סלט אוליביה (צילום: ברי גינזבורג)
סלט אוליביה. לא מתחילים שנה בלעדיו | צילום: ברי גינזבורג

סלט אוליביה

סלט שמככב קבוע בשולחן החג. לפי מתכון של מרינה בת ה-45 (עלתה לארץ לפני 15 שנה). 

מרכיבים:

2 תפוחי אדמה בינוניים
3 ביצים
1 גזר בינוני
200 גרם נקניק מבושל (דוקטורסקיה או בשמו הישראלי מורטודלה או פריזר. ניתן למצוא בכל סופר)
1 מלפפון טרי
1/2 ראש בצל
מלח ופלפל
3 כפות מיונז

הוראות הכנה:

1. מבשלים את תפוחי האדמה, הביצים והגזר יחד באותו הסיר.

2. מניחים לירקות המבושלים להתקרר ומקלפים (גם את הביצים).

3. חותכים הכל דק מאוד ובגודל אחיד, ומעבירים לקערה. 

4. מתבלים במלח ופלפל, מוסיפים מיונז, מערבבים ומגישים. 

* אפשר להוסיף גם אפונה משומרת ושמיר קצוץ. 

>> יש לנו פייסבוק טעים טעים

צ'יבורקי, אשקלון (צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל)
פירוז'קי. אפשר גם לאפות, אבל חגיגה אמיתית זה טיגון עמוק | צילום: ג'רמי יפה, mako אוכל

פִירוֹזְ'קִי (כיסוני בצק ממולאים)

לפי מתכון של לנה, בת 32 מרמת גן.

מרכיבים:
1
5 כוסות קמח לבן רגיל + קמח לקימוח משטח העבודה 
3 כפות סוכר
3 כפיות שמרים יבשים
2 כוסות מים פושרים
2 כפיות מלח
4 כפות שמן תירס או חמניות
כרוב קטן
בצל
מלח ופלפל שחור גרוס
שמן לטיגון עמוק

אופן ההכנה:

1. מכינים את הבצק: מערבלים כדקה בקערת המיקסר קמח, סוכר, שמרים יבשים ומים. מוסיפים מלח ושתי כפות שמן וממשיכים ללוש כ-5 דקות, עד שנוצרים "חוטים" בבצק ורואים שהוא נמתח ולא נקרע.

2. מוציאים את הבצק ולשים עוד כמה דקות בידיים, עד שהוא נהיה אלסטי מאוד. זה בסדר אם הבצק נדבק לידיים, הוא אמור להיות דביק מעט.

3. יוצרים מהבצק כדור, מקמחים אותו ומניחים בקערה. מכסים את הקערה במגבת או בניילון נצמד ומשאירים את הבצק לתפוח כשעה או עד שיכפיל את נפחו.

4. מכינים את המילוי: קוצצים כרוב ובצל, מעבירים לסיר גדול ורחב ומוסיפים 4-3 כפות מים. מבשלים על אש קטנה, עם מכסה סגור, כ-10 דקות (יש לשים לב שהכרוב לא נשרף). מוסיפים מלח, פלפל שחור ושתי כפות שמן. מערבבים היטב, מורידים את המכסה ומגבירים את האש. מבשלים כ-15 דקות, עד שהכרוב רך מאוד וכמעט אין נוזלים בסיר. לקראת סוף הבישול כדאי לטעום ולוודא שהכרוב מלוח מספיק. מורידים מהאש ומצננים.

5. מוציאים את הבצק מהקערה ולשים מעט בידיים, על משטח מקומח, להוצאת האוויר. אם הבצק רטוב מידי, מפזרים קמח על המשטח ולשים עוד מספר דקות. הבצק אמור להיות מעט דביק, כדי שהפירוז'קי ייסגרו היטב, ואם עובדים עם ידיים מקומחות זה לא מהווה בעיה.

6. מחלקים את הבצק לשניים ואז כל חצי לשניים וכך הלאה, עד שנוצרות 16 חתיכות בצק פחות או יותר שוות בגודלן. משטחים כל חתיכה, מניחים במרכזה כף מילוי ללא נוזלים וסוגרים היטב.

7. מחממים שמן לטיגון עמוק או חצי עמוק ומכינים בצד מסננת מרופדת בנייר סופג. מטגנים כל פירוז'ק מספר דקות מכל צד, עד שהוא מקבל צבע בין זהוב לשחום, ומוציאים לנייר סופג. אוכלים באותו יום או מקפיאים ומחממים לפי הצורך.

*לא חייבים לטגן את הפירוז'קי. אפשר בהחלט גם לאפות - מחממים מראש את התנור ל-180 מעלות, מניחים לפירוז'קי הממולאים לתפוח ומושחים אותם בביצה טרופה. אופים כרבע שעה במרכז התנור, עד שהם זהובים.

