איך מאכל כל כך פופולרי, כל כך תמים, יכול להיהרס בכזאת קלות? זה תלוי בכמה דברים, ואם הכנתם פירה לקראת ארוחת שבת או כל ארוחה אחרת חגיגית יותר או פחות, ויצא לכם פירה מפוצץ גושים, מלוח מדי או נוזלי מדי - דעו שאפשר לתקן את העוול, אז אל תמהרו לזרוק. 

1. פירה נוזלי מדי

פירה מימי, כזה שיותר מזכיר מרק מאשר פירה, מתקבל לרוב כתוצאה של בישול יתר, של חיתוך תפוחי האדמה לחתיכות קטנות מדי או מתפוחי אדמה שלא סוננו כראוי ויותר מדי נוזלים נכנסו לפירה.

מה עושים? מעבירים את הפירה למחבת/סיר, מדליקים אש נמוכה ובוחשים בנחישות לאידוי כל הנוזלים העודפים. אם הפירה נשאר נוזלי גם אחרי הבחישה, אפשר לנסות להוסיף רבע כפית קורנפלור שיסמיך את כל התערובת, ואם יש צורך - לחזור על הפעולה. 

להבא: על אף שחיתוך תפוחי האדמה לחתיכות קטנות מקצר את זמן הבישול, זה גם עלול לגרום להן לספוג יותר מי בישול, אז התאזרו בסבלנות ותחתכו אותם רק לחצאים. כמו כן, תבדקו כל כמה דקות שהתפודים לא התבשלו יתר על המידה, חבל. 

תפוחי אדמה מבושלים (צילום:  Kondoruk, shutterstock)
תפוחי אדמה מבושלים | צילום: Kondoruk, shutterstock

2. פירה גושי מדי

הגושים בפירה נוצרים מחוסר אחידות ברמת הבישול של תפוחי האדמה - חלקם הפנימי לא בושל מספיק ואילו החלקים החיצוניים רכים ונמעכים בקלות. 

מה עושים? מעבירים את הפירה למחבת/סיר, מוסיפים חלב/שמנת/שמנת חמוצה (אפשר להתשמש גם בציר ירקות/עוף/בשר או בחלב אורז אם אתם לא רוצים מוצרי חלב) ומבשלים על אש נמוכה תוך כדי ערבוב ומעיכה עד לקבלת מרקם אחיד וחלק.

להבא: לפני שאתם מרתיחים מים, שימו את כל התפודים בסיר ותנו להם להתבשל ביחד עם המים בחום בינוני-גבוה, זאת הדרך המומלצת לוודא שיתבשלו באופן אחיד.

 3. פירה מלוח מדי

זה די פשוט - אם ממליחים את מי הבישול של תפוחי האדמה ואז ממליחים יותר מדי את הפירה - קל לעבור את הגבול בטעות ולקבל מנה יותר מדי מלוחה (וזה עוד בלי שאמרנו כלום על שימוש בחמאה מלוחה). 

מה עושים? גם פה פונים לעזרתם של מוצרי חלב, רק שהפעם אין צורך להדליק שוב כיריים, רק לערבב ולתת לחלב/שמנת/שמנת חמוצה לספוג את המליחות ולאזן את הטעם הכללי.

להבא: תטעמו כל הזמן ואל תוסיפו מלח על אוטומט. 

המלחת מי בישול של תפוחי אדמה (צילום:  seeshooteatrepeat, shutterstock)
להירגע עם המלח | צילום: seeshooteatrepeat, shutterstock

4. פירה דביק מדי

שימוש במעבד מזון או בלנדר להכנת פירה עלול להיות קטלני ולהרוס את כל הסיכויים למרקם קטיפתי. יותר מדי עמילן משתחרר מהתפודים וכל הסיפור הופך לעיסה.

מה עושים? ובכן, זאת הטעות שהכי קשה לתקן, אבל בשביל לחוס על חיי הפירה, יוצרים "הסחת דעת" על ידי שימוש מאסיבי בגבינה, עדיף אפילו כמה גבינות. מגוררות כמובן. לתערובת הפירה והגבינה מוסיפים קצת פירורי לחם בשביל הקראנץ', לניגוד מרקמים, ואופים עד הזהבה.

להבא: תמעכו את תפוחי האדמה בהדרגתיות ובעדינות, מבלי להרוס את המרקם הטבעי שלו.

פירה צמיגי (צילום:  Viktor1, ShutterStock)
פירה צמיגי | צילום: Viktor1, ShutterStock