אני פונה בתחנונים אל ליהי: "פליז תנסי, רק ביס אחד, אולי זה יהיה לך טעים?" אבל היא שוב היא מסרבת לנסות כל דבר שנראה כמו ירק שאינו מלפפון או עגבנייה. כולנו יודעים שהקטנים לא משתגעים על ירקות, אף על פי שסיפרנו להם על סגולות הכרוב ונפלאות הברוקולי. אז למה לעזאזל אנחנו לא מצליחים לגרום להם לטעום משהו חדש? 

המסקנה שהגעתי אליה פשוטה: הילדים צריכים לאכול את מה שהגדולים אוכלים. אז נכון, אנחנו לא נכריח אותם לאכול חצילים או לפת אבל אפשר שינסו בכל ארוחת ערב משהו חדש, בין אם זה מרכיב במנה או צורת הגשה שונה. ואם הגדולים אוכלים בריא אז למה שהקטנים לא יהיו שותפים? בכל מקרה, מומלץ לשתף את הילדים בהכנה ולא להיעלב כשהם מסרבים.

גאדו גאדו - ירקות מאודים וביצים חצי קשות  (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
גאדו-גאדו: ירקות מאודים עם רוטב במבה | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

גאדו-גאדו: ירקות מאודים וביצים חצי קשות עם רוטב סאטאי

זו מנה אינדונזית שעברה אדפטציה למטבח המערבי - הירקות במנה הזאת עוברים בישול עדין ששומר על ערכם התזונתי ורוטב הסטאטאי, רוטב במבה בשפת הילדים, גורם לקטנטנים לרצות לטבול בו כל ירק הנקרא בדרכם. החוכמה היא לחתוך את הירקות בגודל "ביס" המתאים לזמן הבישול בפרח האידוי.

המרכיבים (ל-4 מנות לילדים):
1 כפית שום כתוש
2 בצלצלי שאלוט קטנים או 1/2 בצל סגול
אצבע ג'ינג'ר (בגודל 2 ס"מ), קלופה
1 כף שמן קנולה
2 כפיות גדושות חמאת בוטנים חלקה
1/2 1 כפיות סוכר חום
1/2 1 כפות סויה דלת נתרן
1 פחית חלב קוקוס
4 תפוחי אדמה קטנים
4 ביצים (גודל L)
400 גרם דלעת, חתוכה לרצועות בעובי 1/2 ס"מ
1 ראש ברוקולי, מפורק לפרחים
1 כרובית, מפורקת לפרחים
2-3 קישואים חתוכים לעיגולים בעובי אצבע
1 כוס שעועית ירוקה
חופן עלי כוסברה

אופן ההכנה:

1. מכינים את הרוטב: טוחנים בבלנדר שום, בצל, ג'ינג'ר, ושמן. טוחנים עד מרקם של מחית חלקה. מעבירים לסיר קטן (שלא חומם מראש), מבשלים על להבה נמוכה במשך 3-4 דקות, מערבבים תכופות ונמנעים מהשחמה. מוסיפים את חמאת הבוטנים, הסוכר החום והסויה, ומביאים לרתיחה תוך כדי ערבוב. מוסיפים חלב קוקוס ומבשלים עוד 3-4 דקות נוספות על אש נמוכה מבלי להרתיח. מניחים בצד.

2. בסיר נפרד מניחים את תפוחי האדמה, מכסים במי ברז, מביאים לרתיחה ומבשלים כ-6 דקות. לאחר 6 דקות מוסיפים בעדינות את הביצים לסיר וממשיכים לבשל על להבה גדולה 7.5 דקות בדיוק.

3. מסננים, ותחת מים קרים מקלפים את הביצים וחוצים לחצי. את תפוחי האדמה חותכים לרבעים.

4. מסדרים בפרח האידוי את הירקות, מאדים על להבה גדולה במשך 3-6 דקות בהתאם לירקות: תחילה את הדלעת ל-3 דקות, מוסיפים קישואים וכרובית, לאחר 2 דקות מוסיפים ברוקולי ושעועית ירוקה ולאחר 2 דקות נוספות מורידים מהאש.

5. על צלחת הגשה עורכים את הירקות והביצים, יוצקים את הרוטב מעל (או משאירים בנפרד) ומפזרים כוסברה קצוצה אם הילדים מרשים.

>> בואו להגיד לנו שלום בפייסבוק

סלמון צלוי בגריל עם רוטב יוגורט ועירית, אפונת שלג (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
סלמון צלוי בגריל עם רוטב יוגורט ועירית, ואפונת שלג. טעים ובריא | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

סלמון צלוי בגריל עם רוטב יוגורט ועירית, ואפונת שלג

שימו לב: יש להוציא את דג הסלמון מהמקרר כשעה לפני הצלייה בתנור כדי שיגיע לטמפרטורת החדר. שנית, את הגריל בתנור יש להפעיל על העוצמה הגבוהה ביותר ולמקם את הדג כמה שיותר קרוב לסליל. הסוד הוא להשאיר את דלת התנור קצת פתוחה (אני תוקע מזלג בחלק העליון) כדי שהתרמוסטט של הגריל לא יפסיק להתחמם.

