בשנים האחרונות תרופות הסבתא שהיו שם תמיד קיבלו את האישור המדעי שהן מעולם לא חיפשו. אין ספור מאמרים מתפרסמים ומכתירים את המלך הבא של הקרב נגד השפעת: השום הוא האנטיביוטיקה של הטבע, הכורכום הוא סוד הרפואה העתיק, ירקות כתומים הם התרופה של החיים. שמענו כבר הכל, ובכל זאת, בכל שנה מישהו (אחד לפחות) בסביבתנו הקרובה חוטף שפעת, ואנחנו רוכשים הר של תרופות ומקווים לטוב. למה זה קורה? כי עם כל הכבוד למאמרים מדעיים, אנחנו צריכים מתכונים. יש רכיבי מזון רבים שיכולים לעזור להילחם במחלת השפעת ואף למנוע אותה, רוצים לדעת מה הן המנות שכדאי לכם להכין החורף?

1. נודלס ירקות, ג'ינג'ר ושום
מנה כיפית וטעימה שמכילה שום וג'ינג'ר. השום נחשב לאנטיביוטיקה טבעית הודות לאליצין שבו - אליצין הוא נוגד חמצון חזק שעוזר לגוף להילחם ברדיקלים חופשיים אשר גורמים לנזקים בתאי הגוף ומחלישים את מערכת החיסון, ומחקרים מראים שאכילת שום טרי מסייעת למערכת החיסון להילחם בזיהומים ודלקות. ג'ינג'רול הוא הרכיב הפעיל בשורש הג'ינג'ר, ובנוסף לפעילות נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת החזקה שלו, הוא עוזר לנקות את מערכת הלימפה ולהיפטר מרעלנים שמצטברים בגוף ועשויים לגרום להתפתחות מחלות.

>> למתכון: נודלס עם שום, ג'ינג'ר וירקות

נודלס עם שום, ג'ינג'ר וירקות - ההקפצה (צילום: אמיר מנחם, mako אוכל)
נודלס עם שום, ג'ינג'ר וירקות | צילום: אמיר מנחם, mako אוכל

רוצים עוד מנה שמשלבת גם אליצין וגם ג'ינג'רול? נסו סטייק פרגית בטריאקי, שום וג'ינג'ר

2. מרק עוף
לא מדובר בסתם תרופת סבתא - מרק עוף באמת עוזר לגוף להילחם בשפעת. במהלך הבישול מופרשת מהעוף חומצה אמינית בשם ציסטאין - והציסטאין פועל בגוף בדיוק כמו תרופות שמונעות הצטברות תאים דלקתיים בסימפונות מערכת הנשימה, ובכך עוזר להילחם בשפעת וגודש באף.

>> למתכון: מרק עוף

מרק עוף מוכן (צילום: אסתי רותם, mako אוכל)
מרק עוף | צילום: אסתי רותם, mako אוכל

3. אטריות אורז עם בשר
מתכון נפלא ומושלם לחורף - אבל האמת היא שבמקרה הזה כל מתכון בשרי יעשה את העבודה. הבשר האדום מכיל כמות גבוהה של המינרל אבץ, שחשוב להתפתחות תקינה של תאי מערכת החיסון האחראים על זיהוי חיידקים ווירוסים והשמדתם.

>> למתכון: אטריות אורז עם בשר

אטריות אורז עם בקר ופלפל ירוק (צילום: דרור עינב, mako אוכל)
אטריות אורז עם בקר ופלפל ירוק | צילום: דרור עינב, mako אוכל

4. מרק בטטה ועדשים כתומות
מכיל כמות גבוהה של ויטמין A מהבטטה ואליצין מהשום, שניהם ביחד נלחמים בחיידקים שעשויים לגרום להתפתחות שפעת. לוויטמין A תפקיד חשוב בחלוקה והתפתחות של תאי מערכת החיסון. מחסור בוויטמין A יפגע בתקינות מערכת החיסון ויביא להתפתחות זיהומים ומחלות. את הוויטמין ניתן למצוא במזנות שמכילים בטא קרוטן כמו בטטות, גזר ופלפל אדום.

>> למתכון: מרק בטטה ועדשים


מרק דלעת הודי עם קרוטוני דלעת וזרעי דלעת (צילום: אסף אמברם, mako אוכל)
מרק בטטה. תאכלו קצת בטא קרוטן | צילום: אסף אמברם, mako אוכל

5. פסטה אבוקדו
אבוקדו נמצא בשפע בחורף וזו הזדמנות נהדרת להכין מנות שמנצלות את כל יתרונותיו התזונתיים. האבוקדו מכיל גלוטטיון - נוגד חמצון חזק המגן על הגוף מפני נזקים של רדיקלים חופשיים. הגלוטטיון שבאבוקדו עוזר לגוף להילחם בזיהומים, ובכך מסייע למנוע התפתחות שפעת. איפה עוד ניתן למצוא גלוטטיון? הוא נמצא בשפע בכרוב, כרובית, ברוקולי, אספרגוס ובמיה.

>> למתכון: פסטה אבוקדו

פסטה אבוקדו (צילום: Amallia Eka, Shutterstock)
פסטה אבוקדו | צילום: Amallia Eka, Shutterstock

6. מרק גריסי פנינה ומנגולד
המרק הזה יעזור לכם לקבל כמות גבוה של בטא גלוקגון ולחזק את מערכת החיסון. בטא גלוקגון הוא סיב תזונתי שניתן למצוא בשיבולת שועל וחיטה, מיוחסות לו יכולות נוגדות חמצון חזקות ואכילתו מפחיתה את הסיכוי לחלות בשפעת. נוגדי החמצון עוזרים להילחם ברדיקלים חופשיים שנמצאים בגוף וגורמים לתהליכים חמצוניים שמחלישים את פעילות מערכת החיסון ומזיקים לגוף.

>> למתכון: מרק גריסים ומנגולד

7. תבשיל כוסמת ופטריות
קל ופשוט להכנה ועשיר בסיבים תזונתיים ובוויטמין E, שהוא נוגד חמצון עוצמתי העוזר לשמור על תקינות מערכת החיסון. את הוויטמין ניתן למצוא בדגנים מלאים, אגוזים, שקדים וירקות ירוקים כהים, וכוסמת מכילה כמויות גבוהות שלו. מומלץ מאוד לשלב את הוויטמין עם נוגד חמצון נוסף הפועל איתו בצורה סינרגטית - הסלניום. נמצא שלאנשים עם מחסור במינרל סיכוי גדול יותר לסבול מהצטננויות ושפעת במהלך חודשי החורף. ריכוז גבוה של סלניום נמצא בפטריות, מה שהופך את התבשיל הזה למושלם.

>> למתכון: תבשיל כוסמת ופטריות (וגם מדריך לעבודה עם כוסמת)

>> ואפשר גם פשוט להכין את פשטידת הפטריות הנפלאה הזו 

כוסמת - תבשיל פטריות (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
כוסמת - תבשיל פטריות | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל

8. אורז ביריאני
מנה הודית קלאסית, נהדרת ועשירה בכורכום. כורכומין, החומר הפעיל בשורש הכורכום, הוא נוגד חמצון עוצמתי שעוזר למנוע התפתחות מחלות ומחזק את פעילות מערכת החיסון.

>> למתכון: אורז ביריאני

אורז ביריאני (צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל)
אורז ביריאני | צילום: נטע-חן ליבנה, mako אוכל