קפה הוא המצרך השני הנסחר בעולם אחרי נפט

הקפה, המכונה גם "הזהב הירוק", מהווה שוק משמעותי לכלכלה העולמית ומשפיע באמצעות המסחר בו על הכלכלה ועל המצב הפוליטי בברזיל, קולומביה, וייטנאם, אינדונזיה ואתיופיה - יצרניות הקפה המובילות בעולם, עבורן הוא מהווה מקור למטבע חוץ. בבורסות נסחרים כיום  שני סוגי קפה: הערביקה, המהווה 75 אחוז מכלל יצור הקפה, והרובוסטה, המהווה 25 אחוז. גידולי הקפה משתרעים על פני יותר מ-50 ארצות, ומייצורו וצריכתו מתפרנסים למעלה מ-20 מיליון תושבים ברחבי העולם. ככל מוצר נסחר אחר, גם הסחר בקפה הוא בלתי יציב ונתון לתנודות במחיר המושפעות מגורמים רבים, ביניהם מזג האוויר, היבולים ומשלוחי הקפה בעולם.

ישראל מדורגת במקום ה- 33 בצריכת הקפה העולמית

הישראלי הממוצע צורך 3.5 ק"ג קפה בשנה. ארצו של הדוד סם נמצאת הרבה לפנינו, במקום הראשון, ומיד אחריה ניצבת פינלנד עם 12 ק"ג לנפש בשנה. אחריה דנמרק, נורבגיה ושוודיה. במהלך העשור האחרון עלתה צריכת הקפה בעולם ב-30 אחוז.

פולי קפה הם בעצם זן של אוכמניות אדומות

פולי הקפה צומחים על שיח הגדל באקלים טרופי או סובטרופי ונמצא בשלושה אזורים עיקריים: מרכז/דרום אמריקה, מרכז אפריקה והאיים האינדונזים, הודו וגינאה החדשה. כמו שאר הפירות והפרחים, גם הקפה מתרבה בזכות הדבורים. בתהליך ההבשלה הופכים הפירות הירוקים לפרי אדום עז, המזכיר במראה דובדבנים. קטיף הפרי נעשה בהתאם ובכפוף לעונות הגשמים שבאזור. כל פרי מכיל שני פולי קפה ובכוס אספרסו קצר יש כ-50 פולים. עכשיו נסו לדמיין איזו דרך עבר ספל האספרסו הקצר שלכם מרגע שתילתו אי שם בנכר ועד שהגיע לבית הקפה הקרוב לאזור מגוריכם.