הדס קלנר (צילום: אופק בירנבאום)
הדס קלנר | צילום: אופק בירנבאום

מי מאיתנו אינו חולם לפחות מדי פעם, אם לא באופן קבוע, על הרגע שבו הוא הופך מושא לקנאה בסביבתו הקרובה  ועוזב את עבודתו/עבדותו כשכיר ופוצח בקריירה מרשימה כעצמאי. בלי דד ליינים, בלי מעסיקים, בלי הפקקים בדרך למשרד ובלי השגרה היומיומית השוחקת. בעוד שרובנו עסוקים בעיקר בלפנטז, יש מי שהעזו גם ליישם ויום העצמאות שנחגג לו ממש לאחרונה הוא הזדמנות מציינת לפגוש כמה מהם ולשאוף מלוא הריאות מעט השראה.

מגננת לרקדנית קברט

הדס קלנר (31) עבדה כגננת בגן עירייה לגילאי טרום חובה אולם עשתה סיבוב של 180 מעלות וכיום היא מלמדת ריקודי קברט ובורלסק.

"למדתי בורלסק בשנים שחייתי בלונדון ואני רקדנית כבר למעלה מעשור" מספרת הדס. "תקופה ארוכה היה הריקוד עיסוק נלווה ל-Day job שלי וחששתי מאוד מיציאה לדרך עצמאית אולם הכל השתנה כשילדתי את בני הבכור. פתאום הבנתי שהדבר שחשוב לי יותר מהכל הוא להיות בעלת הבית על הזמן שלי ולא להיות כבולה ללוח הזמנים הקשיח של משרד החינוך. בנוסף, היכולת והעוצמה שבהריון ובלידה חיזקו את הביטחון העצמי שלי והרגשתי שאני מסוגלת כעת לעשות כל דבר שאחפוץ, והחלטתי להתחיל להתפרנס מריקודי קברט ובורלסק."

מה האתגר הכי משמעותי שאת מתמודדת איתו מאז היציאה לעצמאות?
"ללא ספק חוסר הוודאות. בגלל שחלק ניכר מהפעילות שלי מכוונת למסיבת רווקות אז יש תקופה סוערת בקיץ, ומצד שני תקופות שקטות שבקושי יש עבודה. גם בתקופות שנחשבות 'תקופות לוהטות' אני אף פעם לא יכולה לדעת מראש כמה יפנו אלי".

איך ההכנסות שלך כעצמאית לעומת מה שהרווחת קודם לכן כשכירה?
"בגלל שהעבודה שלי מאוד מושפעת מהעונתיות בענף, בחודשים החזקים אני יכולה להרוויח הרבה יותר ממה שהרווחתי כשכירה אולם בחודשים החלשים אני יכולה למצוא את עצמי כמעט ללא הכנסה. אין ספק שהכיוון הזה פחות מתאים למי שזקוק ליציבות יומיומית ומתאים יותר להרפתקנים ברוחם".

יונית צוק (צילום: מזל שופן)
יונית צוק | צילום: מזל שופן

מעבודה בבנק לבלוגרית מצליחה

בקהילת הבלוגרים בישראל נחשבת יונית צוק (37) בעלת הבלוג "הבלוגריסטית" כאורים והתומים של שיווק ויצירת הכנסות באמצעות בלוג. אלא שגם צוק עברה כברת דרך ארוכה עד שהגיעה לעיסוקה הנוכחי.

"עבדתי כעורכת ראשית של אתרי בנק דיסקונט וכלל לא חשבתי על דרך עצמאית", מספרת צוק, "במקביל לעבודתי כשכירה, התחלתי לכתוב את הבלוג והעבודה עליו הפכה להיות חלק מעבודת המחקר שלי במסגרת לימודי תואר שני בתקשורת. בתקופה הזו עברתי לארה"ב במסגרת רילוקיישן ולקראת החזרה שלי לארץ, התחלתי לקבל בקשות מקוראות של הבלוג לסדנאות בתחום הבלוגינג. מה שהתחיל מסדנא אחת הפך לאור הפופולאריות והביקוש לעיסוק העיקרי שלי שכולל כיום קורס שנתי קבוע, סדנאות, הרצאות וניהול קהילת בלוגריות משגשגת ומצליחה. אפשר לומר שיותר משבחרתי לצאת לדרך עצמאית, העצמאות בחרה בי".

מה האתגר הכי  משמעותי שאת מתמודדת איתו מאז היציאה לעצמאות?
"האתגר הכי קשה הוא לנהל את עצמי. לעצמאות יש הרבה מאוד פיתויים ותמיד יש כל כך הרבה דברים שצריך לעשות חוץ מהעבודה. בסופו של דבר, העבודה צריכה לעשות אחרת אי אפשר לייצר הכנסות ואם אני אתחיל להתפזר בין דברים אחרים שאני רוצה או צריכה לעשות, העסק לא יזוז. מן הצד השני, יש אתגר של לדעת מתי להתנתק מהעבודה, מתי לסגור את המחשב ומתי לנוח".