מרכיבים (ל-4 מנות לילדים):
4 חתיכות (100 גרם כ"א) של דג סלמון טרי, ללא עור ועצמות
8 תפוחי אדמה קטנים (עם הקליפה)
1 גביע יוגורט BIO 3%
1 כף עירית קצוצה
2 כפות שמן זית (ועוד לשימון הדג)
2 כוסות אפונת שלג (יש להסיר את הסיבים בצידי התרמילים)
מלח

אופן ההכנה:

1. מכניסים את תפוחי האדמה לסיר קטן, מכסים במי ברז, מוסיפים מלח ומרתיחים.

2. מדליקים תנור על פונקציית גריל והחום הגבוה ביותר.

3. מושחים את פילה הדג במעט שמן זית ומתבלים במלח. מניחים על מגש מתכת או נייר אלומיניום ישירות מתחת לסלילי הגריל. צולים כ-6 דקות או עד שהדג מושחם ומעט נוקשה למגע.

4. בינתיים מערבבים בעדינות יוגורט, שמן זית, מלח ועירית קצוצה.

5. כאשר ניתן לנעוץ מזלג בקלות בתפוחי האדמה, מוסיפים לסיר את אפונת השלג ל-20-30 שניות, מוציאים, מסננים ומגישים מיד עם הדג הצלוי והרוטב.

דפי אורז במילוי ירקות בשלושת צבעי הרמזור  (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
דפי אורז במילוי ירקות. ביפ ביפ | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

דפי אורז במילוי ירקות בשלושת צבעי הרמזור

יש במנה הזאת משחק צבעים שתופס את העין ומעורר עניין. אפשר לשלב ירקות חדשים בתפריט של הילדים ועל הדרך לקבל מקור נהדר לוויטמין C. את האבוקדו ניתן להמיר במלפפון או בייבי קייל קצוצים, ואת הרוטב ללבנה או סויה דלת נתרן.

מרכיבים (ל-4 מנות לילדים):
8 דפי אורז
1 אבוקדו גדול
1 פלפל צהוב גדול
3-4 עגבניות
2 כפות שמן זית
מיץ מ-1/2 לימון
מלח לפי הטעם

אופן ההכנה:

1. חותכים לרצועות קצרות את הפלפלים והעגבניות, חותכים לקוביות את האבוקדו.

2. טובלים את דף האורז במים פושרים למספר שניות ומעבירים אותו למגבת מטבח לחה.

דפי אורז במילוי ירקות בשלושת צבעי הרמזור  (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
ככה מקפלים את דף האורז הרטוב | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

3. מניחים קצת מתחת למרכז הדף את שלושת הירקות לפי צבעי הרמזור מימין לשמאל. מקפלים את החלק התחתון מעל התערובת, מקפלים פנימה את הצדדים ומגלגלים לסיגר מהודק. מגישים עם שמן זית איכותי ומעט לימון או גבינה לבנה עם עשבי תיבול.

עוד באוכל טוב:

סלט סופרמן (צילום: גלית דויטש,  יחסי ציבור )
סלט סופרמן. ובלי מלפפון אחד! | צילום: גלית דויטש, יחסי ציבור

סלט "סופרמן"

מיקס ירקות טריים (ללא מלפפון!) מתובל בסילאן איכותי, שמן זית ושמן שומשום. לא חובה לערבב את הירקות יחד, אפשר לסדר בנפרד על הצלחת.

המרכיבים (ל-4 מנות לילדים):
14 עגבניות שרי חצויות
1 אבוקדו גדול
1 כוס פטריות חתוכות לרבעים
2 גזרים
1 חסה קטנה
1/4 כרוב סגול קטן
2 כפיות טחינה משומשום מלא + מים
1 קופסת שמורי טונה
2 כפות סילאן (100% תמרים וללא סוכר)
1/2 כפית שמן שומשום
2 כפות שמן זית איכותי

אופן הכנה:

1. מערבבים טחינה עם מים עד למרקם הרצוי.

2. מסננים את הטונה.

3. מסירים את קליפת הגזר וממשיכים לקלף את הגזר לקבלת רצועות. 

4. חותכים את שאר הירקות ומערבבים בקערה עם שמן זית ושמן שומשום.

5. יוצקים על הירקות סילאן ומגישים לצד טחינה, טונה ולחם קלוי.

אושר אידלמן הוא שף ודיאטן עם B.Sc בתזונה ו-B.Sc במדעי המזון. לאתר שלו

>> לעוד מתכונים לילדים