סלט יווני (צילום: ShyMan, Istock)
אל תחשבו שסלט תמיד עדיף | צילום: ShyMan, Istock
מה עדיף לנו לאכול כדי לשמור על הדיאטה ועל הבריאות, סלט יווני או סנדוויץ' בולגרית? זו נשמעת לכם כמו שאלה רטורית, נכון? אז זהו, שלא תמיד.

סלט נתפס תמיד כבחירה המושכלת והדיאטטית. באופן תיאורטי, זה נכון: ירקות הם המקור העיקרי לוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון מהמזון. הם עשירים בנפח ודלים בקלוריות, בדיוק מה שהופך אותם למשביעים אך לא משמינים: תחושת השובע מתקבלת, בין היתר, בעקבות מזון הנכנס לקיבה ולוחץ את דפנותיה כלפי חוץ. לעומת הירקות, מזונות עתירי קלוריות ודלי נפח, בדומה לשומנים, לא "ממלאים" את הקיבה, לא מייצרים תחושה של שובע – אבל כן משמינים.

הסוד של הירקות: לא משמינים, כן משביעים

איפה אפשר למצוא את השומנים האלה? יכול להיות שהם מוכרים לכם בתור הרוטב לסלט (מרבית הרטבים הללו מכילים כ-40% שומן), האגוזים והגרעינים שמוסיפים לו או החמאה והממרחים שלצד הלחם המוגש איתו. ולזה אני קוראת אשליית המזון הדל: חשבנו שבחרנו טוב, הזמנו סלט יווני – אבל שכחנו לתת את הדעת על אחוז השומן בגבינה הבולגרית, סוג וכמות הרוטב שהוסיפו לנו לסלט או הממרחים והלחם שאכלנו לצדו.

אני מאמינה שהדיאטה הטובה ביותר היא זו שאנחנו לא מרגישים שאנחנו עושים, ולכן אבוי לי אם אגרום לכם לחוש ייסורי מצפון על אכילת סלט ירקות. ובכל זאת, הייתי ממליצה לכם לעשות בחירה מודעת מעתה ואילך.

אין תמונה
סנדוויץ' יכול להיות משמין, אבל לפחות יש לו סוף

רוצים לשמור על הבריאות ולרדת במשקל? כדאי לכם לאמץ את עיקרון "נפח מנצח קלוריות" ולהגביר את צריכת הירקות. זה עובד! מהר מאוד תגלו ששתי פרוסות לחם עם גבינה הופכות להיות ארוחה משביעה הרבה יותר כשמוסיפים להן גם פלפל אדום שלם, חופן עגבניות שרי או גזר גדול. נפח הוא נפח, וגם כשהוא דל קלוריות הוא משביע.

האם עדיף לכם סנדוויץ'?

ולכן, סלט מהסוג הנכון יהיה בחירה מנצחת. מהו הסוג הנכון? שימו לב - ההבדל בין סלט ירקות עם גבינה בולגרית 24% (80 גרם), 5 כפות רוטב ויניגרט, לחמנייה מקמח מלא ו-10 גרם חמאה לבין אותו הסלט בדיוק עם גבינה בולגרית 5%, כף אחת של רוטב ולחמנייה עם מחצית מכמות החמאה הוא של 415 קלוריות! 415 קלוריות שלא יגרמו לכם לחוש יותר שבעים. לא עדיף פשוט לוותר עליהן?

אם קשה לכם ליהנות מסלט בלי הרבה רוטב, או אם אתם לא יכולים לשלוט בכמות הרוטב, בסוג הלחם ובממרח, תופתעו לגלות שדווקא סנדוויץ' יהיה הבחירה הנכונה בשבילכם. כמובן שגם כאן יש חשיבות לסוג הגבינה, סוג הלחם והממרח שעליו. ההבדל הוא שלעומת הסלט, כשאנחנו אוכלים סנדוויץ' אנחנו אוכלים מנה מדידה: שתי פרוסות לחם עם ממרח. זהו. ולכן, לפעמים, סנדוויץ' עדיף על סלט. לא להאמין, נכון?

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

>> 4 רטבים לסלט שלא יחרבו לכם את הדיאטה
>> בפעם הקודמת הכרענו מה משמין יותר: קפה הפוך או מיץ תפוזים?