בעסקה חריגה בנוף, הן מבחינת היקף והן מבחינת העניין שהיא מושכת, נרכש הפנטהאוז במגדל שלום מאיר בתל אביב בתמורה לכ-145 מיליון שקל ועוד כ-14 מיליון שקל מס רכישה. הרוכשים הם רוני ויפעת אירני, הבעלים של קבוצת אירני (קבוצת אלשרד), שידועה בעיקר כבעלי רשת החנויות פקטורי 54 וזכיינית של מגוון מותגי יוקרה. מדובר בעסקה השלישית בגובהה שבוצעה בשנים האחרונות בישראל.

מה הוביל את הזוג, שמתואר על ידי מקורבים כ"אנשים שלא אוהבים להיות באור הזרקורים", להבליח ממסך האנונימיות היחסית ולעמוד במרכזה של אחת העסקאות היוקרתיות ביותר של השנים האחרונות?

המשפחה המלוכדת שייסד אברהם אירני

לפני 72 שנה, ב-1950, עלה אברהם אירני מעיראק לישראל. הוא הגיע כאדם אמיד, קנה קרקעות ועסק בפיננסים. אברהם, שנפטר בשנת 2006 בגיל 84, נחשב לחלוץ המסחר העצמאי בניירות ערך והתיווך הפיננסי החוץ בנקאי, והוא אף ייסד את "החברה המרכזית לניירות ערך" - שלימים נמכרה והפכה ל"מגדל שוקי הון".

אדם שמכיר את המשפחה מספר כי אברהם האמין בכל ליבו שהוא צריך להשיג את הכל, לא רק משהו אחד. "מלבד נושאי הפאשן, יש למשפחה עסקי נדל"ן, השקעות פיננסיות והייטק. הוא ייסד משפחה מאוד מלוכדת, אוהבת ומאוחדת. הם אוכלים ארוחות ערב ביחד, עושים את כל החגים יחד. ממש חמולה. גם כשנוסעים לחו"ל זה כל המשפחה".

אדם נוסף המכיר את המשפחה מציין כי "אברהם הנחיל למשפחה כבר לפני 60 שנה חינוך לעבודה קשה מאוד וסיזיפית, עם הרבה חזון ומוסר עבודה. הם עובדים סביב השעון.

"הם גם תורמים מיליוני שקלים בשנה לצדקה, הרוב בשקט ובצנעה גדולה. משפחת אירני מדברת בגובה העיניים והעובדים מעריצים אותם. יפעת רואה בתמיכה באומנות ערך עליון. רוני הוא תל אביבי שורשי".

האימפריה שייסד רוני אירני

לפני 30 שנה בנו, רוני אירני, החל לשווק מותגים בינלאומיים בישראל. שם התחילה האימפריה. קבוצת אירני, כאמור, היא בעלת רשת החנויות פקטורי 54 וזכיינית מותגים שונים גם בגזרת היוקרה. בין המותגים - דולצ'ה וגבאנה, ולנטינו, מייקל קורס, סן לורן, לקוסט, הוגו בוס, ארמני, אמפוריו ארמני, טומי הילפיגר, פומה ואחרים.

כיום יש לקבוצה, שמעסיקה כ-1,600 עובדים, למעלה מ-120 חנויות, שמתחלקות לפקטורי 54, אמור בכיכר המדינה, רשת נעלי אוריג'ינלס, רשת פומה ופייב פוינט פור שמתרחבת גם לחו"ל.

עסקי הנדל"ן של המשפחה כוללים בין היתר חלק ממבני הטמפלרים בשרונה בתל אביב, את מלון סנטר שיק בכיכר דיזנגוף, ונדל"ן נוסף בארץ ובחו"ל. מלבד זאת, המשפחה הקימה בסוף השנה שעברה קרן השקעות בהיקף של למעלה מ-100 מיליון שקל. הקרן תתמקד בסטארט-אפים בתחום הריטייל והאופנה, לצד סטארט-אפים בתחומי קיימות וחדשנות נוספים.

בנוסף להשקעה הכספית, הקבוצה משמשת גם כ-Design partner ומעמידה לרשות הסטארט-אפים סביבות מעבדה רלוונטיות וביניהן חנויות, מחסנים, DATA ועוד. בהשקת הקרן אמר אירני כי "ב-150 השנים האחרונות הריטייל כמעט ולא השתנה, אנחנו עומדים בפני מהפכה, ועולם הריטייל כפי שאנו מכירים יעבור שינוי דרמטי".

