איבד יד בהכנה (צילום: רויטרס)
מכילה כ-800 קלוריות. מנת פלאפל | צילום: רויטרס
אולי זו כמות השומן הגבוהה שמעוררת בנו תיאבון, אולי זו סתם הזמינות הגבוהה שלו – לא ברור למה, אבל כשמדובר במזון מהיר למרביתנו קשה לעמוד בפיתוי. הפלאפל והסביח הם שני מאכלי רחוב ישראלים ואהובים, שכל אחד מאיתנו חוטא בהם מפעם לפעם. איזה מהשניים עדיף?

למעשה, מבחינת הרכב תזונתי מדובר בארוחות מאוזנת: כל אחת מהן כוללת פחמימה (הפיתה), חלבון (גרגירי החומוס מהם עשוי הפלאפל, או הביצה בסביח), שומן (הטחינה) וסיבים תזונתיים (הירקות).

אז למה בעצם הם נחשבים נוראים כל כך לדיאטה שלנו? התדמית הגרועה של שני המאכלים האלה נובעת, בצדק, מתהליך הטיגון העמוק הכלול בהכנתם. הפלאפל עשוי מגרגירי חומוס טחונים שמעובדים לצורת כדור ומטוגנים בשמן עמוק, והמרכיב הדומיננטי בסביח הוא החציל המטוגן. בכל כף שמן יש כ-90 קלוריות, ולכן מזון מטוגן מכיל כמות קלוריות רבה שלא באה לידי ביטוי בנפח שלו – כלומר, מנה קטנה ולא בהכרח משביעה מכילה כמות גבוהה מאוד של קלוריות.

מבחינה קלורית: שניהם משמינים

מבחינה קלורית, המנות כמעט זהות. מנת פלאפל ממוצעת מורכבת מפיתה (230 קלוריות), כ-6 כדורי פלאפל (420 קלוריות), כף טחינה (45 קלוריות), כף חומוס (70 קלוריות) וסלט ירקות. במנת סביח יהיו פיתה (230 קלוריות), חציל מטוגן (230 קלוריות), ביצה (90 קלוריות), כף טחינה (45 קלוריות), כף חומוס (70 קלוריות) וסלט ירקות. כלומר, כל אחת מהמנות מכילה 700-800 קלוריות, כמעט פי שתיים מארוחת צהריים ממוצעת שתכלול חזה עוף, שש כפות אורז וירקות מבושלים.

סביח (צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל)
איך אפשר לעמוד בפניו? סביח | צילום: בני גם זו לטובה, mako אוכל

אז במה כדאי לבחור? הרי יש לנו תיקו. התשובה, הפעם, תהיה לבחור איפה לאכול, ולא מה. למה הכוונה? תתפלאו לשמוע, אבל לאופן הטיגון ולאיכות השמן בו מטגנים את המנה יש חשיבות גבוהה מאוד: טיגון לא נכון יגרום למזון לספוג הרבה שמן, במקום שהטיגון יסתכם בציפוי חיצוני פריך בלבד. על מנת למזער את נזקי הטיגון בשמן עמוק רצוי להביא את השמן לטמפרטורת הטיגון המומלצת, ורק אז להכניס לתוכו את המזון לזמן קצר מבלי שישהה בו זמן רב. בנוסף, כיוון שבמהלך הטיגון נוצרות תרכובות רעילות שונות שמזיקות לבריאות, רצוי להחליף את השמן לעיתים קרובות - עניין שלא בהכרח רווחי לעסק, אבל בהחלט רווחי לבריאותינו. כדי לעשות את הבחירה הנכונה, אם כך, נסו לשים לב לאופן הכנת המנה ולטריות חומרי הגלם במקום שבו החלטתם לאכול.

כדי לשפר את ערכה התזונתי של הארוחה, ותרו על תוספות כמו צ'יפס או סלטי מיונז שמקפיצות את כמות הקלוריות ללא שום תועלת בריאותית. צמצמו גם את היקף הטחינה. שלבו סלטי ירקות טרי – הוא, לעומת זאת, תורם מגוון של מינרלים וויטמינים, מוסיף נפח למנה ומביא לתחושת שובע.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

>> בפעם הקודמת הכרענו מה משמין יותר: אורז או פירה