השפים של שף תאכל (צילום: מיטל סולומון)
מהשפים המשתתפים בפסטיבל | צילום: מיטל סולומון

היום מתחיל פסטיבל שף תאכל ה-7, שבמסגרתו יוצעו (למשך עשרה ימים) ארוחות שף במחיר הבלתי-שערורייתי של 84 שקלים בלבד, ב-84 מסעדות ברחבי הארץ. שירות מגניב לציבור, אין מה לומר, ובעיקר שירות מגניב למי שנאלץ – לאור המצב הכלכלי והפיטורים המציצים מכל פינה – לקצץ בצורה דרסטית בתקציב האוכל-בחוץ שלו.

לרגל המאורע החלטנו לתרום משהו קטן משלנו – ולהציע ארוחה אלטרנטיבית, שתעלה (כולל היין) 84 שקלים לאדם, אבל תתבשל כולה לא במטבחו של השף אלא במטבחכם שלכם. בקיצור – רוצים "שף תאכל" בגרסה הביתית? קיבלתם (ולא שאנחנו רוצים להשתחצן, אבל אצלנו הארוחה כוללת ארבע מנות, ולא שלוש כמו בפסטיבל המקורי).

לפני שמתחילים, הערה קטנה: את הארוחה הזו כדאי להכין בסדר ההפוך לאכילתה, כלומר להתחיל מהקינוח, לעבור לתוספת ורק אז להתפנות לעיקרית.

מחיר הארוחה (לשניים): 136 ש"ח (הרשינו לעצמנו להניח שדברים כמו סוכר וביצים יש לכם בבית). נשארו לכם 32 שקל לבקבוק יין לבן.

אין תמונה
מרק ארטישוק ירושלמי
מנה ראשונה:
מרק ארטישוק ירושלמי (34 ש"ח)

מצרכים:
4 בצלים בינוניים קלופים ופרוסים לטבעות (4 ש"ח)
1.5 קילו ארטישוק ירושלמי מקולף מנוקה ופרוס לפרוסות בעובי בינוני (15 ש"ח)
100 גרם חמאה (3 ש"ח)
ליטר חלב (6 ש"ח)
מכל שמנת מתוקה (6 ש"ח)
מלח
פלפל לבן

אופן ההכנה:
1. בסיר רחב מאדים יחד את הבצל והארטישוק הירושלמי, עד שהבצל הופך לשקוף והארטישוק מתחיל להתרכך. מערבבים מדי פעם. מתבלים במלח ופלפל לבן.
2. מוסיפים את החלב (אם הוא לא מכסה את הכל מוסיפים עוד) ומביאים לרתיחה עדינה. ברגע הרתיחה מנמיכים את האש, מכסים את הסיר ומבשלים כחצי שעה (עד שהארטישוקים רכים לחלוטין).
3. מסירים את המרק מהאש וטוחנים במעבד מזון עד שמתקבלת מחית אחידה לחלוטין.
4. בקערה נפרדת מקציפים את השמנת עם קורט מלח.
5. מקפלים את הקצפת לתוך מחית המרק ומגישים חם (לא ניתן לחמם את המרק אחרי הוספת הקצפת, לכן יוצרים תערובת של הקצפת ומחית הארטישוק רק בכמות שרוצים לאכול).

מנה עיקרית:
דניס ברוטב חמאה, עגבניות וטרגון (47 ש"ח)

מצרכים:
שני דניס מפולטים (40 ש"ח)
4 עגבניות (2 ש"ח)
15-20 גרם חמאה
צרור קטן של עלי טרגון שטופים וקצוצים (5 ש"ח לחבילה)
קליפה מגוררת מחצי לימון
מלח גס
2 כפות שמן זית

אין תמונה
פילה דניס. תוסיפו סלט עגבניות

אופן ההכנה:
1.מחממים את התנור ל-180 מעלות.
2. מרוקנים את ליבת העגבנייה בזהירות ומעבירים לקערית.
3. את בשר העגבנייה חותכים לריבועים קטנים ומתבלים בלימון, שמן זית ומלח.
4. מכסים תבנית קטנה בנייר אפייה וזולפים עליה מעט שמן זית. שוטפים את הדניס היטב ומעבירים לתבנית האפייה, מפזרים מלח גס ומעט קליפת לימון מגוררת.
5. מעבירים את הדניס לתנור ל-10-12 דקות.
5. בינתיים מכינים את הרוטב: מניחים את החמאה ואת ליבת העגבנייה במחבת, ומעל להבה נמוכה ממיסים את החמאה תוך ערבוב. לאחר שהחמאה נמסה, זורקים פנימה את עלי הטרגון, מערבבים דקה נוספת ומסירים מהאש.
6. מניחים את הדניס בצלחת, מפזרים מעל מעט מהרוטב ובצד מעט מסלט העגבניות.

