בורקיטס גבינה וחצילים (צילום: עדי עובדיה, מאסטר שף)
איך אתה אוהב את הבורקס שלך? | צילום: עדי עובדיה, מאסטר שף

דילמת הבורקסים וכשרותם מטרידה זה מספר חודשים את מנוחתם של נציגי הרבנות הראשית: כיצד יוכל העם היהודי היושב בציון להבדיל בין בורקס גבינה לבין בורקס תפוח אדמה?

הנוהל הקיים עד היום בכל הנוגע לצורת המאפים, חייב את המאפיות ליצור בורקס חלבי בצורת משולש ובורקס פרווה בצורה מרובע. עמידה בתנאים אלה, העניקו למאפיות את תעודת הכשרות.

בחודש האחרון הגיעו ברבנות הראשית להחלטה לפיה הם מבטלים את הנוהל הקיים, ובמקום זאת הם מחייבים את מאפיות לייצר בורקסים בצורות. כך שהחל מה-7 באוגוסט יחוייבו היצרנים ליצור בורקסים מסוג פילס, שהם פרווה, כמשולש סגור או כשבלול, ואילו פילסים חלביים יהיו בצורת אצבע רחבה או חישוק. גם לגבי הקרואסונים, נקבעו נהלים חדשים. קרואסונים ורוגעלך שהם פרווה ייוצרו כשהם ישרים, וקרואסונים חלביים יהיו בצורת סהר. על פי הנוהל החדש, יצרנים שלא יעמדו בכללים האלה, תעודת הכשרות תישלל במקום.

ריבוי התלונות מצד שומרי הכשרות, שהתבלבלו לא פעם בין החלבי לפרווה הם אלה שהטרידו את מנוחתה של הרבנות הראשית והובילו אותה לקביעת הנהלים החדשים. בנוסף למניעי הכשרות, ברבנות הראשית מבקשים גם למנוע טעויות מסכנות חיים, כאשר אנשים שסובלים מאלרגיה לחלב, עלולים להתבלבל בין הפרווה לחלבי ולאכול בטעות בורקס או קרואסון חלבי.

"הבורקס הוא מוצר מיוחד מבחינה כשרותית, משום שהוא משווק ללא אריזה נפרדת לכל פריט, ומקובל להגיש אותו באירוחים בנפרד מכל סממן שיכול לאפשר לשומר הכשרות לדעת האם המאכל הוא פרווה או חלבי", מסביר דובר הרבנות הראשית, זיו מאור את הקושי של שומרי הכשרות, "לכן צורת הבורקס היא האמצעי הסביר היחידי שבאמצעותו ניתן לדעת את סיווג המזון".

ברבנות הראשית מוסרים כי הנוהל יתכנס לתוקפו בראש חודש אלול ויצרנים שלא יעמדו בנהלים החדשים, לא יוכלו להציג עצמם ככשרים ותישלל מהם תעודת הכשרות.