אחד הסיפורים הראשונים שאני זוכרת הוא על עוגת השמרים הראשונה שאמא שלי אפתה לאבא שלי. כשרק התחתנו, הם גרו בדירת שני חדרים עם ארבע מרפסות ברחוב גרוזנברג בתל אביב. בימי שישי היה קל במיוחד לזהות את הדירה שלהם – היא הייתה מפיצה ניחוחות של חלה מתוקה, שהיו מציפים את כל חדר המדרגות.

עוגת שושנים שוקולד בלגי (צילום: מסעדת טאטי)
עוגת שושנים. תראו כמה אמא שלי אהבה את אבא שלי | צילום: מסעדת טאטי

פעם אחת, מספר אבא, הריחה אמא ריח של עוגת שמרים, והלכה בעקבותיו לשכנה. היא ביקשה את המתכון, השכנה נתנה, ושבוע אחר כך עמלה אמי החרוצה וטרחה, התפיחה בצק, לשה, גלגלה ואפתה.

ביום שישי חזר אבי הביתה, כרגיל, בעקבות הריח, ומצא את אמי עגמומית ומאוכזבת. הוא כמובן לא הבין על מה הפרצוף הירוד, שהרי הריח היה משכר כתמיד. אמי שלפה סיר פלא מפיץ ניחוחות, ובתוכו מה שהיה אמור להיות עוגת שמרים תפוחה ומפוארת. מול עיניו נח בייגלה. אבא שלי, שמעולם לא היה יכול לראות מישהו עצוב, מיד בצע חתיכה, וטען בפה מלא שזו ללא ספק עוגת השמרים הטובה ביותר שטעם.

מאז עברו הרבה מאכלים במטבח המשפחתי. בדיעבד התברר שהשכנה הפחיתה את כמות השמרים במתכון כי לא באמת רצתה שהעוגה תצליח למישהו שהוא לא היא. אמא שלי כמובן לקחה את הסיפור כאתגר ואפתה, ברבות הימים, עוגות שמרים נהדרות ותפוחות כמו שצריך.

אז הנה מתכון שלם ומושלם לעוגת שמרים תפוחה ופורחת, שלא לדבר על טעימה, אפילו יותר מאשר בקונדיטוריה. ותודה לעירית, חברתה של אמי, שהביאה אותו לידיעתנו.

המצרכים:
להתפחה:
50 גרם שמרים טריים (הריבועים האלה שגרים במקרר בסופר)
רבע כפית סוכר
רבע כוס מים פושרים
כף קמח

לבצק:
6 כוסות קמח
3 כפות סוכר
כף תמצית וניל או שקית סוכר וניל
3 ביצים שלמות
גרידת לימון מלימון שלם או גרידת תפוז מחצי תפוז גדול
200 גרם חמאה רכה
1 מיכל שמנת מתוקה

למילוי:
חצי מיכל של שוקולד השחר או נוטלה (אני מעדיפה נוטלה, המרקם רך יותר)
4 כפות קקאו
4 כפות סוכר
(הסוכר והקקאו לא היו במתכון המקורי, אבל בזיקה שלהם על הממרח מוסיפה המון טעם)

לציפוי:
חלמון
כפית מים
רבע כפית סוכר

כלים:

כוס להמסת השמרים
כפית
כף
קערה גדולה/קערת מיקסר עם וו לישה
מגבת מטבח
מערוך
תבנית עגולה בגודל 30 או סיר פלא
סכין חיתוך

הכנה מוקדמת:

עוגות שמרים דורשות הכנה מוקדמת של הבצק, על מנת שיספיק לתפוח כראוי. כאן אין מקום לעצלנות – אלא אם כן בא לכם על בייגלה ולא על עוגת שמרים תפוחה ועשירה.

מתחילים בהתפחת השמרים:

שמים בכוס את השמרים עם רבע כפית סוכר ורבע כוס מים פושרים. לאחר כמה דקות מוסיפים את כף הקמח. מחכים כמה דקות עד לתסיסה של החומרים.

הכנת הבצק:

1. שמים בקערה (או בקערת המיקסר) את מרכיבי הבצק: קמח, סוכר, תמצית/סוכר וניל, גרידת לימון/תפוז, ביצים, חמאה ושמנת מתוקה. מערבלים על מהירות נמוכה, או לשים בעדינות. מוסיפים את תערובת השמרים שתפחה ומעבדים את הבצק מספר דקות.

2. נותנים לו לנוח 10 דקות ולאחר מכן לשים/מערבלים מספר דקות נוספות. עם סיום הלישה, הבצק אחיד ומוכן להתפחה.

3. מכסים את הבצק במגבת ומשאירים אותו לעמל יומו, כלומר- לתפוח. המהדרין נותנים לבצק לתפוח כמה שעות. במתכון הזה, תפיחה של חצי שעה הספיקה לגמרי.

עוגת שמרים - כרטיסייה (צילום: תומר פרת)
עוגת השמרים של עירית. הכרטיסייה | צילום: תומר פרת
עוגת שמרים - כרטיסייה 2 (צילום: תומר פרת)
וזה הצד השני | צילום: תומר פרת

ההתקנה:

1. מוציאים את הבצק התפוח מהקערה ומחלקים לארבעה חלקים.

2. מרדדים כל חלק למרובע. מורחים בעזרת מרית ממרח שוקולד ומשאירים מסגרת דקה בלי ממרח.

3. בוזקים בעדינות כף סוכר וכף קקאו על כל עלה בצק מרוח.

4. תופסים את קצה הבצק ומתחילים לגלגל אותו בעדינות. לאחר גלגול אחד, צובטים אותו כך שיידבק לעצמו ויוכל להתגלגל בלי להתפרק. ממשיכים לגלגל עד שמקבלים גליל נחמד. כך מרדדים, מורחים, בוזקים ומגלגלים את ארבעת חלקי הבצק.

5. מניחים את ארבעת הגלילים אחד ליד השני, וחותכים כל גליל לרוחבו לחמש שושנים.

6. מסדרים את השושנים בתבנית. מערבבים את החלמון עם המים והסוכר ומורחים מלמעלה.

7. מכסים את התבנית במגבת ומשאירים להתפחה אחרונה בת חצי שעה. מחממים תנור ל-160 מעלות.

8. מכניסים את העוגה לתנור לאפייה של כ-40 דקות. זמן האפייה יכול להשתנות מתנור לתנור, אז שווה להציץ מדי פעם ולבדוק את שלומה. העוגה יוצאת מהתנור כל כך יפה וריחנית, שנוצרת דילמה לא פשוטה האם להשאיר אותה בתפארתה או להסתער בלי להשאיר פירור.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: עוגת שושנים

>> בשבוע שעבר הכנתי אמפנדס מופלאים