איך ההכנסות שלך כעצמאית לעומת מה שהרווחת קודם לכן כשכירה?
"אחד התנאים שהצבתי לעצמי עם יציאתי לעצמאות היה להרוויח לפחות כמו שהרווחתי כשכירה, מתוך מחשבה שאם ההכנסה החודשית הממוצעת שלי תהיה נמוכה יותר, כנראה שמקומי אינו בעצמאות. עד כה היעד מושג בהצלחה אך חשוב לומר שנדרש תכנון מדויק כי יש חודשים שבהם בגלל כל מיני גורמים כמו חגים וחופשים יש פחות עבודה".

צוות פשנגה (צילום: לין קוניו)
צוות פשנגה | צילום: לין קוניו
 

שוער הכדורגל שגייס למעלה מ-720 אלף שקלים

ניצן פלג בן ה-25 הוא יזם בנפשו שיצא לדרך עצמאית כמעט מהרגע שבו יכול היה לעבוד.

"שיחקתי כדורגל מקצועי עד גיל 19 ושימשתי כשוער הפועל תל אביב הצעירה. אפילו ייצגתי את ישראל במשחקי נבחרת ישראל לנוער" מספר פלג, "כשהתגייסתי לצבא פגשתי את מי שהפך לחברי הטוב ולימים הפך לשותפי העסקי - דניאל קוגלר, בחור ישיבה לשעבר שחזר בשאלה והתגייס לצה"ל. החיבור בינינו היה מיידי והיה לנו ברור שעם השחרור מצה"ל במקום לבזבז את הזמן בטיולים בחו"ל אנחנו נקים ביחד עסק. בגיל 22 פתחנו יחד עסק בתחום הפקת הירידים. עבדנו מאוד קשה והרגשנו שעוד לא מצאנו ממש את המקום שלנו ושאנחנו צריכים לחשוב מחוץ לקופסה. החלטנו לרתום את הידע שצברנו בתחום המכירות והלוגיסטיקה ולהכניס אותו לפלטפורמה חדשנית וכך נולד לו פשנגה - קניון מותגים אונליין.

ההתחלה הייתה מאוד קשה - שני בחורים בני 23 ללא ניסיון קודם בגיוס כספים. הכנו תכנית עסקית מפורטת שנבנתה אחרי מחקרי שוק במטרה לבדוק כדאיות כלכלית אולם למרות זאת, כנראה בגלל הגיל הצעיר שלנו, סרבו הבנקים לתת לנו את ההלוואה שנדרשה לנו. אחרי שכולם דחו אותנו, יצאנו בעצמנו לחפש משקיעים פרטיים ותוך חצי שנה גייסנו חצי מיליון שקלים. התחלנו לבנות צוות מקצועי ובינואר השנה עלה האתר לאוויר. בשלב הזה נדרש לנו הון נוסף ויצאנו שוב לגייס כספים אולם הפעם זה הלך בקלות יחסית ותוך חודש וחצי גייסנו סכום של כ-722,000 שקלים".

מה האתגר הכי  משמעותי שאתה מתמודד איתו מאז היציאה לעצמאות?
"האתגר העיקרי שאני מתמודד איתו כבעל עסק עצמאי הוא יצירת הסינרגיה בין הפונקציות השונות בעסק: שיווק, מכירות, הפן הטכני והניהול השוטף כולל ניהול העובדים. אבל אני לא רוצה לצאת בתלונות כי האמת היא שאנחנו נהנים מכל רגע".

ישראל סבאג (צילום: שי סבאג)
ישראל סבאג | צילום: שי סבאג

הנהג המצטיין של גט טקסי

ישראל סבאג (62) התחיל כעצמאי, הפך לשכיר וחזר לעבוד פעם נוספת כעצמאי.

"במקצועי אני קונדיטור והייתי הבעלים של רשת קונדיטוריה מוכרת שלצערי פשטה את הרגל לפני כמה שנים", מספר סבאג. "לאחר שהעסק שלי נסגר המשכתי לעבוד כקונדיטור אך הפעם כשכיר וניהלתי את מחלקת הקונדיטוריה במרכז הרפואי איכילוב אלא שמסיבות רפואיות, לא יכולתי יותר להמשיך ולבצע את התפקיד שכלל עבודה פיזית מרובה ומצאתי את עצמי פעם נוספת כעצמאי אך הפעם כנהג מונית. המעבר לווה בחששות רבים מפני הלא נודע אבל העבודה הקשה השתלמה ולאחרונה זכיתי בתואר "הנהג מספר 1" לחודש דצמבר בדירוג חברת 'גט טקסי'".

ולאפיה אתה לא מתגעגע?
"מתגעגע מאוד אבל אני חולק מתכונים עם הנוסעים ובעיקר מצייד אותם בטיפים לאפייה מוצלחת".

אנדראה שוורץ (יח``צ:  יחסי ציבור )
אנדראה שוורץ | יח``צ: יחסי ציבור

הגיעה בעקבות האהבה

הסיפור של אנדראה שוורץ (37) יכול בהחלט לשמש תסריט לטלנובלה מצליחה.

