נוסטלגיה יש לה קטע, שהיא אוהבת לירוק לך בפרצוף. נסו לחשוב על משהו - מאכל או אחר - שערגתם אליו במשך שנים. כשהוא סוף סוף הגיע שוב לפתחכם - אם הוא הגיע שוב לפתחכם - נכון שהוא היה שונה לחלוטין ממה שזכרתם? נכון שפתאום לא היה לכם ברור מה היה מקור ההערצה מלכתחילה? נכון שהרגשתם את הערגה מתפוצצת לכם בפנים כמו בועה, ומשאירה אתכם עם טעם מבאס של סבון כלים בפה? אז עם מעדן הגולן קרה לנו משהו אחר לגמרי.

מעטים מאכלי העבר שמעוררים כל כך הרבה אמוציות כמו מעדן הגולן. היחיד שעולה בזכרוננו שהיעלמו מהמדפים זכה לתהודה דומה הוא התבשיל הכפרי של טבעול, שזכה עם השנים למעמד מיתולוגי של רק קצת פחות מאל (מעניין, אגב, אם היינו טועמים אותו היום מה היינו חושבים. אולי עדיף לא לדעת). יותר מדני, יותר ממילקי אפילו, יותר מהכל, מעדן הגולן היה מעדן שעורר תשוקה. המרקם שלו תמיד היה שונה משל מעדנים אחרים - פחות ג'ליי ויותר סמיך, משיי והומוגני - ומי שהעדיף אותו תמיד רחש לו איזה סוג של נאמנות, ולא הייתם תופסים אותו בחיים מנשנש מעדן מתחרה.

אנחנו יודעים, כי אנחנו היינו מהמעריצים המושבעים, עד כדי כך שזיכרון המגע שלו על הלשון נשאר איתנו בכל השנים הרבות של היעדרו. היחיד שהצליח להתקרב עם השנים למעדן הגולן במרקם וגם קצת בטעם הוא היולו של תנובה, שמזכיר מאוד את מעדן ילדותנו ולכן עורר בנו מיידית חיבה. 

אז עכשיו מעדן הגולן חוזר, ואנחנו חשים שמדובר בחדשות ראשונות במעלה (כל היום קורונה קורנה, באמת, כמה אפשר). וההתרגשות האמיתית היא הדמיון הלא ייאמן של המעדן בגרסת 2021 לזה הוותיק, שאליו ערגנו כל השנים. בניגוד למה שמתרחש בדרך כלל עם מאכלים נוסטלגיים, מעדן הגולן נשאר מענג בדיוק כשהיה, ובלי הגזמה (טוב, אולי טיפה) - עם המגע הראשוני שלו על הלשון הרגשנו שהגענו הביתה. חלק מהטועמים טענו שבעבר הוא היה קצת פחות סמיך, ושבהיעדר כפית היה אפשר לשתות אותו בשלוקים, מה שקשה יותר לעשות בגרסתו הנוכחית. ייתכן שהם צודקים, אבל הטעם נותר אותו הטעם, והחוויה אותה חוויה.

מה שכן השתנה הוא גודל הגביע - שלא לומר קוטן הגביע - שהצטמק ממשהו באזורי גביע האשל למשהו שהוא רק קצת יותר גדול מגמדים. האם ניסו בשטראוס לגרום לנו להרגיש שפעם היינו קטנים ולכן הכל נראה לנו גדול? לא ברור, אבל המציאות היא שאת מעדן הגולן החדש מוטב לאכול בזוגות. תכלס, אנחנו יכולים להתמודד עם זה.

מעדן הגולן, טעם שוקולד ושוקולד מריר, שטראוס. 2.80-290 שקלים ל-125 גרם (זערור!).