בתקופה זו המשלבת בין נושאי המענקים ותוכניות הסיוע לבין הערכות לסוף שנת המס, אין ספק ש"זה לא עסק" בלי רואה חשבון. זה המסר של לשכת רואי החשבון בישראל לעסקים בשגרה, ובתקופת משבר וסוף שנה בפרט.

רואי החשבון מסייעים בתקופה זו של משבר הקורונה לעסקים, עצמאים, חברות וארגונים בהתמודדות עם המציאות בשטח. במקביל, לשכת רואי חשבון פועלת מול משרדי הממשלה, ועדות הכנסת ורשויות המס, במטרה לסייע בגיבוש התוכניות והמענקים, להסיר חסמים, להקל על הרגולציה ועל הנטל הבירוקרטי, לקבל ארכות להגשת בקשות ולהבטיח כלי סיוע שיגיעו לעסקים, המתקשים מאד בקבלת המגיע להם.

"לא בכדי הוגדרו רואי החשבון כמקצוע חיוני במשבר. מהבודדים בתחום נותני השירותים", מדגישה רו"ח איריס שטרק, נשיאת לשכת רואי חשבון בישראל. "רף הציפיות של בעלי העסקים לקבלת סיוע ברמה גבוהה וזמינות מידית הוא גבוה מאוד, וזאת בשילוב האחריות המקצועית ואיכותה. הפעילות המקצועית המקיפה היא נדבך משמעותי בשמירה על העסקים, ולפני שמחנק האשראי ומצוקת תזרים המזומנים מכריעה את העסק שנקלע לקשיים. אני מעריכה שסייענו בתקופת המשבר למאות אלפי עסקים".

רו"ח שטרק מציעה כמה טיפים חשובים למיצוי הזכויות עקב משבר הקורונה ולצליחת המשבר הכלכלי על ידי עצמאים ושכירים.

מיצוי המענקים ותוכניות הסיוע הכלכלי לקורונה

חלק מהעסקים לא מודעים לכלל הזכויות המגיעות להם. חלק מהמענקים מורכבים להגשה. יש פרשנויות שונות לחקיקת המענקים ויש כל הזמן שינויים והבירוקרטיה מסובכת.

דוגמה אחת – אימות חשבון. רשות המיסים לא מאשרת מענקים למי שהחשבון שלו לא אומת אצלה, כי היא חוששת מהונאות. אישור האימות מתקבל לאחר 48 שעות ואז יש צורך להגיש מחדש את הבקשה, וזהו נטל בירוקרטי מיותר.

"סיכמנו עם הרשות שגם אם תם המועד הרשמי להגשת המענק, מספיק להוכיח ניסיון לאימות החשבון, ויוכרו למקבל המענק עוד 48 שעות לאישור הסופי", אומרת שטרק. "יש מענקים שהמיצוי בהם חלקי ונמוך כמו המענק לעסקים על החזרת עובדים מחל"ת וכיום יש מענק נוסף של עידוד שימור עבודה, שיש לבחון בין השניים מה כדאי יותר, ולכך נדרש יותר זמן כדי לבחור באופציה הטובה יותר כאשר המצב כיום אינו מאפשר זאת".

"אנחנו נאבקים מדי יום מול האוצר ורשות המסים על שינויים והקלות בבירוקרטיה. לטובת רואי החשבון חברי הלשכה הקמנו מוקד שנותן מענה על כל שאלה, ועד כה טיפל בלמעלה מ 15,000 פניות, וסייע למיצוי ההטבות לזכאים. כחלק מהסיוע, הלשכה בונה על בסיס שוטף, טבלת מענקים המתעדכנת כל העת ובה המענקים הרלבנטיים, מועדי ההגשה ותנאי הסף. הטבלה היא כלי מקצועי המסייעת לרואות ורואי החשבון חברי הלשכה, אבל גם לכל עסק כאשר מכלול ההטבות והמענקים מוצגים באופן נגיש ובהיר".

