פינוי בינוי הוא אחד מהתהליכים המשמעותיים שדיירים שחיים בבניינים ישנים עוברים. לתהליך נלווים חששות רבים כמו חוסר ודאות בנוגע לבחירת היזם, משך ההליך, התמורות והסיכונים. 

לדברי עו״ד משה ימין, המתמחה בתחום המקרקעין והליכי פינוי בינוי עם דגש על ייצוג דיירים, מנקודת מבטו של הדייר הממוצע תהליכי פינוי בינוי מתחילים במודעה שהוא רואה בוקר אחד על לוח המודעות, שמזמינה אותו לשיחת דיירים ופגישה עם יזם שמבטיח לבנות בניין חדש ולתת דירה חדשה. 

ואולם, בשנים האחרונות יש יותר ויותר מקרים בהם הדיירים הם שיוזמים את התהליך. מדובר במצב עדיף שכן ברגע שהיוזמה היא של הדיירים, הם מביאים את בעלי המקצוע, עורכים את הבדיקות בנוגע לתמורות האפשרויות ומגיעים מעמדה של ידע וכוח.

עו״ד ימין מוסיף כי בבחירת גורם מארגן שיעבוד מול כלל הדיירים וייצג אותם מול היזם, לא כדאי לוותר על גורם שהוא עורך דין מנוסה בתחום. היתרון בלקיחת עורך דין ולא מארגן אחר היא החשיפה של עורך הדין מבחינת אחריות. בית המשפט העליון קבע שעל עורכי דין מוטלת אחריות כמעט אינסופית והם צריכים לבדוק הכל.

ומה עושים נגד דייר שלא חותם? עו״ד ימין מספר שהוא לא מתעסק איתו בשלב הראשון אלא מתרכז בארגון הרוב המינימלי. בשלבים מאוחרים יותר אפשר להגיש נגד דייר שמסרב מסיבות לא הגיוניות תביעה, ומדובר בדרך כלל באמצעי יעיל. 

חוק פינוי בינוי נותן במקרה הזה את הזכות לאכוף את דעת הרוב על קניין של בן אדם. לפי הפסיקה, הפגיעה בחוק יסוד כבוד האדם וחירותו היא מידתית שכן היא נועדה להגן על הכלל.

בכל מקרה עו״ד ימין ממליץ שלא לצאת לדרך בלי להתייעץ עם עורך דין מנוסה ובקיא בתחום וככה בעצם לבצע את התהליך הזה בצורה הטובה ביותר.


 

האזנה נעימה! 

הכתבה באדיבות אתר המשפט הישראלי פסקדין

פסקדין הוא אתר תוכן משפטי ופלטפורמה המספקת שירותי שיווק דיגיטלי למשרדי עורכי דין מובילים בישראל. הוא מכיל מידע כולל ומגוון בתחום המשפט. האתר מופעל באמצעות חברת "פסק דין אתרי משפט בע"מ". המידע מסופק לשירות ציבור הגולשים לשימוש פרטי ולא-מסחרי בלבד. האתר והמידע המופיע בו מוגנים על ידי חוקי זכויות יוצרים של מדינת ישראל, אמנות בינלאומיות וחוקי זכויות יוצרים של מדינות אחרות.

 

פסק דין (צילום: פסק דין)
צילום: פסק דין