>> לכל המתכונים לראש השנה

החג ממש מעבר לפינה. כולם מבררים איפה מבלים את ארוחת החג, בודקים מה יהיה ובונים על ארוחות שאריות. אני לא יכולה שלא להיזכר בארוחות ראש השנה, אותן אמא היתה מקפידה לפתוח בתפוח חתוך עם דבש מלכות לצדו, כדי להתחיל טוב ולהמשיך טעים. שאר הארוחה הייתה משתה מגוון וממתקתק, הכולל בתוכו מגוון של מנות ראשונות, בלי לפספס כבד קצוץ עילי, חלה מתוקה, שלל ירקות אפויים בתנור ומתובלים היטב, גפילטע פיש של סבתא רגינה, או בשנים האחרונות כזה שאבא הביא מהמעדנייה הכי טובה בבני ברק. אחר כך הוגשו המון תוספות חמות וקרות, ומנה עיקרית בשרית, שהייתה ממלאת אותנו כל כך, שהיינו חייבים לפתוח כפתור במכנסיים כדי להמשיך לנשום. וזה עוד לפני שדיברנו על עוגת הדבש והעוגיות היבשות שהיו מצטרפות אליה, כדי להפיג את המתיקות.

>> טעימא: הסיפור שמאחורי הטור

עוף חגיגי עם יין ופירות יבשים (צילום: יפית בשבקין, mako אוכל)
עוף חגיגי עם יין ופירות יבשים. בול לפי המתכון של אמא | צילום: יפית בשבקין, mako אוכל

לקראת ארוחת החג שדודתי האהובה תכין, היא מתקשרת כמעט מדי יום כדי לשאול מה להכין לארוחה, האם להפתיע ולגוון, או ללכת על בטוח. "גילי עשתה פעם עוף בפירות יבשים ויין לפי מתכון של אמא שלך", אמרה, "יש לך את המתכון?".

אז הלכתי לחפש את המתכון. ברור שמצאתי. בין עשרות מתכוני המרינדות, העופות הצלויים והמושרים, נמצא גם המתכון הזה: חלקי עוף שוחים ביין אדום עז, עם פירות יבשים מכל מיני סוגים, בבישול ארוך ועם אורז כתוספת שמתבשלת יחד. באמת מדובר במתכון חגיגי.

מיד הקלדתי את המתכון ושלחתי לדודה במייל. אולי היא באמת תכין אותה לחג, ואזכר בגרסת המקור של אמא שלי, כשאסתכל באושר על המשפחה האהובה שלי שיושבת כמו כל שנה, יחד, באהבה. 

המרכיבים:
4 בצלים סגולים פרוסים לאורך
כף סוכר חום
עוף שלם מפורק או כרעיים וחזה לפי הטעם, נקי ויבש
חצי כוס חמוציות
חצי כוס שזיפים מיובשים
חצי כוס משמשים מיובשים
בקבוק יין אדום איכותי
כוס מיץ תפוזים
מלח
פלפל
קורט אגוז מוסקט
קורט קינמון
כוס וחצי אורז

אופן ההכנה:

1. מחממים סוטאז' (מחבת רחבה ועמוקה) או סיר גדול ונמוך יחסית, מפזרים את הסוכר ומניחים לו להתקרמל – זהירות לא לשרוף. מכניסים את הבצל ומאדים,  עד שהוא משנה צבע ומתרכך.

2. מוציאים את הבצל ועוברים לעוף: מטגנים כל חלק מכל הצדדים עד שמזהיב ומתרכך קלות. מוציאים מהסיר ומניחים בצד. מחזירים את הבצל לתחתית הסיר ומעליו מניחים את חתיכות העוף. מפזרים חמוציות, שזיפים מיובשים, ומשמשים, מתבלים ויוצקים מעל יין אדום ומיץ תפוזים עד שהכל מכוסה. מביאים לרתיחה על אש גבוהה. מנמיכים את האש ומכסים. נותנים לעוף להתבשל שעתיים. 

3. לאחר שעתיים, מפזרים מעל את האורז, מוסיפים כמות מים מספקת (כ-3 כוסות, תלוי בסוג האורז) ומניחים לו להתבשל עם העוף עוד כחצי שעה, עד שהוא מתרכך.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> מתכונים צמחוניים לראש השנה
>> עוגת הדבש המושלמת
>> 4 עוגות מעולות לראש השנה
>> מתכונים של אביב משה לראש השנה
>> קינוחים פרווה לראש השנה
>> ארוחת חג ב-250 שקל
>> ארוחת חג ב-60 שקל
>> 8 מתכונים טבעוניים לראש השנה
>> מתכוני דגים לארוחת החג
>> ארוחת חג אלג'ירית של אבי לוי
>> ארוחת ראש השנה של פסקל פרץ רובין