצמכם לשיבולת שועל (סטיילינג: שרה זיידמן) | צילום: אסף רונן

לגבי חלב – דייסה לא חייבת להיות על בסיס חלב, ולמעשה בכלל לא חייבת להכיל חלב. היא תצא מצוין גם על בסיס מים, ובלבד שנדאג להוסיף לה מרכיב שומני איכותי כלשהו, כמו טחינה משומשום מלא, שקדייה או חמאת אגוזים אחרת, ואפילו מעט שמן קוקוס או חמאת עזים.

דייסת קינואה עם קינמון, בננה ושקדייה

המרכיבים (למנה אחת):
4 כפות קינואה מבושלת
1/2-3/4 כוס מים
קורט קינמון
1/2 בננה חתוכה לקוביות
1 כפית שקדייה
1 כפית מייפל או סילאן (לא חובה)

אופן ההכנה:

1. הכנה בסיסית של קינואה: שוטפים במסננת דקה 1 כוס קינואה, מנערים ומסננים היטב ומעבירים לסיר, מוסיפים 2 כוסות מים רותחים, מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-20 דקות או עד שנגמרים המים.

2. בסיר קטן שמים 4 כפות מהקינואה המבושלת, מוסיפים 1/2 כוס מים, קינמון ובננה ומבשלים תוך כדי בחישה עד לרתיחה. מנמיכים את האש ומבשלים 2 דקות נוספות. מסירים מהאש.

3. באמצעות בלנדר מוט טוחנים את הדייסה עד לקבלת מרקם אחיד, במידת הצורך מוסיפים עוד מים עד לקבלת המרקם הרצוי.

4. מוסיפים את השקדייה, ממתיקים באמצעות מייפל או סילאן ומגישים.

צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
סטיילינג וכלי קרמיקה: שרה זיידמן, 054-4677202

* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא

>> בשבוע שעבר הכנו מרק כתום אקסטרה בריא
>> והנה מרק עדשים כפרי וטעים טילים