אורז אדום עם עוף, צימוקים ושקדים (צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים)
אורז אדום עם עוף, צימוקים ושקדים. מוגש באירועים ושמחות | צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים

אורז אדום עם עוף, צימוקים ושקדים (פְּלָאוֹ אַחְמַר בְּגִ'יג')

ממאכלי האורז החגיגיים והנפוצים במטבח העיראקי. מוגש בימי חול, שבת וחג, באירועים ובשמחות.

החומרים:
6 חלקי עוף
1 כפית כורכום
1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
1 כפית פלפל שחור
1 כף מלח
2 כפות גדושות רסק עגבניות
4 כוסות אורז
2 כפות שמן
2 בצלים קצוצים
1 כוס צימוקים
1/2 כוס שקדים קלופים

אופן ההכנה:
1. שוטפים היטב את חלקי העוף ושמים בסיר בינוני. מוסיפים את התבלינים ומים עד כיסוי העוף ומביאים לרתיחה. מנמיכים את האש לבינונית וממשיכים לבשל כ-20 דקות. מוציאים את העוף ומניחים בקערה. מוסיפים לסיר את רסק העגבניות והאורז ומבשלים עד שהמים התאדו. מנמיכים את האש ומבשלים כ-10 דקות.

2. מחממים את השמן במחבת ומטגנים את הבצל עד שהזהיב. מוסיפים את הבצל המטוגן עם השמן לסיר האורז, מערבבים ומבשלים כ-15 דקות על אש נמוכה.

3. מוסיפים את הצימוקים והשקדים למחבת החמה ומטגנים מעט.

4. מעבירים את האורז לקערה, מניחים מעל את העוף ומפזרים את השקדים והצימוקים.

* סוד: כדי להדגיש את טעם העוף ולהשחים אותו אפשר לטגן את הנתחים לאחר הבישול במעט שמן עד שהשחים.

תפוחי אדמה עם עוף או בשר (צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים)
תפוחי אדמה עם עוף או בשר. לא לשכוח את הלחם בצד | צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים

תפוחי אדמה עם עוף או בשר (חַמִיס פַּתֵּיתֵַּה)

תבשיל פיקנטי, עסיסי ומהיר הכנה. מכינים את התבשיל ביום עמוס, כשאין הרבה זמן לבשל. אהוב מאוד על ילדים. נהוג להגיש עם פיתה עיראקית או לחם שחור טרי, לטבול ולהתענג מהטעם.

החומרים:
6 חלקי עוף (חזה עוף חתוך לרצועות או שוקיים, כנפיים, גרונות)
או 1/4 ק"ג בשר גולש חתוך לקוביות
6 תפוחי אדמה חתוכים לרבעים
2 עגבניות אדומות בשלות חתוכות לקוביות קטנות
1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
2 כפות שמן
1/2 כפית פפריקה מתוקה
1/2 כפית פלפל שחור
1/2 כפית כורכום
2 כפות גדושות רסק עגבניות
4 כוסות מים
1 כף שטוחה מלח
אפונה (לא חובה)

אופן ההכנה:

1 בסיר בינוני מביאים לרתיחה את חלקי העוף או הבשר במים עד כדי כיסוי. מסירים מהאש ומסננים. מחזירים את חלקי העוף או הבשר לסיר, מוסיפים את העגבניות, הבצל, השמן והתבלינים, למעט המלח. מוסיפים את רסק העגבניות והמים ומביאים לרתיחה. מוסיפים את תפוחי האדמה והמלח ומביאים לרתיחה.

2. מנמיכים את האש ומבשלים כ-45 דקות. המים צריכים להיות מתחת לגובה תפוחי האדמה, מוסיפים מים אם יש צורך. לקראת סוף הבישול מוסיפים את האפונה.

* סוד: הרוטב צריך להיות סמיך, בצבע כתום-אדמדם, מומלץ להגיש עם לחם לבן טרי, כדי לטבול ברוטב.

קובה תפוחי אדמה במילוי בשר טחון (צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים)
קובה תפוחי אדמה במילוי בשר טחון. לא צריך אפילו תוספת | צילום: מוטי פישביין, הבישול העיראקי של אמא, הוצאת קוראים

קובה תפוחי אדמה במילוי בשר טחון (כְּבֵּה פֵּתֵיתַה)

קובה מיוחדת שנוהגים להכין לקראת חגים ואירועים חגיגיים. כל כך טעים שאין צורך בתוספות.

החומרים:
8 תפוחי אדמה גדולים
4 כפות קמח
1 כף מלח

למילוי:
500 גרם בשר בקר טחון
4 בצלים קצוצים דק
שמן לטיגון
1 כפית פלפל שחור
1 כפית פפריקה אדומה מתוקה
1/2 כפית בהרט של קובה
1/2 כוס צימוקים קטנים
1 כף שטוחה מלח

לציפוי:
קמח
2 ביצים טרופות
1 כפית שטוחה פפריקה

אופן ההכנה:

1. בסיר גדול עם מים מבשלים את תפוחי האדמה בקליפה, עד שהתרככו. מצננים מעט וקולפים לקערה. מועכים היטב. מוסיפים את הקמח והמלח ומערבבים היטב לקבלת בצק חלק.

2. להכנת המילוי, מטגנים את הבצל הקצוץ בשמן עד שהזהיב. מוסיפים את התבלינים ואת הבשר ומטגנים כ-10 דקות תוך בחישה, עד שהבשר השחים. מוסיפים את הצימוקים והמלח. מסירים מהאש ומצננים.

3. מחלקים את תערובת תפוחי האדמה לכ-20 כדורים. מרטיבים את כפות הידיים ומשטחים עליהן כדור, מניחים במרכז כף ממילוי הבשר. סוגרים לצורת כדור ומשטחים בכף היד לצורת קובה. מכינים את כל הקובות.

4. טובלים כל קובה משני הצדדים בקמח, מנערים את המיותר ומניחים ברווחים בצלחת, כדי לשמור על הצורה. טובלים בביצים טרופות עם הפפריקה. מטגנים משני הצדדים בשמן חם, עד שהזהיבו.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> הארטיק שמאיים על המעמד של מגנום
>> סוף שבוע לוהט: לימונדה ביתית מנצחת