אחד המאכלים, או יותר נכון חטיפים, האהובים בעולם הוא ללא ספק המקנאגטס של מקדונלד'ס. הבעיה היא שאחרי שבשנת 2009 שוחררה תמונה של מה שנראה כמו גומי ורוד ומשונה, כשההשערה הייתה שמדובר במרכיב העיקרי של המאכל, רבים חרדים מלהכניס אותו שוב לפה. זאת כנראה הסיבה שהרשת העולמית החליטה לפרסם השבוע (אמנם באיחור של כמה שנים) סרטון שמציג את מפעלי ייצור המקנאגטס בקנדה, לחשוף את כל הסודות של המאכל הקונטרברסלי ובעיקר להדגיש שאין שום קשר בין אותו רפש ורוד לבין המקנאגטס שהיא מוכרת.

רק השנה פורסם מחקר אמריקאי שבחן את הנאגטס הנמכרים בשתי רשתות מזון מהיר, שאת שמן לא פרסם. המחקר מצא שהנאגט הממוצע מכיל כ-45 אחוז תאי שריר, שאותם ניתן לאכול, ולצדם חומרים מטרידים כמו שומן, כלי דם, עצבים, תאי עור, סחוס ועצמות מרוסקות. וכל זה עוד לפני שהזכרנו את הנתונים שפורסמו בתחילת השנה ב-Foodmatters.tv, ועל פיהם ניתן למצוא באתר הרשת עצמה רשימת רכיבים הכוללת כימיקלים תעשייתיים מסונתזים באופן מלאכותי.

נאגטס עוף (צילום: istockphoto)
נאגטס. אז מה באמת יש בפנים? | צילום: istockphoto

מסטיק ורוד או חטיף עוף?

הכל התחיל בשנת 2009, כאשר בלוג הבריאות Fooducate פרסם תמונה של חומר ורוד שנראה כמו מסטיק מתפתל מתוך מכונה, בטענה שמדובר במקנאגטס בעת הכנתם. בבלוג נטען שזוהי התוצאה של טכניקה הנקראת הפרדת עופות מכנית (MSP - Mechanically Separated Poultry), שבה מעורב עוף שלם על כל חלקיו. השף הבריטי ג'יימי אוליבר צילם עבור התכנית Food Revolution את הגרסה שלו למתכון, וגם שם התוצאה הייתה צבע ורוד עז. הסרטונים הובילו לזעם רב נגד רשת מקדונלד'ס ולדרישה שתחשוף את טכניקות הבישול שלה, כמו גם לקריאה להחרים את הנאגטס המפוקפקים. באותה תקופה הועלו לרשת לא מעט סרטונים  שהציגו את התהליך שבו שמים עוף שלם בתוך מערבל. משום שהוא מלא בחיידקים, הוא קודם כל שורה בתרכיב אמוניה, ולאחר מכן הוא נצבע בצבע מאכל מלאכותי. מקדונלד'ס מיהרה לפרסם באתר את ההודעה: "אנחנו לא משתמשים ברפש ורוד".

בסרטון פורסם השבוע מוצגת שאלתה של תלמידה בשם קייטי לרשת, "האם אתם מכניסים עוף שלם ומערבבים אותו כדי להכין מקנאגטס? זה מה שאומרים לנו בבית הספר". את התשובה היא מקבלת מאמנדה סטרו, מומחית להסרת עצמות הנמצאת במפעל קנדי של הרשת, שמציגה שלב אחר שלב איך היא מפרקת את העוף ומפרידה אותו לחלקים שבהם עושים שימוש במקדונלד'ס וכאלה שלא. "יש לך בשר לבן, חזה וחלקים רכים בהם אנחנו משתמשים בנאגטס ובגריל", היא אומרת, "ואז יש לך בשר כהה וירכיים וקצת עור שגם בהם אנחנו משתמשים בחלק מהמוצרים שלנו".

בסרטון נוסף מועלית השאלה האם המקנאגטס מכילים את אותו רפש ורוד. כתשובה לוקחת ניקולטה סטפו, מנהלת האספקה של הרשת, את הצופים לסיור במפעל, ומציגה להם כיצד המקנאגטס מיוצרים באמת. בסרטון רואים את חזה העוף נטחן, ואז מעורבב עם עור, מתובל ומעוצב לכדי נאגטס. לטענתה של סטפו, התמונה של הרפש הורוד לא קשורה בשום אופן למקנאגטס של מקדונלד'ס. "זוהי תדמית שהרבה פעמים משויכת למקדונלדס ושאלה שנשאלת הרבה", היא אומרת. "אנחנו לא יודעים מה זה או מאיפה התמונה הזו הגיעה, אבל אין לה שום קשר עם המקנאגטס של מקדונלד'ס".

 

חטיפי המקנאגטס יוצרו לראשונה בארצות הברית בשנת 1979, וב-1983 החלו להיות מופצים בעולם. במהלך שנת 2005 הנתונים מספרים שנמכרו לפחות 5 ביליון מקנאגטס, באריזות של 4,6,8,10, ו-20 ואפילו 50, באירועים מיוחדים כמו הסופר בול. אולי תופתעו לשמוע, אבל חטיפי העוף נכללים ברשימת המאכלים הבריאים של קרן הלב האמריקאית. בשנה שעברה טען האתלט הג'מייקני יוסיין בולט שאכל 1000 מקנאגטס בשנת 2008 בעודו שובר שלושה שיאי עולם, ועורר דיון שמא הם לא מזיקים לבריאות כפי שחושבים.

>> האם באמת אפשר להשוות המבורגר לפריכיות אורז?
>> והנה התשובה של מקדונלד'ס