מחקרים מדאיגים שנערכו לאחרונה ובדקו דבש ממקומות רבים בעולם מצאו בלט מעט בדיקות שאריות של חומרי הדברה חזקים בתוך הדבש שנבדק. כ-150 מבין 200 דגימות הדבש שנבדקו נמצאו כמכילות כמות מסוימת של חומרים כאלה, ומדענים משערים שיש קשר בין התוצאות לבין ההידלדלות באוכלוסיית הדבורים העולמית שלה אנחנו עדים בשנים האחרונות.

ראשית, בואו נרגיע: פרט לשתי דגימות מבין ה-200, שאריות חומרי ההדברה שנמצאו בדבש הן בכמות המותרת ולא אמורות להזיק לבני אדם, אך הן מעידות על תופעה מדאיגה ורחבה הנוגעת לחיי חיות הבר; כשלושה רבעים מהגידולים בעולם כולו תלויים בדבורים שמאבקות את הצמחים. בעשורים האחרונים, כאמור, אוכלוסיית הדבורים הולכת ונעלמת, והמחקר משער שלחומרי ההדברה החזקים בדבש יש קשר לעניין - כידוע, את הדבש מייצרות הדבורים לאחר שהן עצמן ניזונות מהפרחים אותן הן מאבקות. ברגע בו מגדלי הצמחים משתמשים בריסוסים שונים וחומרי הדברה בצורה לא מבוקרת - הדבורים, שלא נחשבות כלל למזיקות, נפגעות גם הן. 

>> מחפשים מתכונים לסוכה?

את המחקר המדובר ערכו מדענים בגן הבוטאני Neuchâtel שבשווייץ, והוא מצטרף לגל של מחקרים על התוצאות הלא מתוכננות של השימוש הנרחב בחומרי הדברה בחקלאות של ימינו. אחוזי חומרי ההדברה הגבוהים ביותר נמצאו בדבש מתוצרת אמריקה הצפונית ואירופה, כשהאחוזים הנמוכים ביותר נמצאו בדבש מתוצרת דרום אמריקה. 

חוקר החרקים הבריטי מאט שראדלואו אמר למגזין הגארדיאן שהתוצאות הן עוד תזכורת לאופן שבו חיות בר מושפעות מכימיקלים מסביב לעולם, והוסיף שיש גל של תמיכה ברעיון למצוא פתרון כללי שיבטיח הגנה בסטנדרטים גבוהים יותר על הסביבה.