יש להזכיר כי ניתן להגיש השגות על החלטות מרשות המיסים בנושא המענקים. בהמשך ניתן יהיה להגיש גם ערעורים לאחר ההחלטות בנושא ההשגות.

ההתפתחויות החדשות במענקים

מענק השתתפות בהוצאות קבועות (עד חצי מיליון שקלים בחודשיים) - ממש בתחילת השבוע, בעקבות המלצת לשכת רואי חשבון, נתנה ארכה להגשת הבקשה לחודשים מאי-יוני, עד ה-15 בדצמבר 2020 במקום עד ה-15 בנובמבר. "לפני כן, בעקבות המלצתנו להרחיב את תנאי הסף של המענק סיוע לעסקים, פורסמה ב-10 בנובמבר טיוטת צו הקובעת כי גם בתקופות הזכאות נובמבר-דצמבר 2020 שיעור ירידת המחזורים הנדרש לצורך זכאות למענק הוצאות קבועות יעמוד על שיעור של 25% במקום 40%, כמו בספטמבר-אוקטובר. מהלך זה מרחיב מאד את מעגל הזכאים", אומרת שטרק.

פחת מואץ – "עוד בשורה שקיבלנו בתחילת השבוע. התקבלה המלצתנו להגדיל את ההכרה בפחת מואץ לשיעור כפול מהרגיל, למי שירכשו ציוד חדש מספטמבר 2020 ועד יוני 2021, וזאת הרחבה משמעותית גם לענפי המסחר והשירותים (למשל ציוד מחשבים חדש) ולא רק לציוד לתעשייה, כפי שהוגדר בתחילה".

עצמאים  – להתכונן להמשך המשבר

אנו נמצאים בימים אלה לקראת סוף שנת המס. בשנה שהיא ייחודית ומורכבת. לפיכך, חשוב גם בסיכום שנה, וכן בתוכנית עסקית לשנה הבאה להתכונן להמשך ההתמודדות עם המשבר והיציאה  ממנו.

יש לשים לב במיוחד בשנה זו לנושאים האלו:

מקדמות מס – לקחת בחשבון, שכל המענקים שקיבלתם חייבים במס, וחלקם גם בביטוח לאומי. אם מצאתם ששילמתם יותר מדי בחודשים קודמים – מומלץ לבטל ולהקפיא את הדרישה של רשות המיסים למקדמות נובמבר דצמבר, כי אחרת ההפרשים יוחזרו לכם רק בשנה הבאה. מהרו גם להגיש את הדו"ח השנתי של  2019  כדי לזרז את החזרי המס ולהקל על תזרים המזומנים.

קיזוז הפסדים – הפסד עסקי שוטף שנוצר בשנת 2020 אפשר לקזז אותו מרווח מניירות ערך או מהכנסות ממשכורת או רווח הון ממכירת ציוד.

חובות אבודים מלקוחות בעיתיים - אתם חייבים להוכיח שמיציתם הליכי גבייה כבר עכשיו כדי להכיר בהוצאה. מומלץ לתת הנחת מזומן למי שחייב לכם כדי לעודד גבייה מידית ולהקל על התזרים.

בדיקת תקציב מול עלויות בפועל סיכום הפרמטרים העסקיים בשנה החולפת – ישמשו אתכם לתכנון השנה הבאה, כולל הערכות לשינויים נוכח אי הוודאות, ותכנון היציאה מהמשבר.

תוכנית עסקית לשנה הקרובה והכנת תקציב מתאים – על פי הערכות, הקורונה תישאר אתנו בתקופה הקרובה, לכן אתם חייבים תכנון אסטרטגי של השנה הבאה לרבות התייעלות בהוצאות ושיפור בתנאי תשלום לספקים. תמצו את הטכנולוגיה – שיווק באינטרנט וכדומה, התאימו שטח משרדים בהתאם למעבר לעבודה מהבית. מוצע לא להחזיק מלאים גדולים כדי לצמצם אשראי ועלויות מימון.

