סורבה קוקוס ברוטב פירות יער (יח``צ: יניב סופר,  יחסי ציבור )
בשניהם יש פירות, חלב וסוכר, ושניהם קרים ומרעננים. מה עדיף? | יח``צ: יניב סופר, יחסי ציבור
דיאטה כרוכה בהמון וויתורים, שמקשים עלינו מאוד ליהנות מהחיים. רבים מסווגים את המאכלים לקטגוריות אסור ומותר; אני חושבת שהשיטה הזו לא מחזיקה מעמד לאורך זמן. הדרך הטובה ביותר לרזות היא לבחור נכון מה לאכול מדי יום - אבל מה אנחנו באמת יודעים על המזון שאנחנו מכניסים אלינו לגוף?

ניקח כדוגמא את שני המתמודדים המובילים בימי הקיץ החמים: הפרוזן יוגורט וגלידת הסורבה. במי כדאי לנו לבחור מבין השניים, ועל מי עדיף שנוותר?

מבחינה קלורית, הפרוזן מכיל יותר קלוריות. בקובית פרוזן יוגורט יש כ-120 קלוריות, כאשר בכדור גדול של סורבה כ-100 קלוריות. אבל אנחנו מייחסים חשיבות רבה מדי לקלוריות במוצר, ומתעלמים מהרבה מרכיבים חשובים אחרים. זו טעות צרכנית נפוצה.

פרוזן יוגורט: בכלל לא בטוח שיש בו יוגורט

פרוזן יוגורט הוא קינוח קפוא שמכיל חלב. היינו מצפים שיכיל יוגורט – אבל לעתים מוצרי החלב המרכיבים אותו מסתכמים במוצקי חלב ושומן חלב, ככה שלא תמיד יהיו בפרוזן יוגורט החיידקים הפרוביוטיים המסייעים לפעילות העיכול. בנוסף, הוא מכיל ממתיק (עד כדי 22% סוכר), ג'לטין ולעיתים חומרי טעם וריח.
לסיכום: זהו קינוח חלבי שערכו הקלורי מגיע מחלבון, פחמימות ושומן (לרוב רמות שומן נמוכות) - ובהנחה שהוא עשוי מיוגורט ורכיבים טבעיים הוא מביא לעליית סוכר מתונה בדם, שמובילה לתחושת שובע רבה יותר.

סורבה: יעשה אתכם רעבים עוד יותר

גלידת סורבה לא מכילה חלב והיא מורכבת ממים, פירות (70%-80%) וסוכר, אלא אם צוין אחרת. לעיתים מיץ פרי או מחית פירות מוספת למים טרם ההקפאה, מה שמעלה עוד יותר את ריכוז הסוכר, ובמוצרים מסוימים אף נעשה שימוש בסירופ להמתקה ובצבעי מאכל מלאכותיים.
לסיכום: קינוח לא חלבי שערכו הקלורי נובע ברובו המוחלט מסוכרים פשוטים (פירות וסוכר). לרוב הסורבה לא מכיל שומן כלל (פרט לסורבה שוקולד או קוקוס) וכמות החלבון בו אפסית - מה שמוביל לעליית סוכר מהירה בדם. תנודות קיצוניות ברמות הסוכר בדם גוררות תחושת רעב.

סורבה (צילום: AntiGerasim, Istock)
לבעלי רגישות לחלב או חולי סכרת מומלץ לבחור בסורבה | צילום: AntiGerasim, Istock

אז מה יותר משמין, פרוזן או סורבה?

קודם כל צריך לזכור שמדובר ב"קלוריות פינוק", ולא בארוחה מזינה. לכן יש למזער נזקים: אמנם קובית פרוזן יוגורט מכילה רק 120 קלוריות, אבל את התוספות אנחנו בוחרים שלא לספור: כף קטנה של סירופ שוקולד, מייפל או קרמל מכילה לפחות 50 קלוריות, כף פתיתי שוקולד או שברי עוגיות מכילה 70 קלוריות וכף של אגוזים יכולה להכיל כ-100 קלוריות. גם הפירות אותם אנחנו מוסיפים לפרוזן מכילים בממוצע כ-20 קלוריות לכף. כמו שאתם רואים, פרוזן יוגורט יכול להפוך בקלות לקינוח עתיר קלוריות.

אז מה בכל זאת עדיף? קשה לתת המלצה אחת קולעת. האיכויות של המוצרים משתנות מיצרן ליצרן, והרגישויות השונות של האנשים צריכות להשפיע על הבחירה הספציפית של כל אחד. לטעמי, יש להתאים את התזונה לאדם ולא את האדם לתזונה.

ובכל זאת, פרט לאנשים בעלי מחלות רקע ספציפיות (כמו בעלי אי סבילות ללקטוז להם אמליץ על סורבה בעוד  שלחולי סכרת ולבעלי טריגליצרידים גבוהים אמליץ על פרוזן יוגורט), ניתן לומר שפרוזן יוגורט המורכב מיוגורט ופירות מהווה קינוח מאוזן יותר בהרכבו. השילוב של החלבון (יוגורט) לצד הפחמימה (פרי) מביא לעליית סוכר מתונה יותר בהשוואה לסורבה, שמכיל פחמימות בלבד (פירות ותוספת נכבדת של סוכר). עליית סוכר מתונה יותר מביאה לתחושה של שובע ומקלה עלינו "לעצור" ולא להתפתות להמשך אכילה של מתוקים - כך שלמעשה פרוזן יוגורט אמור לספק אותנו יותר. 

 אם אתם הולכים על הפרוזן, בחרו בתוספת פרי ומעט גרנולה כדי לשפר את ההרכב התזונתי של המאכל ולמזער נזקים. אם אתם מתקשים לעמוד בפיתוי - עדיף יהיה לבחור בסורבה כקינוח.

אין סיבה לוותר על הנאות החיים כאשר מסגלים הרגלי אכילה מושכלים.

הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס

 >> ניסינו את הדיאטות הכי חמות באמריקה ולהלן המסקנות

>> וקרטיב וודקה עם סוכריות גומי, מותר?