אין דבר מספק יותר מאשר לאכול ירקות, פירות ועשבי תבלין שגידלתם בעצמכם. אבל חלומות לחוד ומציאות לחוד - לא כולנו בורכנו בחלקת אדמה פרטית או קהילתית, גינה או גג. רובנו מסתפקים בגידול עשבי תבלין על אדן החלון וטיפוח חלומות על שיח עגבניות ממנו נקטוף עגבניות כל יום לסלט.

בצל ירוק (צילום: עודד קרני)
לגדל מחדש בצל ירוק בבית זה הכי קל שיש | צילום: עודד קרני

>> בואו לפייסבוק שלנו

מזור חלקי לבעיותינו נמצא כאשר נתקלנו לפני כמה חודשים במאמר שמסביר שאפשר לגדל מחדש בצל ירוק. מיד ניסינו את השיטה והיא עבדה – שמים בכוס או בצנצנת את החלק הלבן עם השורשים של הבצל הירוק, מוסיפים מים ועוזבים בשקט. הבצל צומח מחדש תוך כמה ימים (וכשכמעט נגמרים המים – מוסיפים עוד), ויש לכם בצל ירוק משלכם. החיסרון היחיד בשיטה הזאת הוא שלא תוכלו להשתמש בחלק הלבן של הבצל.

לפני שבוע-שבועיים הסתכלנו על בסיס של סלרי עלים שנשאר לנו על השיש וחשבנו לעצמנו "למה לא". שמנו אותו בצנצנת קטנה, מילאנו מים וראינו איך בתוך כמה ימים עלי הסלרי צמחו ושגשגו. אמנם החלק התחתון התחיל להרקיב, אבל החלק העליון נשאר רענן וירוק.

עלי סלרי בצנצנת (צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל)
עלי הסלרי שלנו. בשלב הזה כבר היינו צריכים להעביר את תכולת הצנצנת לעציץ | צילום: עידית נרקיס כ"ץ, mako אוכל



בהמשך לכל ניסויי המטבח האלו, הכתבה הזאת על איך לגדל בעצמנו מאכלים משאריות, שפורסמה באתר Wake Up World, נפלה לידינו כמו פרי בשל. מתברר שאת הסלרי המרקיב היינו צריכים להעביר לעציץ קטן עם אדמה, אבל עוד על כך בהמשך.

עוד באוכל טוב:

אז הנה כמה מאכלים שאתם יכולים לגדל מחדש בבית:

כרשה, בצל ירוק ושומר: ממקמים את החלק התחתון (הלבן) של הירק (שיכול להיות כזה שקניתם ולא השתמשתם בו, או הסוף שלו ששמרתם בצד) בתוך כלי עם מים – זה יכול להיות כוס, צנצנת, או משהו אחר שהירק יישב בו בנוחות. החלק העליון של הצמח צריך לבלוט מעל המים. מניחים במקום מואר ומחליפים מים פעם בשבוע, או קצת לפני שהם נגמרים.

למון גראס: גם את הסוף הלבן של גבעול הלמון גראס מניחים בכוס עם מים במקום מואר ונותנים לו לצמוח. אחרי שבוע, מעבירים את הצמח שגדל לתוך עציץ ומשאירים במקום מואר.

סלרי, בוק צ'וי, חסה ערבית וכרוב: את החלק התחתון והלבן מניחים בכלי שטוח יחסית, כך שרק החלק שמעל השורש ייגע במים ולא החלק העליון. שומרים במקום מואר ומרססים מדי פעם את החלק העליון, כדי ללחלח אותו. אחרי שבוע אפשר לשתול את הירק בכלי עם אדמה ולהשקות באופן קבוע כאשר האדמה מתייבשת.

ג'ינג'ר: את הג'ינג'ר פשוט שותלים באדמה, כשהחלק הכי צעיר שלו פונה כלפי מעלה. קנו ג'ינג'ר שיש לו התחלה של נביטה ומקמו אותה כלפי מעלה. שומרים במקום מואר, אבל לא בשמש ישירה.

שום: שותלים בכלי קטן שן שום (או יותר), כאשר השורש שלה פונה כלפי מטה. משאירים בשמש ישירה. כאשר השום מנביט, חותכים את הנבט ואז הצמח מרכז את כל המשאבים שלו בגידול שורש מלא בשיניים חדשות.

(מקור)

>> וליד הירקות: לחמניות זיתים ביתיות