"נולדתי וחייתי באורגוואי בדרום אמריקה. כשסיימתי תיכון השתתפתי בתכנית בשם 'מכון למדריכים' במסגרתה הגעתי גם לישראל במטרה להכיר את הארץ וללמוד להיות מדריכה בתנועה היהודית" מספרת אנדראה, "במהלך התקופה הזו נסעתי לבקר חברה בקיבוץ בצפון ושם פגשתי קיבוצניק מקומי חתיך והתאהבתי בו ממבט ראשון. אבל אחרי שבילינו ארבעה חודשים קסומים ביחד הוא התגייס לצבא ואני נאלצתי לחזור הביתה לאורוגוואי. הפרידה הייתה לי מאוד מאוד קשה ולכן התחלתי לחסוך כסף במטרה להגיע לכאן שוב כדי לפגוש אותו. בגיל 20 עזבתי הכל ועליתי לארץ. הבחור חיכה לי בזרועות פתוחות והאהבה בינינו פרחה. כשהשתחרר מהצבא, עברנו לגור ביחד והיום אנחנו נשואים עם שני ילדים מקסימים.

"מישור המקצועי, והיות שעוד באורוגוואי למדתי לימודי תקשורת, התחלתי ללמוד גם פה תקשורת וניהול והשתלבתי כשכירה בתחום השיווק ובין היתר בחברה לבניית אתרים ושיווק דיגיטלי שעבדה עם החברות הגדולות במשק. במקביל, אחותי עבדה כעצמאית בתחום עיצוב ובניית אתרים באורגוואי ולפני כשנה החלטנו לפתוח ביחד את חברת 'קוברס' המתמחה בבנית ועיצוב אתרים ואנחנו מנהלות אותה יחד על אף שאני פה בארץ והיא באורווגואי. מנפלאות הטכנולוגיה".

מה האתגר הכי  משמעותי שאת מתמודדת איתו מאז היציאה לעצמאות?
"האתגר העיקרי שאני מרגישה הוא הצורך להישאר תמיד בקדמת הטכנולוגיה ועם אצבע על הדופק בכל השינויים המהירים שמאפיינים את התחום הזה".

איך ההכנסות שלך כעצמאית לעומת מה שהרווחת קודם לכן כשכירה?
"למזלי הרב ושמחתי הרבה לא פחות, כעצמאית אני מרוויחה יותר ממה שהרווחתי בתחום זה כשכירה. היתרון הגדול בלהיות עצמאית בעיני הוא היכולת להיות בעלת הבית על הזמן שלי וזה מקל עלי מאוד בשילוב של קריירה עם חיי משפחה".

החיים הם קייטנה

לשלמה מוכתרי (36) יש סיפור מרגש במיוחד. "לצערי אני מגיע ממשפחה קשת יום והחיים היו קרב הישרדותי יומיומי כשאמי הייתה המפרנסת היחידה לחמישה נפשות כשאחד מהם (אחי) הוא נכה 100% בעקבות פגיעה מוחית" מספר מוכתרי.

"בגלל הנסיבות המשפחתיות נאלצתי מרבית חיי לעבוד בעבודות פיזיות שונות ולתרום את חלקי לכלכלת הבית והמשפחה. במקביל, ולאור החוויה האישית שלי התחלתי להתעניין לעומק בחינוך הפורמלי והבלתי פורמלי בארץ ועד כמה הוא מאפשר למי שמגיע ממשפחות מעוטות יכולות להשתלב ובהמשך גם להצליח. עד שנת 2008 עבדתי כשכיר בעבודות מזדמנות שונות ובמקביל הקמתי כמה מיזמים ופרויקטים שאחד מהם הוא אתר "קייט ופנאי" שמאגד מספר רב של קייטנות ונותני שירותים בתחום כדי ליצור סינרגיה בין בעלי הקייטנות ונותני השירותים במטרה להביא להוזלה משמעותית במחירי הקייטנות. כמובן שבגלל ההיסטוריה המשפחתית שלי היה לי מאוד חשוב לשלב בפרויקט הזה גם קייטנות לילדים עם צרכים מיוחדים ובין  היתר יש לנו קייטנות של אילן וקייטנה ייחודית לילדים עיוורים וכבדי ראייה".

מה האתגר הכי  משמעותי שאתה מתמודד איתו מאז היציאה לעצמאות?   
"עבורי האתגר הכי גדול כעצמאי הוא ההתעסקות בבירוקרטיה כמו הנהלת החשבונות, ניהול כוח האדם, הגשת טפסים והכרת החוקים הרלוונטיים בישראל".

איזה טיפ אתה יכול לתת מנסיונך לכל מי שרוצה לצאת לדרך עצמאית?
"כל מסע מתחיל בצעד ראשון ולכן הדבר הראשון הוא פשוט להתחיל. עם הזמן וכמובן עם ההתמדה, הדברים  כבר יקרו. בנוסף, חשוב מאוד להיות קשובים לאינטואיציה ולקול הפנימי שלנו".