אם פעם מקום העבודה היה סוג של ״זוגיות ארוכת טווח״, היום לא רק שהטווח התקצר, אלא שניתן לזהות גם תזזיתיות רבה יותר ומעברים תכופים יותר בין חברות ומשם לעצמאות. הרצון הבוער לאוטונומיה, גמישות, חופש אישי וחוסר הרצון להיות נתון למרותו של מנהל או בוס הם רק חלק מהסיבות שגורמות לרבים להפוך לפרילאנסרים. צעירי דור ה-Y וה-Z הופכים להיות יותר דומיננטיים ומשמעותיים בשוק העבודה ומעדיפים ברובם עבודה גמישה המאפשרת מימוש עצמי.

ליאור וילצ'ינסקי, מנכ"לית "חשבונית ירוקה",  המאפשרת לעצמאיים ובעלי עסקים להפיק חשבוניות ולנהל את העסק בצורה חכמה, מתארת את המגמה: "אנחנו רואים שמצטרפים אלינו עצמאיים ממקצועות מאוד מגוונים, גם כאלה שעד לפני כמה שנים הוגדרו כמקצועות של שכירים. הצורך הזה מגיע משני הצדדים - הן מצד המעסיקים שמבינים שהעולם השתנה, והן מצד העובדים, שמבינים שהכישרון שלהם בשוק החופשי שווה יותר".

גם מותגים גלובליים מזהים את היתרונות של שילוב עובדים עצמאיים לטווח קצר ובינוני בחברות. שכירת "טאלנטים" פרילנסרים ועצמאיים מביאה לחברה מיומנויות מיוחדות ורעיונות חדשים, גמישות רבה יותר כשמדובר בגיוס, בעלי מקצוע בכירים שמתאקלמים מהר, ואפשרות לקבל מוצר בזמן קצר יותר ולשווקו מהר יותר מהמתחרים.

ב-2019 יצטרפו עוד פרילנסרים מדור ה-Z. לעיתים מדובר בעבודה שנייה, לצד היותם שכירים ולאו דווקא כתחליף לעבודה הקבועה. זהו דור שגדל לתוך טכנולוגיה, מורגל ברמה מאוד גבוהה של שירות מהספקים שאיתם הוא עובד, ובאותה נשימה, חסר סבלנות לחוויות טכנולוגיות רעועות. זהו דור שיודע להפריד בצורה טובה בין עיקר לטפל ורוצה לקבל שירותים עוטפים שיתנו לו שקט, כלים חכמים ובעיקר פניות וזמן להתעסק במה שהוא טוב בו. בשנת 2019 יגבר השימוש בפתרונות טכנולוגיים פשוטים ויעילים שיתנו לעסקים ערכים מוספים רבים.

אישה עובדת מהבית (אילוסטרציה: gpointstudio, Shutterstock)
ב-2019 יצטרפו עוד פרילנסרים מדור ה-Z | אילוסטרציה: gpointstudio, Shutterstock

״יש לא מעט פיתוחים טכנולוגיים שכל מהותם היא עצמאים ועסקים קטנים", מתארת את המצב וילצ'ינסקי. "פתרונות לעבודה מהבית, לניהול זמן, לגיוס לקוחות וגם להפקת חשבוניות וניהול העסק. אנחנו ב"חשבונית ירוקה" מבינים שעסקים קטנים רואים את עצמם היום גם כבעלי מקצוע וגם כבעלי עסק, ולכן אנחנו פותחים בפניהם עולם שלם של אפשרויות לעצמאיים, משירותי סליקה וקבלת תשלומים אונליין ועד כלים אוטומטיים לניהול העסק״.

ארנקים דיגיטליים משנים את כללי המשחק

עוד מגמה בולטת שתשפיע על השוק השנה היא הקמת חנויות אונליין. הקמת חנות באינטרנט הולכת ונהיית פשוטה יותר ויותר, ולכן גם עסקים קטנים יכולים להרשות לעצמם להקים ״סניף דיגיטלי״ בנוסף או אפילו במקום חנות פיזית. ב-2017 משרד הכלכלה והתעשייה דיווח על גידול בכמות העסקים שדיווחו שיש להם חנות אינטרנטית ואין ספק שהשנה נרגיש בעלייה משמעותית נוספת.

חשבונית ירוקה- חוסכים לך זמן ועוזרים לך לנהל את העסק

״במקביל, אנחנו רואים הרבה שחקנים חדשים בעולם הפיננסי, עובדה שמשפיעה לא רק על ההתנהלות הכלכלית של עסקים קטנים וגדולים, אלא גם על אופי העסקים עצמם״ אומרת וילצ׳ינסקי, ״פיתוחים כמו ארנקים דיגיטליים או מטבעות כמו ביטקוין משפיעים על דברים בסיסיים כמו הרגלי צריכה והאופן שבו הכסף עובר ללקוחות. בסין השימוש בארנקים דיגיטליים הפך להיות מאוד נפוץ, כשגם בדוכני הרחוב ניתן למצוא כיום שלטים עם קוד QR לסריקה ותשלום אוטומטי לבעל הדוכן".

אז האם תהיה מהפכה בשוק העצמאים והעסקים הקטנים השנה? כנראה שלא. הרגולציה, הבנקים וחברות האשראי לא ממהרים לאמץ את החידושים הטכנולוגיים, גם הרשויות עדיין לא מאפשרות לעשות את כל התהליכים הבירוקרטיים אונליין. מה שכן, זו בטוח תהיה שנה שבה נראה אימוץ של טכנולוגיות וטכנולוגיות חדשות.