1. המיקרוגל הומצא לגמרי בטעות

כמו המון המצאות ששינו את האנושות, כך גם המיקרוגל שמככב היום כמעט בכל בית נולד לגמרי במקרה. זה קרה בשנת 1945, ומי שאחראי על הפלא הזה הוא פרסי ספנסר, אמריקאי חביב שעסק בפיתוח מכ"מים במעבדה צבאית במסצ'וסטס. באחת המשמרות שלו, בזמן שעמד מול אחד המכ"מים, הבחין לפתע שחטיף השוקולד אותו שמר בכיס חולצתו נמס לחלוטין. כמו כל מדען שמכבד את עצמו, הוא החליט לחקור את העניין - ואז גילה את נפלאות השדה האלקטרומגנטי בעזרת קופסת מתכת שיצר והייתה למעשה האבטיפוס הראשון של המכשיר שעוזר לכם להפשיר לחמניות כל בוקר.

מחפשים עוד סיפורים מעניינים? בואו לעמוד הפייסבוק שלנו

2. פופקורן היה המזון הראשון שנוסה במיקרוגל

אחרי שוויתר על תענוג השוקולד הנמס ויצר את קופסת המתכת המדוברת, החליט ספנסר לקחת כמה זרעי תירס יבשים בתקווה שיהפכו לפופקורן. כמו שאתם בטח מתארים לעצמכם, הניסיון עבר בהצלחה רבה (למעט הפופקורן שקיפץ לכל עבר). יום למחרת החליט ספסנר לאתגר את עצמו קצת יותר, הכניס ביצה לקנקן תה, ומעליו הניח את המכשיר בעל השדה האלקטרומגנטי. מי מכם שניסה להכין בעבר ביצה בתוך מיקרוגל בטח מבין איך זה נגמר. היחיד שסבל מהניסוי שנכשל היה אחד מעמיתיו של ספנסר, שמאוד התעניין במתרחש, עמד קרוב מדי לקנקן התה וקיבל פצצה של ביצה לפנים. לא נעים.

עוד באוכל טוב:

3.  מפלצת חדשה נולדה

רק אחרי עשור, ב-1955, יוצר המיקרוגל המסחרי הראשון, ומדובר היה במפלצת שונה לחלוטין מהמכשיר הידידותי שאתם מכירים: הוא שקל כ-340 קילו, אורכו היה למעלה ממטר וחצי והוא עלה 5,000 דולר (52 אלף דולר אם הייתם צריכים לרכוש אותו היום). בנוסף, הוא היה הרבה יותר חזק מהמכשירים שמסתובבים היום בשוק, ויכול היה לבשל תפוח אדמה גדול תוך 30 שניות בלבד. שמו של המיקרוגל הראשון אגב, היה "ראדה ריינג". קצת מלחיץ לא?

4. המצאה גדולה? כישלון מסחרר!

"המיקרוגל היה הכישלון המסחרי הכי גדול של החברה הראשונה שייצרה אותו", סיפר לימים רוד, נכדו של ספנסר. הסיבה? "כמו הרבה כישלונות אחרים, גם כאן כולם התלהבו מהטכנולוגיה המדליקה, אבל אף אחד לא הצליח להבין בהתחלה את שוק הצרכנים הפוטנציאלי של המכשיר החדש". הפריצה המסחרית הגדולה הייתה רק למעלה מעשור לאחר מכן, ב-1967, אז יוצר הדגם הביתי הראשון. ב-1970 נמכרו 40 אלף יחידות וב-1975 כבר נמכרו מיליון יחידות ברחבי ארה"ב.

5. אפשר לעמוד מולו, עדיף לא לחמם בתוכו פלסטיק

כולנו גדלנו על ההוראה שלא לעמוד מול מיקרוגל בזמן שהוא פועל, אבל מתברר שלא מדובר באסון כזה גדול. מיקרוגלים חדשים ואיכותיים אינם מפזרים קרינה מסרטנת, וגם אם תפתחו את הדלת לפני תום השימוש לא תקבלו גל מסרטן. כמובן שתמיד כדאי להיות על הצד הבטוח ולא לעמוד מולם, אבל היה ואין לכם מקום אחר לעמוד בו - הכל בסדר. חימום קופסאות פלסטיק במיקרו, מצד שני, הוא לחלוטין לא משהו שאנחנו ממליצים עליו. מחקר שנעשה בשנת 2011 הגיע למסקנה שחימום פלסטיק במיקרו עלול לגרום לכימיקלים מסרטנים לחדור אל תוך האוכל שלנו, בטח אם מדובר בקופסת פלסטיק שבורה. מה עושים? מעבירים את האוכל שהבאתם מהבית לצלחת זכוכית יא עצלנים.

6.  שומר על הוויטמינים והמינרלים בזמן חימום ירקות

מחקר של בית הספר לרפואה ציבורית בהרווארד טוען שלא רק שהמיקרו לא מזיק באופן מיוחד, הוא אפילו מהווה את דרך החימום העדיפה והבריאה. על פי המחקר זמן החימום הקצר, כמו גם העובדה שתהליך החימום צורך מעט נוזלים, מסייעים בשימור ויטמינים מתפרקים בחום כמו ויטמין C וחומרים נוספים. חימום בעזרת גלי המיקרו מאדה את האוכל כך שהוא מתחמם מהפנים אל החוץ - ללא ספק טכניקת החימום הטובה ביותר אם רוצים לשמר ויטמינים ומינרלים. מצד שני, רבקה סלומון, ראש מחלקת תזונה בבית החולים הר סיני בניו יורק, טוענת שיש לחמם את האוכל במיקרו בכלי עם מכסה ולהפעיל את המכשיר בעוצמה נמוכה - כך שהבישול עדיין יהיה מהיר, אבל האוכל לא יחומם יתר על המידה.

מיקרוגל (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
אל תהססו ואל תתביישו. מיקרוגל הוא לא השטן | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

7. אל תחממו אף פעם מיקרוגל ריק

אם יש לכם תחביב מוזר ללחוץ על כפתור ההפעלה של המיקרוגל גם כשאין שום דבר בתוכו, סתם כדי לראות את הצלחת מסתובבת (מי אתם אנשים מוזרים?), כדאי שתפסיקו עם זה. מתברר שברגע שהאנרגיה האלקטרומגנטית לא מתורגמת לחימום, זה רק פוגע במכשיר ויגרום לו להתקלקל מהר יותר.

8. למעשה מדובר בגלי רדיו

כן, קראתם נכון, גלי החימום הם בעצם גלי רדיו (ממש כאלה שניתן להעביר באמצעותם מסרים) שמסתובבים בצורה מעגלית באוויר, והגלים האלה יכולים לחדור דרך זכוכית, נייר ופלסטיק.

ׁ(מקור)