הרשו לנו להכיר לכם חוקר חשוב, שאולי לא שמעתם עליו עד היום אבל הוא הולך להיכנס לכם חזק לזיכרון. קוראים לו ד"ר צ'רלס גרבה, הוא מיקרוביולוג באוניברסיטת אריזונה בטוסון והוא מקדיש את 39 השנים האחרונות לחקר החיידקים שנמצאים בבתים של כולנו. השבוע פרסם האתר Food&Wine את ממצאיו של האיש, והמסקנות שלו, איך לומר, מטרידות. החדשות הטובות הן שאתם עומדים לצאת מהבורות הקשה שבה אתם נמצאים, ואפילו לקבל רעיונות לפתרונות. מוכנים?

כיור מלא כלים (צילום: RapidEye, Istock)
כיור מלא כלים. חגיגה לחיידקי אי-קולי | צילום: RapidEye, Istock

1. מטליות וספוגים.

מתוך אלף ספוגים ומטליות שבדק ד"ר גרבה במסגרת המחקר שלו, בערך ב-10 אחוזים נמצא נגיף הסלמונלה. הסיבה היא שאנחנו נוהגים להשאיר את הסקוץ' והסמרטוט רטובים על השיש - מה שמספק מצע מצוין למיני חיידקים (ביניהם אי-קולי) וזוועות.

הפתרון: להחליף מטליות בכל שבוע, ובין לבין לנקות אותן במדיח הכלים או במיקרו בעוצמה מרבית.

2. הכיור.

לדברי ד"ר גרבה, בכיור המטבח יש יותר אי-קולי מאשר בשירותים, אחרי הורדת המים. מזעזע, לא? גם כאן אשמה הרטיבות המתמשכת, שאליה מתווספות גם שאריות האוכל שבכלים, שמהוות אטרקציה לחיידקים השונים.

הפתרון: חטאו את הכיור עם מוצרים ייעודיים למטבח (חומץ לא יעשה עבודה מספיק טובה, אז אל תתקמצנו).

3. קרש החיתוך.

"ברוב המקרים יותר בטוח לקצוץ סלט על קרש האסלה מאשר על קרש החיתוך", מזהיר ד"ר גרבה. עוד הוא מספר שחיידקי צואה נמצאים על הקרש בריכוז של פי 200 מאשר על מושב האסלה. האשמים הם כמובן אנחנו, הבשלנים הלא-מספיק-היגייניים, שלא טורחים לנקות את הקרש ביסודיות אחרי חיתוך עופות ובשרים נאים. אותן שאריות מספקות מצע נהדר לחיידקים, שאחר כך מדביקים אותנו בסלמונלה וגורמים להרעלות מזון למיניהן.

הפתרון: השתמשו בקרשים נפרדים לבשר/עוף ולירקות, והקפידו לנקות אותם היטב אחרי השימוש (אפשר במדיח). לשאלה מה יותר היגייני - קרש חיתוך מפלסטיק או מעץ, עונה ד"ר גרבה ששניהם מקבלים את אותו ציון.

4. המדף התחתון במקרר.

ברוב הבתים המדף התחתון הוא החלק המזוהם ביותר במקרר - בעיקר בגלל הטפטופים מהמדפים שמעליו (תירגעו, הכוונה בסך הכל ללחות שהתעבתה). בעיה נוספת היא שאנשים נוטים להניח בשר להפשרה על המוצרים שבמקרר, ובכללם ירקות - וכך אותם מוצרים מזדהמים מהבשר הנא.

הפתרון: לנקות את המדף בכל שבועיים-שלושה בעזרת חומר ניקוי מחטא, ואת הבשר להפשרה להניח לבד, בעוד שהירקות מוגנים לבטח במגירה.

קרש חיתוך ופלפל (צילום: istockphoto)
קרש חיתוך. עדיף כבר לקצוץ על האסלה | צילום: istockphoto

5. השיש.

האזור שליד הכיור מועד במיוחד לפורענות חיידקית, וזאת משום שאנחנו נוהגים לנגב אותו במטליות מלאות חיידקים (מה שמחזיר אותנו לסעיף 1).

הפתרון: לנקות את השיש עם חומר מחטא, ולנגב בעזרת מגבות נייר שהולכות מיד לפח.

החכמתם? עכשיו שתפו אחרים

>> תקתקו את זה וצאו מהמטבח: פשטידת עוף ואטריות מהירה
>> דברים משונים שאנשים עושים עם חטיפים