*אפשר למלא את הפירוז'קי במילויים מגוונים, החל מביצים קשות ובצל מטוגן וכלה בבשר מתובל. כדאי לוודא שהמילוי אינו נוזלי ולא יגרום לבצק להיפתח.

עוד באוכל טוב: 

 

סלט ויניגרט של אינה (צילום: אינה קראבצקי)
בשביל הצבע. סלט ויניגרט | צילום: אינה קראבצקי

סלט ויניגרט

לפי מתכון של מריה אושקוב, בת 24 מירושלים, שעלתה לארץ מרוסיה לפני 16 שנה.

מרכיבים:

1 סלק, מבושל
2 גזרים בינוניים, מבושלים 
5-4 תפוחי אדמה קטנים, מבושלים
3 מלפפונים חמוצים גדולים
100 גרם כרוב כבוש
1/2 קופסת שימורי אפונה
5-4 כפות שמן זית
מלח
סוכר

אופן ההכנה:

1. מקלפים את הירקות המבושלים וחותכים לקוביות קטנות. חותכים גם את המלפפונים החמוצים, ומעבירים את כל הירקות לקערה.

2. מסננים את הכרוב ומוסיפים לקערה. 

3. מוסיפים את האפונה, מתבלים בשמן, מעט מלח ומעט סוכר ומערבבים היטב. 

*אפשר גם לקצוץ מספר גבעולי בצל ירוק ולהוסיף. 

סילבסטר 2015, פירנצה (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
שתהיה שנה טובה! | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

עוגת שכבות- פַנִי ואלֶנְסְקַאיה

מתכון של אירנה קוסטיוקובסקי, בת 50 מרמלה. עלתה לארץ ביחד עם משפחתה לפני 20 שנה, ממורמנסק, רוסיה.

מרכיבים ל-2 תבניות מרובעות בגודל 25X33 ס"מ:

לקציפת חלבונים:
6 חלבונים
250 גרם (כוס ורבע) סוכר
כפית קורנפלור

לבצק:
200 גרם חמאה
200 גרם (כוס) סוכר
6 חלמונים
360 גרם (2.5 כוסות + כף) קמח
1.5 כפית אבקת אפייה

לציפוי השכבות:
400 גרם (כוס ורבע) ריבת אוכמניות
120 גרם חתיכות שקדים

לקרם:
400 מ"ל (כוס ושני שליש) חלב
3 כפיות סוכר
2 חלמונים
כפית קורנפלור
2 כפות קמח שטוחות
200 גרם חמאה בטמפרטורת החדר
100 גרם שוקולד לבן, מומס

אופן ההכנה: 

1. מחממים תנור ל-175 מעלות.

2. מכינים את קציפת החלבונים: מקציפים את החלבונים תוך כדי הוספת סוכר באופן הדרגתי, עד לקבלת קצף לבן מבריק וסמיך מאוד. בסיום ההקצפה, מוסיפים קורנפלור ומערבבים ידנית.

3. מכינים את הבצק: מקציפים חמאה וסוכר עד להלבנה, מוסיפים את החלמונים אחד אחד וממשיכים להקציף. מערבבים קמח עם אבקת אפייה, ומוסיפים לתערובת. מערבבים עד לקבלת בצק רך. מוצאים את הבצק מהקערה, מחלקים אותו לשני חצאים ומשטחים בתבניות.

4. מורחים את הבצק בריבת אוכמניות, ומעליה מורחים את קציפת החלבונים ומפזרים חתיכות שקדים.

5. אופים בו זמנית את שתי התבניות במשך 40 דקות. 

6. בזמן שהשכבות נאפות מכינים את הקרם: מבשלים 200 מ"ל חלב עם סוכר עד לרתיחה. בנפרד, מערבבים 200 מ"ל חלב, חלמונים, קורנפלור וקמח, ומוסיפים לחלב הרותח. מערבבים היטב עד לקבלת מרקם סמיך, מכבים את האש ומצננים בטמפרטורת החדר. מקציפים את החמאה עם השוקולד הלבן ומוסיפים לקרם.

7. מוציאים את שכבות העוגה מהתנור ומצננים. כשהשכבות מגיעות לטמפרטורת החדר מורחים את הקרם על שכבה אחת ומכסים עם השכבה השנייה. נותנים לקרם להיספג במשך מספר שעות לפני שמגישים. 

המתכונים באדיבות נובי גוד ישראלי

>> והנה ארוחת שבת של סלמון וסלט קוסקוס חם שמכינים בחצי שעה