יונתן הוא בעל מפעל ליציקות פלסטיק בצפון – מפעל משפחתי קטן אותו קיבל בירושה. במשך 30 שנה בהן ניהל את העסק הוא חווה עליות ומורדות, אבל בעיקר עסק בהישרדות ובמלחמת מחירים מול יצרנים אחרים ומול הלקוחות.

אף שהוא התפרנס יפה, יונתן הרגיש שהוא לא מצליח למצות את הפוטנציאל מהעסק שלו. לפני שנתיים הוא נתקל בתערוכה בחו"ל באדם שלימד אותו איך לראות  את העסק שלו ואיך לשלוט בניהול שלו. האדם הזה ביקש לא לפרסם את שמו, כיוון שלדבריו הוא לא מעוניין בלקוחות נוספים. הכינוי שניתן לו הוא Danny Money.

אלה שלושת עקרונות הבסיס להצלחת העסק על פי Danny Money:

1. "דע מה אתה רוצה"

 רובנו יכולים להגיד מה לא היינו רוצים, לקוחות שלא משלמים, עובדים לא אמינים ועצלנים, מנהלי בנק לא נחמדים, שוק קשה מאד, מתחרים שמורידים מחירים לרצפה.

אך מעטים יכולים לצייר תמונה מדויקת של מה כן הם היו רוצים ועוד פחות מזה יודעים כיצד לממש את רצונם.

אחת הסיבות לכך זה שאתם קרובים מדי רגשית והסיבה השנייה היא כי לרוב אתם חסרי ידע, כלים או זמן לנתח ולהבין את הנתונים. הציבו לעצמכם יעד מספרי גדול ומתגמל ואל תפחדו לחלום.

2. "כמה זה יעלה לך וכמה זמן זה ייקח?"

כולנו יודעים ששינויים לוקחים זמן ועולים כסף שני הדברים שמפחיד ביותר לבזבז. התירוץ תמיד אותו תירוץ: אין לי תקציב, אין לי זמן, זה גדול עלי, הסיכון גדול מדיי, אני לא יודע אם זה יעבוד, מי מבטיח לי וכדומה.

קופץ סקי באינסברוק באוסטריה (צילום: Adam Pretty, GettyImages IL)
חייבים להתגבר על הפחד | צילום: Adam Pretty, GettyImages IL

בנו תוכנית הכי מפורטת תעלו את כל הידע שלכם על נייר ושכנו אותו בטבלאות. שברו את הראש עד שבסוף תופיע לפניכם תמונה כוללת של העסק והשוק העלות והזמן על מנת להגיע ליעד שאותו הצבתם.

3. "האם אני מוכן להתחייב בפני עצמי לתהליך?"

המכשלה הגדולה ביותר לרוב העסקים אחרי האי ידיעה גם כשלכאורה הם יודעים מה נדרש על מנת להצליח וישנה תוכנית עסקית בדוקה על ידי שני רואי חשבון ומנהל הבנק

על הגרוש ליום ועל כל שנייה שתתבזבז, נתקפים בפחד מהתחייבות וגונזים את כל הסיפור עמוק עמוק במרחב הדיגיטאלי של המחשב האישי שלהם.

Danny Money מונה כמה סיבות עיקריות לתופעה:

  • אמונה בעצמכם - אתם לא באמת מאמינים שתצליחו.
  • אמונה בתהליך - לרוב זה קורה כשלא מעורבים בתהליך הכנת התוכנית או שהתוכנית לא מתאימה.
  • דחיינות  - חוסר רצון להתמודד בזמן אמיתי עם משימות קשות ולא נעימות.
  • מטרה שקרית - לפעמים אנחנו לא מודים אפילו בפני עצמנו שנמאס לנו בגדול ושכל מה שאנחנו רוצים באמת זה להפסיק עם כל זה ולא לעבוד בכלל. אנחנו לא רוצים להדאיג את כל מי שסביבנו, המשפחה החברים, לא יבינו מעשה זה שיתפרש כחוסר אחריות או עצלנות. למעשה זו סיבה נפוצה מאד אצל אנשים שירשו את העסק וחיים בתחושה שלא הגשימו את עצמם  והם לכודים בתוך חיים שהם לא אוהבים.
  • משבר אמצע החיים  - משבר אמצע החיים מתחיל בדרך כלל מגיל 45 ועד גיל 60. לכל אחד זה מגיע בעוצמות ובזמנים שונים יש כאלה שמתגרשים וקונים רכב ספורט בצבע אדום, אצל אחרים מתעורר רצון לעשות שינויים יותר מינוריים בחיים ולפעמים הם מבלבלים בין צרכים אישיים לעסקיים ומגלים שהתוכנית שעשו לא תשנה מהותית את העסק ולכן השינוי לא שווה את הטרחה כי המטרה העיקרית לא הייתה רווח כי אם השינוי עצמו.
  • נגמר לכם הסוס  - לרוב אנשים שחוו הרבה אי הצלחות במשך שנות פעילות רבות מתחילים לפתח לפי Danny Money סוג של אלרגיה לעסק שלהם ועייפות כרונית בתוך תוכם הם יודעים היטב שהעסק מסוגל לתת להם הרבה יותר אבל רגשית הם לא מסוגלים לתת יותר מה שמתסכל ומוציא כעסים רבים. 
כוכבי אורות ליל שישי במירוץ באילינוי (צילום: Gettyimages IL)
מי שמאמין בעצמו, מנצח | צילום: Gettyimages IL

לפי Danny Money תהליך יצירת הכסף ובמיוחד בעסקים קטנים עד בינוניים שבהם הכדאיות של שכירת והכשרת מנהל בשכר מוטלת בספק העסק חייב להיות מותאם ברמה הפסיכולוגית לבעל העסק ולכישורי ויכולות הלמידה והיישום שלו.

ההיבט הפסיכולוגי הוא הקובע ברוב המקרים לא בונים מערכת שעות לחוצה לאדם שלא מתמודד טוב עם לחצים גם אם הטווח הקצר זה הכי טוב לעסק, בטווח הערוך זה מה שיהרוג את העסק.

ולכן תהליך אבחון נכון של הקליינט ושל הפציינט, לפי Danny Money של העסק ושל העומד בראשו, יביא להכנת תוכנית מתאימה ורצינית שתייצר הכנסות ותחושת סיפוק.  

אם אתם לא סובלים מרוב הדברים הכתובים בסעיף 3, סביר להניח שעם מנטור נכון שיש לכם בו אמון תצליחו להגשים את כל מה שתחפצו בו והרבה יותר.