אחסון נכון של מזון מאפשר לנו לחסוך כסף ומפחית משמעותית את כמות הפסולת שאנחנו מייצרים. בעולם כולו מדברים על הפחתה בבזבוז מזון (Food Waste), ואחת הדרכים הכי טובות לעשות זאת היא על ידי אחסון נכון של חומרי הגלם שלנו. כשאנחנו קונים כמויות גדולות של מוצר מסוים המחיר בדרך כלל יורד משמעותית, והדרך הנכונה לחסוך היא לדעת לאחסן נכון את מוצרי המזון שקנינו ולמנוע מהם להתקלקל תוך זמן קצר.

חשוב לזכור גם את עיקרון ה-First In First Out, שלפיו תמיד נשתמש קודם כל במוצרים הראשונים שנרכשו (רצוי גם לסדר אותם כך במקרר, בדומה למקררים בסופרים ובמכולות). טריק נוסף ומאוד שימושי הוא לרכוש מרקר לא מחיק או מכשיר שמייצר תוויות, ולציין על האריזה של כל מוצר מתי פתחנו אותו ועד מתי הוא טוב לשימוש. אז מה מאחסנים ואיפה? להלן הרשימה שכדאי שתעבירו לתיקיית המועדפים שלכם.

לחמים, לחמניות ופיתות: מאפים מסוג זה יש לשמור בשקיות או קופסאות אטומות לחלוטין על מנת למנוע את תהליכי הקלקול. שימו לב שלחמים ובגטים ממאפייה יש לשמור באריזה המקורית אחרת הם יספגו לחות ויאבדו מהקריספיות שלהם, וניתן להשתמש בהם עד יומיים מרגע שנאפו. בלחמים, פיתות ולחמניות תעשייתיים מחוץ לפריזר עדיף להשתמש עד 2-4 ימים בלבד מרגע הרכישה. אם בחרתם לשמור את המאפים במקרר, הם ישרדו עד שבוע ימים. הקפאה בשקית או קופסה אטומה לחלוטין תגרום להם להחזיק מעמד עד 3 חודשים.

שמנים: אם לא פתחתם את הבקבוק, מרבית השמנים יכולים להישמר היטב בטמפרטורת החדר ובמקום חשוך עד שנה מרגע הקנייה ולפי תאריך התפוגה שעל האריזה. אחרי שפתחתם את הבקבוק חשוב לאחסן אותו במקום חשוך בטמפרטורת החדר, ואז ניתן להשתמש בו עד חצי שנה מרגע הפתיחה.

קופסאות שימורים: למרות שמרביתנו חושבים שקופסאות שימורים יכולות להישמר לנצח, גם שימורים עלולים להתקלקל, ולכן חשוב לשים לב לתאריך התפוגה על הקופסאות. מרבית השימורים יכולים להישמר במזווה לתקופה של עד 3 שנים.

איך עובד המוח של צרכן ישראלי? (צילום: חדשות 2)
תתפלאו לשמוע, אבל גם שימורים יכולים להתקלקל | צילום: חדשות 2

פתיתים ודגנים (אורז/גריסים/חיטה): נשמרים במזווה בטמפרטורת החדר עד 6 חודשים מרגע הרכישה. הקפאתם תאפשר לנו לשמור על הדגנים לתקופה של עד כשנה.

תבלינים: ניתן לשמור במזווה בטמפרטורת החדר לתקופה של עד שנתיים. חשוב לשים לב לתאריך התפוגה ולהשתמש בהתאם.

פירורי לחם: אריזות של פירורי לחם יבשים ופאנקו ניתן לשמור במזווה סגורים עד חודשיים. אם פתחתם את פירורי הלחם, האחסון ייעשה בכלי אטום בפריזר ואז הם יישמרו לתקופה של עד 6 חודשים. אם הכנתם פירורי לחם ביתיים, ניתן לשמור אותם בכלי אטום בפריזר לתקופה של עד 6 חודשים.

קמח לבן: ניתן לשמור במזווה לתקופה של עד כשנה. למרות זאת, הכי נכון יהיה לשמור את הקמח בקופסה אטומה במקרר, כך נבטיח שהוא לא יספוג לחות וישנה את תכונותיו באפייה.

קמח מלא: שימו לב, בגלל שתהליכי העיבוד של סוגי קמחים שונים זה מזה, גם האחסון שלהם שונה. קמח מלא ניתן לשמור במזווה עד חודש, ובמקרר הקמח המלא יישמר מצוין לתקופה של עד חצי שנה. בפריזר ניתן לשמור את הקמח המלא ללא חשש לתקופה של עד כשנתיים.

מסננת (צילום: istockphoto)
שמרו את הקמח שלכם בקופסה אטומה במקרר | צילום: istockphoto

אבקת אפייה: שומרים במזווה באריזה המקורית לתקופה של עד חצי שנה.

סודה לשתייה: ניתן לשמור סגורה במזווה לתקופה של עד שנה וחצי.

קקאו: אין בעיה לשמור אבקת קקאו איכותית במזווה (בתנאי שהיא סגורה) לתקופה של עד שנתיים. מרגע שפתחתם את הקקאו יש להעביר אותו לכלי אטום ולשמור בפריזר. הקקאו יישמר כך עד שנה.

קפה: פולי קפה יישמרו בשקית ואקום סגורה במזווה לתקופה של עד 4 חודשים. קפה אינסטנט יישמר בכלי סגור במזווה לתקופה של עד שנה. מרגע שפתחתם את האריזה הקפה יישמר בכלי אטום עד חודשיים.

פסטה: פסטה יבשה ניתן לשמור במזווה לתקופה של עד כשנתיים. פסטה טרייה ניתן לשמור במקרר עד יומיים, ובפריזר הפסטה הטרייה תחזיק חודשיים.

אגוזים: באריזתם המקורית אגוזים יכולים להישמר במזווה למשך שנה. מרגע פתיחת האריזה אפשר לשמור אותם סגורים היטב באותה אריזה עד חודש. אריזה פתוחה תישמר היטב במקרר ובפריזר לתקופה של עד חצי שנה.

חמאת בוטנים או אגוזים: תישמר במזווה באריזתה הסגורה לתקופה של עד כ-9 חודשים. מרגע פתיחת האריזה ניתן להשתמש בה עד לתקופה של מקסימום 3 חודשים כשהיא נשמרת במזווה. הכי טוב לשמור את חמאת הבוטנים במקרר, כך נשמור על התכונות המועילות של שמני האגוזים.