פער דרמטי של 400% ויותר במחירי מוצרים ללא גלוטן עומד במוקד מאבק מחודש להפחתת מחירי המוצרים ללא גלוטן בארץ. בכרזה ויראלית שתופסת תאוצה ברשתות החברתיות בימים האחרונים, מוצגות שתי קבלות מרכישת מוצרים דומים, רגילים וללא גלוטן, בסך 32 שקל ו-133 שקל בהתאמה.

כרזת המחאה של חולי הצליאק (צילום: גלובס)
כרזת המחאה של חולי הצליאק | צילום: גלובס

כך למשל ישלמו הרגישים לגלוטן 30 שקל עבור קמח מותאם, 20 שקל עבור כיכר לחם וסכום דומה עבור פירורי לחם. מחיריהן של פסטה ופיתות מגיע ל-22 שקל ברשת שבה בוצעה הקנייה - בדומה לרשתות אחרות, יש לציין.

בדרך זו מנסים מקימי עמוד הפייסבוק "צליאק יקר" להקים קול מחאה ולהביא לשינוי מצבם העגום של חולי הצליאק בישראל, שאינם זוכים לסבסוד מוצרי המזון המותאמים להם כפי שמקובל בלא מעט ארצות.

כ-60 אלף חולי צליאק חיים היום בישראל ומשלמים ביוקר על תחליפי מוצרים המכילים גלוטן - אך הם אינם זוכים כלל לסבסוד או התחשבות במסגרת הביטוח המשלים של קופות-החולים.

צליאק היא מחלה כרונית של אי-סבילות מולדת לגלוטן המצוי בדגנים. החולים במחלה נדרשים לצרוך אך ורק מזון שאינו מכיל גלוטן, המחייב ייצור מיוחד - ושעלויותיו, כאמור, גבוהות משמעותית מהרגיל. בנוסף מתמודדים החולים עם מבחר מצומצם ביותר של מוצרים על המדף, גם אם הוא הולך וגדל עם השנים.

חריגה מהתפריט המחמיר מסוכנת לחולים. במדינות כמו איטליה, בריטניה והולנד זכאים הלוקים בצליאק לסיוע ברכישת מוצרים ללא גלוטן.

הצעת חוק תמיכה בחולי צליאק הוגשה בעבר על ידי ח"כ מאיר שטרית (היום חבר מפלגת התנועה), ובהתערבותו של ח"כ אורי אורבך (היום חבר מפלגת הבית היהודי) עלתה לדיון שני בוועדת הרווחה של הכנסת, לאחר שנדחתה בדיון הראשון.

מטרת ההצעה היא לסבסד מחירי לחם ללא גלוטן וייצור מוצרים מותאמים לחולי הצליאק, באמצעות הטבה כספית ישירה לחולים הנזקקים לכך. במקביל באה ההצעה לתמרץ את יצרני המזון והיבואנים למכור מזון ללא גלוטן בישראל באמצעים שונים.

ההצעה אושרה למרות התנגדות משרדי הממשלה, אך בשל עלויות היישום הכבדות מעולם לא הובאה להצבעה. חילופי הנבחרים בבית המחוקקים, מאמינים מקימי העמוד, הם הזדמנות מתאימה לזעוק את זעקת הרעבים ללחם המותאם לצורכיהם - שנאלצים לשלם ביוקר על מוצרי יסוד בסיסיים.

 >> מתכונים ללא גלוטן