תמיר בן שחר, מנכ"ל חברת הייעוץ הכלכלי-שיווקי צ'מנסקי בן שחר ושות', מציין כי מה שמשפחת אירני עשתה לאורך השנים זה גם הסיפור של עולם האופנה. "הקבוצה השתלטה על שוק מוצרי היוקרה/הפרימיום בישראל. נתח אופנת הפרימיום משוק האופנה נאמד בכ-10%, והינו קבוע לאורך זמן. הם השתלטו כמעט לגמרי על כל ה'משבצת' הזו.

"בבעלותם זיכיונות ללמעלה מ-30 מותגים, כל מותגי היוקרה במדינת ישראל שלהם. בקניון רמת אביב למשל לא מדובר רק על חנויות היוקרה של פקטורי 54, אלה גם על המותגים מייקל קורס, טומי, דיזל ועוד. החנות הראשונה שלהם היתה בקניון ארנה, שם הם נשארו גם אחרי שהקניון קרס.

"שוק האופנה היוקרתית יציב יחסית, ושומר לאורך עשרות שנים על הנתח שלו מסך הוצאות האופנה בישראל, שעומדות על כ-25 מיליארד שקל בשנה. גם בתקופה זו של יוקר המחיה אנשים קונים אופנת פרימיום. בישראל רמת החיים הולכת וגדלה בשנים האחרונות, רמת ההכנסות לנפש הולכת וגדלה וכל אלו ביחד מגדילים את היקף הרכישות של אופנת הפרמיום".

"נוף עוצר נשימה, מחיר סביר"

ניר שמול, מנכ"ל חברת הנדל"ן שניר מסביר על קניית המגדל עצמו. "בתל אביב אין בעצם מחיר לבתים. בתים בעיר הם כמו אומנות, ובגלל שרוני חובב אומנות, הבית הזה עונה על כל הצרכים שלו. אם הייתי שומע שהוא קנה נכס בכפר שמריהו זה היה מפתיע אותי. הוא איש מיוחד שמזהה נדל"ן כמו שהוא מזהה אומנות, וכמו שהוא יודע לזהות את מותגי הפרימיום בישראל".

שתי דירות שנמצאות בקומות 32-33-34 במגדל שלום מאיר היו בעבר משרדי בזק. הן עוצבו על ידי יויו (יונתן) לייטסדורף, שגם מתגורר בדירה הראשונה מבין השתיים, והוא זה שהגה את הרעיון ליצור מהקומות האלו שני פנטהאוזים בני שלוש קומות. בדירה השנייה, אותה קנו רוני ויפעת אירני, חי איש עסקים משווייץ.

_OBJ

"לייטסדורף חיכה הרבה מאוד זמן ללקוח שיקנה את הפנטהאוז בכזה מחיר", אומר יגאל צמח, יו"ר קרן גשרים, קרן לאשראי חוץ בנקאי מגובה נדל"ן ובעבר מנכ"ל ויזם חברת ברגרואין שהקימה את פרוייקט מאייר ברוטשילד.

"לא מדובר בבניינים חדשים - חומרי הגמר, העיצור והאינסטלציה הם מלפני תקופה ארוכה. מצד שני, מדובר בוואן פיס, בניגוד למגדלים חדשים שבונים כיום. אין המון פנטהאוזים כאלו למכירה, ולדירה שממוקמת בפאתי נווה צדק יש נוף עוצר נשימה".

ומה באשר למחיר? צמח מציין כי הוא נחשב לסביר. "מדובר על כ-120 אלף שקל למ"ר, וזה מחיר נכון".

רוני אירני

אישי: נולד ב-1960, מתגורר בנווה צדק, נשוי ליפעת ואבא לשלושה
מקצועי: מייסד ומבעלי קבוצת אירני - בעלת רשת החנויות פקטורי 54 וזכיינית מותגים שונים בגזרת היוקרה, בהם דולצ'ה וגבאנה והוגו בוס. בוגר אוניברסיטת ת"א במדעי המדינה וסוציולוגיה.
עוד משהו: תומך באומנות. הפקת אופרה "לה טרוויאטה" מאת ג'וזפה ורדי הועלתה בתמיכת פקטורי 54. משחק טניס.