בדקו את היקף החובות שלכם לבנקים – האם הם יאפשרו לכם להגיע להסדר לפריסת החוב? תתווכחו על מחיר הכסף – על עמלות, על ריבית, על פריסה יותר גדולה - למנוע מצב של הגעה לפשיטת רגל. יש צורך בחשיבה ברמה הממשלתית להשתתפות בהחזר החובות לבנקים, למי שאינם יכולים לעמוד בכך.

"אם הבנקים יחליטו לגבות את החובות באשראי עסקי ואשראי צרכני, מאות אלפי עסקים ושכירים ייכנסו לפשיטת רגל וחדלות פירעון – זה הכי מדאיג אותי", מודה שטרק.

מיצוי הטבות מס ותכנון מס – הסתייעו ברואי החשבון שלכם לתכנון מס יעיל המתאים לכם ולמיצוי הזכאות להטבות המגיעות לכם, בעיקר בשנה זו של משבר הקורונה

הפרשות לפנסיה לעצמאים – אם הרווחתם השנה, אל תוותרו על הפקדות תואמות לפנסיה ולקרן השתלמות ותבטיחו את עתידכם לאחר פרישה. את החקיקה שנוצרה על ידי האוצר בתקופת הקורונה שמאפשרת הוצאת חלק מהחסכונות בפטור ממס, תאמצו רק כמפלט אחרון, כשאין ברירה וכשחייבים את הכסף.

איריס שטרק (צילום: ניב קנטור,  יח"צ)
רו"ח איריס שטרק | צילום: ניב קנטור, יח"צ

עדיף תוכנית שיקום והבראה

לעסקים שנמצאים בקשיים על סף פשיטת רגל - לבחון האם תוכנית שיקום והבראה יכולה לסייע. למרות הקשיים, עדיף לעסקים לפנות למסלול של שיקום מאשר לפשיטת רגל. זה סיוע גם לעסק עצמו, לעובדיו, וכן למשק. לכן, מומלץ להתייעץ ולהיעזר בכלים השונים על מנת למצות תהליך שיקום והבראה, מעסקים קטנים ובינוניים ועד לגדולים. 

בנוסף, להכיר ולהיעזר בתוכניות סיוע, הלוואות בערבות מדינה, תמיכה מקרנות, הטבות למפעל מאושר. עסקים שיעברו תהליך שיקום והבראה מסייעים ליציבות הכלכלית של המשק, בהמשך פעילותם, ובשמירה על מקומות העבודה.

טיפים לשכירים

  1. לבדוק הפרשות לפנסיה ולדאוג להשלמות אם יש חוסר ואין הפרשות מלאות על כל השכר.
  2. הוצאות על עבודה מהבית – לשכת רואי חשבון דרשה הכרה בהוצאות שכירים על עבודה מהבית, לנוכח המשבר, וזאת באמצעות הוראת שעה. אם המעסיק לא מממן לכם את ההוצאות, אתם יכולים לדרוש החזר מרשות המסים לפחות על חלק מההוצאות על פי החוק הקיים. כיום רשות המיסים מכירה בהוצאות לשכירים אשר לא חייבים בהגשת דו"ח מס, יש להם אפשרות להגיש הוצאות כמו השתלמויות מקצועיות - ערבי עיון והשתלמויות במקצוע שלהם, ספרות מקצועית ועיתונות מקצועית ותשלום לרישיונות או תעודות חברות מקצועית, ובתנאי שהמעסיק לא משלם עבורם.
  3. לנסות לחזור ולהשתלב בשוק העבודה, ולא להמתין ליוני 21 למרות החל"ת שניתן עד לתקופה זו. לחפש עכשיו, גם אם נדרש להתפשר על תנאים, אם אפשר, כדי לשמור על בטחון תעסוקתי לאורך זמן.

"היעזרו באנשי המקצוע. המורכבות של המענקים מחייבת להסתייע ברואי חשבון כאנשי מקצוע. ככל שהמענקים מורכבים יותר, ויש פרשנות וחקיקה, צריך להכיר לעומק את כל התנאים על מנת למצות את הזכויות", מסכמת שטרק.