ספר הדגים של סהר רפאל - כריכת הספר (צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור)
כריכת הספר | צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור


הטיפים של סהר רפאל לקניית דגים:
* מומלץ לקנות דגים בחנות קבועה, או כזו שהמליצו עליה. אם נמצאים ליד הים כדאי להתיידד עם דייג.

* האחסון בחנות חשוב. יש לוודא שהדגים נשמרים במקרר, בטמפרטורה שבין 1 ל-4 מעלות צלסיוס. לפי תקנות השירות הווטרינרי במשרד הבריאות, דגים חייבים להיות במקרר, מכוסים בפתיתי קרח אך לא קפואים.

* עור הדג צריך להיות מבריק ולח ומעט רירי. הזימים צריכים להיות אדמדמים. על העיניים להיות נוצצות ומבריקות.

* יש לגעת בדגים, בזהירות כדי לא להידקר. המגע של הדג צריך להיות גמיש וקפיצי. לוחצים באצבע על העור של הדג כדי לוודא שהוא חוזר במהרה למצבו הקודם.

* עוצמים עיניים כשמריחים דגים, צריך לחוש בריח הים ולא בריח הדג. לדג צריך להיות ריח נעים של ים, ריח לא נעים יכול להעיד על תחילתו של ריקבון.

כללי יסוד לטיפול בדג לאחר הקנייה:
* אם לא אוכלים את הדג ביום הקנייה – ניתן לאחסן אותו במקרר שלושה עד ארבעה ימים בלבד. מכסים את כלי האחסון ביריעת ניילון נצמד, עם פתח קטן.

* אם מתכוונים להקפיא את הדג, מקפיאים מיד לאחר הקנייה, כדי לשמור על טריותו. מומלץ לרשום תאריך קנייה על האריזה. אין לשמור דג במקפיא מעל חודש.

שניצל פילה מושט וחמוצי הבית (צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור)
שניצל פילה מושט וחמוצי הבית. שניצל דג בסטייל | צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור

שניצל פילה מושט וחמוצי הבית

המרכיבים (ל-4 סועדים):
4 פילטים של מושט, ללא אדרות ועור
2 ביצים
חופן עלי פטרוזיליה קצוצים
מלח
פלפל שחור
4 כפות קמח
כוס פירורי פנקו
שמן לטיגון חצי עמוק

לחמוצים:
גזר חתוך לג'ולייאנים (רצועות צרות וארוכות)
1/4 כרוב
1/4 כרובית, מופרדת לפרחים קטנים
פלפל אדום חתוך לרצועות
ענף סלרי פרוס
3 כפות שמן זית
מיץ מלימון אחד
מלח

ההכנה:
1. להכנת החמוצים, מערבבים בקערה את כל המרכיבים, עם שמן הזית, מיץ הלימון והמלח.

2. מנגבים את הפילטים במגבות נייר.

3. טורפים את הביצים, מוסיפים את הפטרוזיליה, מלח ופלפל.

4. טובלים את הדגים בקמח, בביצה הטרופה ובפירורי פנקו. מטגנים בשמן חם, כ-4 דקות מכל צד. מגישים עם החמוצים, צ'יפס ובירה קרה.

טונה בורגר (צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור)
טונה בורגר. גרסה ביתית מפתה | צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור

טונה בורגר

המרכיבים (ל-4 סועדים):
לבורגר:
400 גרם טונה אדומה טרייה קצוצה
1/2 כפית מלח גס
1/2 כפית זרעי חרדל כתושים
1/2 פלפל חריף קצוץ
ענף רוזמרין קצוץ
4 כפות שמן זית

להגשה:
2 לחמניות
2 עלי חסה
עגבנייה
בצל, פרוס ומופרד לטבעות
200 גרם צ'יפס או מקלות תפוחי אדמה
שמן לטיגון

להגשה:
קטשופ

אופן ההכנה:
1. מערבבים היטב בקערה את הטונה עם מלח, זרעי חרדל, פלפל חריף, רוזמרין ושמן זית. יוצרים 2 קציצות ומברישים בשמן זית.

2. צולים את הבורגר בגריל או במחבת פסים, שתי דקות מכל צד.

3. מחממים את הלחמניות. מניחים מעל את עלי החסה. פורסים את העגבנייה ומניחים על החסה עם טבעות
הבצל.

4. מטגנים את הצ'יפס עד שהם מזהיבים. מניחים את הבורגר על הלחמנייה ומגישים עם הצ'יפס והקטשופ.

אמור פרוס עם ברוקולי, כרובית ועגבניות מיובשות (צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור)
אמור פרוס עם ברוקולי, כרובית ועגבניות מיובשות. מעולה לשבתות וחגים | צילום: אייל גוטמן, ספר הדגים של סהר רפאל, קוראים הוצאה לאור

אמור פרוס עם ברוקולי, כרובית ועגבניות מיובשות

המרכיבים (ל-2 סועדים):
1 אמור פרוס, במשקל 800 גרם
2 כפות חמאה
2 כפות שמן זית
1 בצל קצוץ
5 שיני שום פרוסות
כוס פרחי ברוקולי
כוס פרחי כרובית
חופן עגבניות מיובשות קצוצות
1/2 כוס יין לבן
חופן פטרוזיליה קצוצה
מלח
פלפל שחור
2 כפות מיץ לימון

אופן ההכנה:

1. מחממים במחבת מעט חמאה ושמן זית ומטגנים מעט את הבצל. מוסיפים את השום ופרוסות הדג ומטגנים כשתי דקות.

2. מוסיפים את הברוקולי, הכרובית והעגבניות ומבשלים עוד שתי דקות.

3. מוסיפים את היין הלבן והפטרוזיליה עם מעט מים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את האש, מכסים ומבשלים כ-10 דקות. מדי פעם מרטיבים ברוטב. מתבלים במלח, פלפל ומיץ לימון.
מוסיפים את החמאה שנותרה וממשיכים לבשל כ-5 דקות, להסמכת הרוטב.

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

>> ולקינוח: אקלר וניל במילוי תותים וציפוי שוקולד
>> עוגת שושני שמרים קרמבו