זיתי קלמטה בצלוחית (צילום: istockphoto)
יש מוסקים, ויש אוכלים | צילום: istockphoto

מסיק, ממש כמו בציר וקטיף, זה דבר מרגש. למרות שלרובנו אין כל כוונה להצטרף אל הקוטפים, והפעילות החקלאית הפיזית היא הכי מאיתנו והלאה שיש, הידיעה שממש עכשיו, לא כל כך רחוק מכאן, נופלים הררים של זיתים על שמיכות ענק – בתחילת הדרך לעוד אלפי לקוחות מרוצים – עושה לנו משהו קטן בבטן. אולי זו המחזוריות של החיים שעושה לנו את זה, אולי ההיווכחות החוזרת שלטבע יש את החוקים שלו, ולא משנה מה יקום, ייפול, ייבנה או ייהרס על ידינו, הוא ימשיך בדיוק לפי התכנית.

אז לכל אלה שיודעים שעכשיו עונת המסיק וזה גורם להם להתאהב בעולם הזיתים מחדש – הנה כמה הצעות  מהספר "זיתים" של אבנר לסקין (הוצאת ידיעות ספרים). אולי אתם לא קוטפים זיתים עכשיו, אבל אתם נותנים להם כבוד במטבח שלכם – וזה הרבה מאוד.

טפנד זיתים ירוקים
(2 כוסות)
1 כוס זיתים ירוקים מגולענים
2 שיני שום
2 כפות עלי תימין טריים
1 כוס שמן זית

1. במעבד מזון עם להב מתכת שמים את כל החומרים עם חצי מכמות שמן הזית וטוחנים למשחה חלקה.
2. תוך כדי פעולת מעבד המזון מוסיפים בהדרגה את שארית השמן.
3. מעבירים לכלי אטום.
4. נשמר במקרר עד חודש.

ממרח זיתים ירוקים (צילום: דניה ויינר)
טפנד. אין שום סיבה בעולם לא להכין את זה בבית | צילום: דניה ויינר

שקשוקה תרד עם זיתים וגבינת פטה
מי אמר ששקשוקה חייבת להיות עשויה מעגבניות? במתכון הזה הבסיס הוא דווקא תרד, והשילוב של הזיתים, התרד והגבינה מעניק לתבשיל ארוחת הבוקר המסורתי נופך טורקי.

(2 מנות)
1 כוס כרישה קצוצה דק
¼ כוס שמן זית
1 כוס עלי מנגולד קצוצים דק
1 כפית מלח
250 גרם עלי תרד טריים קצוצים גס
½ כוס זיתים ירוקים מגולענים
1 כף מיץ לימון טרי
1 כף רוטב סויה
2 ביצים
220 גרם גבינת פטה

1. במחבת גדולה על להבה נמוכה מטגנים את הכרישה בשמן הזית, 30 דקות.
2. מוסיפים את עלי המנגולד ואת המלח, מערבבים היטב ומבשלים 15 דקות.
3. מוסיפים את התרד, הזיתים, מיץ הלימון והסויה, מערבבים היטב ומאדים 5 דקות, במחבת מכוסה.
4. מסירים את המכסה. שוברים את הביצים מעל התערובת זו ליד זו, וממשיכים לבשל 20 דקות נוספות.
5. מפוררים מעל השקשוקה את גבינת הפטה ומגישים מייד.
6. בכלי סגור במקרר נשמר הרוטב עד יומיים. ממש לפני ההגשה מחממים את הרוטב במחבת ומוסיפים את הביצים והגבינה.
7. ניתן להכין מנות אישיות.

שקשוקה תרד עם זיתים וגבינת פטה (צילום: דניה ויינר, "זיתים", הוצאת ידיעות ספרים)
שקשוקה תרד עם זיתים ופטה. קצת גיוון, מה יש | צילום: דניה ויינר, "זיתים", הוצאת ידיעות ספרים

מאפה זיתים טורקי
המאפה המעולה הזה הוא אחד ממיני ה"בורק" – המאפים - הרבים המוגשים בטורקיה.

(6 מנות)
½ קילו בצק פילו קנוי
½ כוס זיתים שחורים מגולענים קצוצים גס
80 גרם גבינת קשקבל מגוררת גס
120 גרם גבינת שמנת
¼ כוס שמן זית

1. מחממים תנור ל-190 מעלות.
2. בקערה שמים את הזיתים, גבינת השמנת וגבינת הקשקבל ומערבבים היטב.
3. על גבי משטח עבודה מניחים את הבצק ומברישים אותו בחצי מכמות השמן.
4. חותכים את הבצק למלבנים באורך 10 ס”מ וברוחב 5 ס"מ.
5. בכף מניחים על כל מלבן פס מהתערובת באורך 7 ס"מ וברוחב ½1 ס"מ.
6. מגלגלים את פסי הבצק לגלילים באורך 10 ס”מ, ממולאים בתערובת הגבינות, ומגלגלים כל גליל לצורת שבלול עגול.
7. מניחים את השבלולים על מגש אפייה מרופד בנייר אפייה ומורחים בשארית השמן.
8. מכניסים לתנור ל-14 דקות.
9. מגישים חם וטרי.
10. בכלי אטום נשמר במקרר עד 24 שעות, לחמם לפני ההגשה.

מאפה זיתים (צילום: דניה ויינר, "זיתים", הוצאת ידיעות ספרים)
מאפה זיתים טורקי. פשוט מאוד ומרשים לא פחות | צילום: דניה ויינר, "זיתים", הוצאת ידיעות ספרים

קציצות עוף עם זיתים
קציצות עוף הן חלופה בריאה וקלילה יותר לקציצות מבשר בקר. הוספנו להן רוטב זיתים יוצא דופן.

(4 מנות)
3 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ דק
1 כוס עגבניות שרי חצויות
⅓ כוס זיתים ירוקים
½ כפית מלח דק
½ כפית פלפל שחור גרוס

לקציצות:
750 גרם בשר עוף טחון
1 כוס זיתים ירוקים מגולענים קצוצים גס
1 ביצה
⅓ כוס פירורי לחם
1 כפית מלח דק
½ כפית פלפל לבן טחון

קציצות עוף עם זיתים (צילום: דניה ויינר)
קציצות עוף עם זיתים. אפילו לא מטוגנות! | צילום: דניה ויינר

1. מכינים את הרוטב: מחממים סיר גדול על להבה בינונית, שמים בו את שמן הזית והבצל ומטגנים עד להזהבת הבצל.
2. מוסיפים את העגבניות, הזיתים, המלח והפלפל, מכסים את הסיר ומבשלים על להבה נמוכה 30 דקות.
3. בינתיים מכינים את הקציצות: בקערה גדולה שמים את העוף הטחון, הזיתים, הביצה, פירורי הלחם, המלח והפלפל הלבן, ובעזרת הידיים מערבבים היטב עד לקבלת תערובת אחידה.
4. בידיים לחות יוצרים כדורים בגודל 5 ס"מ כל אחד ומניחים בצד.
5. כשהרוטב מוכן מכניסים לתוכו את כדורי הבשר.
6. ממשיכים לבשל בסיר מכוסה 30 דקות נוספות, על להבה נמוכה.
7. מעבירים לקערת הגשה ומגישים מייד.
8. בכלי אטום נשמר במקרר עד יומיים, לחמם לפני ההגשה.