הקונצנזוס הכללי בארץ אומר שישראל היא ארץ אוכלת בעלי עסקיה. אומנם קל לפתוח כאן עסק אבל קשה להחזיק אותו, פשוט כי המיסים והביורוקרטיה חונקים את הבעלים. אז איך בדיוק הגענו למקום ה-52 בדירוג העולמי של המדינות שהכי קל לעשות בהם עסקים?

הדו"ח השנתי שפרסם הבנק העולמי מתייחס לאחת עשרה תקנות המשפיעות על חיי העסק בכל אחת מ-190 המדינות הנכללות בדירוג. בין השאר מדדו אנשי הבנק כמה קל לפתוח עסק במדינה, התמודדות עם היתרי בנייה, כמה זמן עובר עד שהעסק מחובר לחשמל, רישום נכס, זמן ופרוצדורות שונות בקבלת אשראי, הגנה על משקיעים, תשלומי מסים, סחר חוץ, אכיפת חוזים ופתרון לפשיטות רגל.

בראש הדירוג ניצבת ניו זילנד, שהדיחה את סינגפור מהפסגה. המדינה מתגאה במספר הפרוצדורות הנמוך בעולם לפתיחת עסק, והזמן המועט ביותר שיש להקדיש להן. אבל הייתה זו מדיניות המס המקלה של המדינה שעזרה לה לכבוש את הפסגה. במקום השלישי ניצבת דנמרק, ששמרה על דירוגה משנת 2016, ובמקום הרביעי הונג קונג.

עוד ב-mako כסף:

צללנו לדו"ח כדי להבין איך ישראל דורגה במקום ה-52 ומה חשוב שתדעו לפי הבנק העולמי לפני שאתם פותחים כאן עסק וגילינו כמה דברים מעניינים.

קחו את הזמן. לפתוח בישראל עסק לוקח בממוצע 12 יום וצריך לעבור 4 פרוצדורות עיקריות (מס הכנסה, מע"מ, ביטוח לאומי ופתיחת חשבון בנק). זאת לעומת חצי יום ותהליך אחד בלבד שצריך לעבור בניו זילנד.

בונים לאט. רוצים אישור בנייה? חכו 209 ימים. זמן כפול מאנגליה, אבל עם זאת לא מפתיע, בהתחשב בעובדה שצריך לעבור 15 פרוצדורות כדי להגיע לישועה ונחלה.

יש אשראי. בקבלת אשראי לפעילות מהבנק אנחנו ברבעון העליון במקום המכובד 44. לעומתנו, ארה"ב מדורגת במקום השני.

30 ימי עבודה רק למסים. אנחנו מקדישים 235 שעות בשנה בהתעסקות עם תשלומי מיסים. בנושא הזה אנחנו יכולים ללמוד מהפיליפינים שהעבירו את כל מערכות גביית המס למערכות מקוונות כולל סריקות חשבוניות וחישובים אוטומטיים.

למה לעבור את הגבול? מי שבוחר לייצא סחורה צריך לדעת שהפרוצדורה הזו לוקחת בממוצע כמעט 50 שעות לעמוד מול הרשויות והטפסים למשלוח עולים בסביבות 250 דולר למשלוח. אם אתם מעוניינים לייבא דברים קחו בחשבון 110 שעות התעסקות עם טופסולוגיה. ואף מילה על דואר ישראל.

טחנות הצדק איטיות במיוחד. הפרו מולכם חוזה? בית משפט יפתור לכם את הבעיה תוך 975 ימים בלבד. לשם השוואה, הליך של פשיטת רגל יגזול מכם שנתיים בלבד או פחות.

יודעים מה הסיפור הבא שלנו? כתבו אלינו money@mako.co.il