כששואלים אותי איזה אוכל אמא שלי הייתה מכינה, אני מתלבטת לפני שאני אומרת - "הכל". יש אמהות שמתמחות במטבח העיראקי, יש שבמטבח המרוקאי או הטוניסאי, יש אמהות שמצטיינות בפסטה ויש את אלו שמבשלות אימהית: שניצלים, קציצות, פירה ואורז וגם קצת עוגות בחושות. אמא מיקי בישלה אוכל מכל קצוות תבל: כבד קצוץ ומרק עוף שלמדה מסבא אורי, אוכל איטלקי משובח שלמדה להכין כשתרגלה איטלקית במילאנו, אוכל צרפתי שלמדה להכיר בשנותיה באירופה ומספרי בישול, אוכל ביתי ובסיסי שהעתיקה מחברות - לעתים קוסקוס ומרק מתאים בהתאם למתכון שקיבלה מחברה וכן הלאה. אמא שלי, כמו שאפשר להבין, הייתה אשה עם אופקים רחבים שנהגה לנסות ולהתנסות בתחום הקולינרי בלי לפחד.

>> טעימא: הסיפור שמאחורי הטור

סלט חצילים טוניסאי (צילום: יפית בשבקין, mako אוכל)
סלט חצילים טוניסאי. לא חייבים אמא טוניסאית בשביל להכין אותו | צילום: יפית בשבקין, mako אוכל

כך גם אנחנו גדלנו תחת ניסויים באוכל: כל מאכל שטעמה אצל חברה או שכנה, באירוע או במסעדה, הייתה רוצה לנסות. היא אספה מתכונים באדיקות ותירגלה בסבלנות שלב שלב כל מאכל חדש.

תמיד כששואלים אותי מאיזה מוצא אמא שלי הייתה כדי להבין מה היא בישלה, אני מוצאת את עצמי מסבירה עד כמה העובדה שנולדה בישראל להורים ילידי פולין אינה רלוונטית לבישול שלה, אלא רק הסקרנות, האופקים הרחבים והגרגרנות הם אלה שקבעו מה יצא תחת ידיה, וזה תמיד היה נתון לשינויים.

בהתאם, נמצאים בקופסת המתכונים מרשמים משלל עדות, ארצות וסגנונות. מהם בחרתי מתכון לסלט חצילים בסגנון טוניסאי, שאחרי נסיון אחד, הפך לסלט הבית אצלנו.

המרכיבים:
חציל ארוך ושמן
ארבע כפות שמן זית
4 עגבניות בשלות חצויות
בצל גדול קצוץ
4 שיני שום קצוצות
קורט כמון
6 גרגרי פלפל אנגלי
3 כפות כוסברה קצוצה
3 כפות נענע קצוצה

אופן ההכנה:

1. חותכים את החציל לקוביות, מניחים במסננת ומפזרים מעליו מלח. מניחים צלחת או קערה מעל החצילים שתהווה כמשקולת ונותנים לחצילים להגיר נוזלים כעשר דקות. 

2. שוטפים את החצילים ומייבשים בעזרת נייר סופג.

3. מחממים תנור ל-200 מעלות.

4. מניחים נייר אפייה על תבנית אפייה גדולה ושטוחה ומפזרים עליה את החצילים. מזלפים עליהם שמן זית
ומכניסים אותם לתנור על גריל לכ-10 דקות. 

5. במקביל, מניחים את חצאי העגבניות על תבנית מרופדת בנייר אפייה, כשהצד החתוך כלפי מטה. מזלפים עליהן קצת שמן זית ומכניסים לתנור לכרבע שעה, עד שהקליפה נפרדת מהן.

6. בזמן שהחצילים והעגבניות בתנור מחממים מחבת עם מעט שמן זית. מוסיפים למחבת את הבצל הקצוץ ומטגנים עד שמזהיב. מוסיפים שום, כמון ופלפל אנגלי, ומטגנים מספר דקות.

7. מוציאים את החצילים והעגבניות מהתנור ומצננים אותם קלות. אחרי שהם הצטטנו, מוסיפים אותם למחבת ובעזרת כף עץ מערבבים בעדינות. מוסיפים כוסברה ונענע ומבשלים כמה דקות.

8. מורידים מהאש ומצננים. מכניסים למקרר לכ-24 שעות לפני ההגשה.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> בשבוע שעבר הכנו עוגיות שומשום
>> אז איך מסעדת המוציא של אבי לוי בירושלים?