אייל שני וסוניה טופל (צילום: שחר פליישמן)
"כולנו נזדקן יום אחד". אייל שני | צילום: שחר פליישמן
מי לא היה רוצה לבשל עם השפים הכי מפורסמים במסעדות הכי שוות בעיר? מי שזוכים לעשות זאת בחודשים האחרונים הם קשישים המשתתפים בפרויקט "סבתא בישלה גורמה"', במסגרתו לוקחים חלק מיטב השפים בארץ. האחרונים מתנדבים לסייע לקשישים בבישול המתכונים שלהם, כאשר את התוצרת מוכרים הקשישים בשוק האיכרים בנמל תל אביב במטרה לאסוף תרומות.

המיזם המיוחד פועל כבר מאז חודש אוגוסט, והוא מאורגן על ידי עמותת "קבוצת שורשים" המסייעת לקשישים ולניצולי שואה ומארגנת מבצעי חלוקת מזון בחגים. מדי שבוע מארח שף מוביל קשיש אחר במסעדה שלו, ומשמש לו מעין "סו שף" לבישול המנה שלו. בנוסף, מכין השף את המנה המקורית גם בווריאציה חדשה משלו.

"היה לי עונג גדול לבשל עם סוניה"

היום, למשל, בישלה סוניה טופל בת ה-85 במסעדת הסלון של השף אייל שני, ויחד איתו הכינה את מנת הדגל שלה - קיגל מתוק. טופל, שלה חמישה ילדים, 14 נכדים ושלושה נינים, התרגשה מאוד מההזדמנות שניתנה לה, וסיפרה ל-mako כי היא מכירה את אייל מהתוכנית "מאסטר-שף": "כשהציעו לי לבשל איתו הסכמתי מיד, זה נהדר שנותנים לנו לבשל יחד עם השפים המומחים. אני חיה לבד כבר 12 שנה בתל אביב, אך מתפקדת ומבשלת למשפחתי בכל יום שישי", אמרה.

ההתגייסות של השפים לפרויקט הייתה גדולה, ובין המשתתפים ניתן למנות את עומר מילר, מיקי שמו, משה שגב, רימה אולברה, דיוויד פרנקל, מנה שטרום, אייל לביא, אביב משה ועוד. "נמאס לנו להראות את הקשישים ממקום של מסכנות וקושי", מסבירה תמי שכנאי, מנהלת עמותת "קבוצת שורשים". "אנחנו עורכים את הפרויקט הזה במטרה לתת להם הזדמנות לקחת חלק בחברה ולהראות שהם יכולים לחזור למעגל החברתי בצורה אינטנסיבית".

סוניה טופל אצל אייל שני (צילום: שחר פליישמן)
טופל השפית ושני הסו | צילום: שחר פליישמן

"היה לי עונג גדול לבשל עם סוניה", סיפר בהתרגשות גם שף איל שני, "היא אישה צעירה וסוערת שבטוחה מאוד בבישול שלה. המוחלטות שבפשטות שלה לימדה אותי הרבה דברים חדשים: היום רוב המתכונים מסובכים, ואצל סוניה הכול מחולק לארבע כפות שמובילות לתוצאה מושלמת".

המנות הופכות לחלק מתפריט המסעדה

לדעתו של שני, מדובר בפרויקט חשוב מאין כמותו. "זה מרגיש נפלא לעשות למען האחר. זה לא פשוט בכלל להיות זקן, אבל כולנו הרי נזדקן בסוף וצריך לשנות את היחס החברתי אל הקשישים", אמר. הסועדים שיגיעו הערב למסעדה יזכו לטעום מהקיגל שהכין שני בהשראת המתכון של טופל, והוא בטוח שהמנה תזכה להצלחה: "בישלתי את זה מאטריות איטלקיות. הקהל שיגיע בטוח יאהב את הטעם הנפלא". 

"חלק מהמנות שבישלו השפים בעקבות המתכונים של הקשישים הפכו לחלק בלתי נפרד מהתפריט הקבוע של המסעדה", מוסיפה שכנאי, וממליצה להגיע בשישי בבוקר לשוק האיכרים בנמל תל אביב ולמצוא שם את מנת הקיגל של סוניה. ההכנסות מהמכירות מועברות ישירות לקשישים.

אייל שני וסוניה מבשלים (צילום: שחר פליישמן)
אייל שני יגיש את המנה המיוחדת היום במסעדה | צילום: שחר פליישמן

קיגל מתוק של סוניה (10 מנות)

מצרכים:
1 חבילת גדולה של אטריות בינוניות (400 גרם)
4 כפות סוכר
4 כפות סילאן
4 ביצים שלמות
מעט צימוקים ואגוזים
קליפות תפוזים מסוכרות

אופן ההכנה:

מבשלים את האטריות בהרבה מים, מסננים ושוטפים.
מוסיפים את שאר המרכיבים.
אופים בתנור במשך כל הלילה, כמו חמין.