תוספת של שעועית ירוקה (14 ש"ח)

מצרכים:
700 גרם שעועית הולנדית (שעועית ירוקה שטוחה ורחבה) (14 ש"ח)
4 כפות שמן זית
שן שום

אופן ההכנה:
1. קוטמים את קצוות השעועית ושוטפים אותה בהמון מים.
2. מכסים תחתית של סיר שטוח ורחב בשמן זית ומעבירים אליו את השעועית.
3. מבשלים את השעועית בסיר מכוסה מעל להבה בינונית- נמוכה במשך כ-40 דקות. מערבבים מדי פעם.
4. במהלך הבישול נפחה של השעועית יצטמצם והיא תפריש נוזלים. השעועית בחלק התחתון עשויה מעט להשחים – אל דאגה, היא לא נשרפת, רק נוצר מעט קרמל שמאוד מוסיף לטעם.
5. בדקות האחרונות של הבישול, כשהשעועית כבר רכה, מוסיפים את המלח ושן השום הכתושה, מערבבים היטב ומסירים מהאש.

קינוח:
טארט תותים וקרם וניל (41 ש"ח)

מצרכים:
לבצק הפריך:
2 כוסות ועוד שתי כפות קמח (300 גרם) (כ-3 ש"ח)
100 גרם חמאה קרה חתוכה לקוביות (3 ש"ח)
חצי כוס סוכר
ביצה (שקל)
2 כפות מים קרים

לתותים:
700 גרם תותים (15 ש"ח)
5 כפות סוכר
2-4 כפות ברנדי

לקרם הווניל:
1 מקל וניל חצוי לאורך (10 ש"ח)
2 כוסות חלב (2 שקלים)
1/2 כוס שמנת מתוקה (3 ש"ח)
1/2 כוס סוכר
6 כפות קורנפלור
4 חלמונים (4 ש"ח)

טארט תותים (צילום: JackJelly, Istock)
טארט תותים. כמה יפה | צילום: JackJelly, Istock

אופן ההכנה:
הבצק:
1. מעבדים כחצי דקה במעבד המזון את הקמח והחמאה. מוסיפים את הסוכר לעיבוד נוסף של כחצי דקה. מוסיפים את הביצה והמים הקרים ומעבדים שוב בכמה פולסים קצרים, רק עד שמתקבלים פירורי בצק.
2. מעבדים את הפירורים לכדי כדור במינימום תנועות ומגע (חום הידיים מזיק לבצק).
3. יוצרים מהבצק נקניק, עוטפים בניילון נצמד ומעבירים למקרר לשעה וחצי לפחות.
4. מוציאים את הבצק מהמקרר, פורסים לפרוסות (בעובי של קצת יותר מחצי ס"מ), ומניחים אותן תוך הידוק עדין על תחתיתה ודופנותיה של תבנית פאי מתפרקת משומנת בחמאה.. מעבירים את התבנית למקפיא לחצי שעה לפחות.
5. מחממים את התנור ל-180 מעלות
6. מוציאים את התבנית מהמקפיא ויוצרים בעזרת מזלג כמה שורות של חורים בבצק.
7. מניחים מעל הבצק נייר אפייה ומשקולת כל שהיא (זה יכול להיות שעועית או חומוס), שמטרתה למנוע מהבצק לתפוח בזמן האפייה.
8. אופים 15-20 דקות עד שהבצק מזהיב, מוציאים מהתנור ומניחים לקלתית להתקרר.

קרם הווניל:
1. מניחים בסיר את החלב, השמנת, מקל הווניל ושליש כוס סוכר, מביאים לרתיחה, מערבבים ומסירים מהאש.
2. בקערה נפרדת מערבלים את החלמונים עם יתרת הסוכר והקורנפלור.
3. כעת, מאחדים בהדרגתיות בין שתי התערובות: ראשית מעבירים כשליש מהחלב החם לתערובת הביצים תוך כדי בחישה מתמדת. מחזירים את התערובת של הביצים והחלב לסיר ומבשלים מעל להבה נמוכה ותוך בחישה מתמדת עד שהנוזל מסמיך והופך למבריק. מסירים מהאש, מוציאים את מקל הווניל ובעזרת סכין מגרדים את תוכו לתוך התערובת.
4. מצננים היטב.

התותים:
1. שוטפים את התותים היטב, קוטמים את הראש עם העלים וחוצים אותם לאורך.
2. מעבירים את הברנדי, התותים והסוכר לסיר ומבשלים כמה דקות (הסוכר אמור להתמוסס אך התותים אינם אמורים לאבד את צורתם).
3. מסירים מהאש ומצננים.

הרכבת הטארט:
1. מורחים את קלתית הבצק בקרם הווניל עד לשני שליש מגובהו. מכסים בחצאי התותים בצורה יפה ואחידה. עובדים מהמרכז החוצה.
2. מעבירים למקרר לשעתיים לפחות.