בואו נדבר רגע על הלהיט התורן שכובש לאחרונה את כל קבוצות הבשלנים ברשת: דפי אורז ממולאים ואפויים, שזכו לשם הבלתי פורמלי "בורקס דיאטטי שאפשר לזלול ללא ייסורי מצפון". על פניו מדובר בחלום - בורקס, דיאטטי, בריא ואפילו נטול גלוטן. אבל האם המאכל הזה ראוי להיקרא בורקס? והאם הוא באמת דיאטטי? הפידבק הכללי של אלה שניסו לא ממש עזר לנו להבין אם מדובר בהצלחה מסחררת או בכישלון חרוץ. חלקם הגדירו את ההמצאה כ"מעדן", או "הטיפ שישנה לכם את החיים", בעוד שאחרים לא חסכו בתיאורים פחות מלבבים: "זוועה", "מרקם של חילזון" ואפילו "טעם של פלסטיק".

הסקרנות והבלבול הובילו אותנו היישר אל המטבח, שם הפשלנו שרוולים וניסינו להכין את בורקס המחלוקת בעצמנו - ועל הדרך גם בחנו את עניין ה"דיאטטי", שנשמע לנו מחשיד.

נתחיל בשורה התחתונה: זה פחות רע ממה שציפינו. אנחנו מודים שמראש לא הגענו לניסוי עם ציפיות בשמיים - בורקס, ממש כמו פיצה, הוא לא מאכל שהדיאטטיות הולמת אותו. אנחנו אוהבים את הבורקס שלנו שמנוני ומושחת, אם הוא לא שמנוני ומושחת הרי שמבחינתנו אינו בורקס. אבל אם נניח בצד לרגע את הספקנות, ונתייחס לדף האורז הממולא הזה כאל חטיף דיאטטי לשעת ערב מאוחרת, נגלה שהשד לא כל כך נורא, ואם משקיעים במילוי כמו שצריך אז בכלל. אפשר לזרוק לתוכו את כל השאריות מהמקרר שלכם: גבינות, ביצים, קטניות, תפוחי אדמה ואפילו טופו או בשר. מצד שני, אם אתם לא בקטע של דיאטה, קשה לנו לחשוב על סיבה להעדיף דפי אורז על דפי פילו, שלא לומר בצק עלים.

הבעיה האמיתית בכל העסק היא המרקם של דפי האורז. נכון שאם מכינים אותם לפי הכללים - כלומר: משרים את הדף במים חמימים במשך 5-6 שניות ולא שנייה יותר - בהחלט ניתן להגיע לדרגת קריספיות נחמדה, אבל עם נחמד לא הולכים למכולת. לנו הרגיש הביס הראשון כמו צמיג שמנוני, שרק העצים את געגועינו לדבר האמיתי.

דפי אורז במילוי ירקות בשלושת צבעי הרמזור  (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
אוקיי, ככה זה בטוח דיאטטי | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

דיאטטי? זה תלוי

אז בעניין הטעם והמרקם אנחנו מרגישים שיש לנו תשובה, נשארה רק סוגיית הדיאטה. לצורך הבירור הזה פנינו לאושר אידלמן, שף, תזונאי קליני וטכנולוג מזון, והוא שימח אותנו מאוד בחלק מתשובותיו: "כשמשווים את דפי האורז לדפי פילו, למשל, אפשר להצביע על שלושה יתרונות בולטים שלהם", הוא אמר. "ראשית, דפי האורז מכילים בערך חצי מכמות הקלוריות מזו שבדפי הפילו, שנחשבים לדלי קלוריות באופן כללי. כלומר, מבחינת קלוריות - אין ספק שדפי האורז מנצחים בנוק אאוט.

"מעבר לכך, חלק מדפי הפילו מכילים חומרים שונים כמו מייצבים, ואפילו סוגי שמן שמפחיתים מערכם התזונתי. זאת בעוד שדפי האורז מכילים רק אורז, מים ומלח. יתרון נוסף של דפי האורז הוא שבניגוד לדפי הפילו, הם אינם מכילים גלוטן".

אבל רגע, לא להתלהב: "למרות ההייפ הגדול, היעדר הגלוטן הוא יתרון שרלוונטי בעיקר עבור חולי צליאק או למי שרגיש לגלוטן, ופחות משמעותי לגבי האוכלוסייה הכללית, שיכולה להמשיך ליהנות מגלוטן במידה מבוקרת".

לגבי שאר היתרונות של דפי האורז טוען אידלמן שמדובר בחטיף שיכול בקלילות להפוך מאוהב לאויב: "הרבה יותר חשוב באיזה מילוי בוחרים, ובכמה שמן מצפים את הדפים. אומנם דפי האורז עצמם נחשבים לדלי קלוריות, אבל בקלות אפשר להפוך אותם לפצצת קלוריות על ידי הוספת גבינות שמנות או בשרים שמנים, או על ידי ציפוי בכמות גדולה של שמן".

בשורה התחתונה, אם אתם מתחברים לטעם ולמרקם – תחגגו על הבורקס החדש הזה בכיף (אך במידה!). אם אתם גם רוצים שהוא יישאר לא משמין, נסו להפחית בכמות השמן והעדיפו מילוי דל בקלוריות ובשומן כמו בולגרית 5 אחוז או טונה. הרסנו לכם את הכיף? באמת סליחה.

מתכון בסיסי: דפי אורז ממולאים בגבינות

המרכיבים:
חבילת דפי אורז
מעט שמן
שומשום או קצח, לקישוט 

למילוי:
קופסת קוטג' או גבינה רכה
200 גרם פתיתי גבינה צהובה
ביצה

ספרינג רולס ברוטב מושלם (צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון)
כמו ספרינגרולס, אבל בתנור | צילום: אפיק גבאי, מתכון לחיסכון

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-180 מעלות.

2. מערבבים את הרכיבי המילוי.

3. טובלים דף אורז בקערה של מים חמימים ומשרים 5-6 שניות.

4. מעבירים את דף האורז למשטח יבש ומנחים במרכזו כף גדושה מהמלית. סוגרים בצורת מעטפה. חוזרים על הפעולה עם כל הדפים.

5. מסדרים את דפי האורז על תבנית משומנת, מברישים בשמן זית ומעטרים בשומשום או קצח.

6. אופים כחצי שעה, עד שהדפים מזהיבים מעט. 

*אל תוותרו על הביצה. היא תורמת ליציבות הגבינות ומונעת מהן להישפך מהבורקס במהלך האפייה. ניתן להמיר בכף קורנפלור.