מכרז בשלושה מתחמים לבנייה רוויה ומסחר בשכונת "גדות" ביהוד-מונסון נסגר היום (ב'). במסגרת המכרז מתוכננות להיבנות 462 יחידות דיור, כאשר 370 מתוכם ישווקו במסגרת תוכנית "מחיר מטרה" לפי שווי של 18,156 שקל למ"ר שקבע השמאי הממשלתי.

המחיר משקף 2.2 מיליון שקל עבור דירה ב"מחיר מטרה" בפרויקט, אולם מחיר למ"ר לפי השוק החופשי עומד כיום על כ-32 אלף שקל למ"ר, המשקפים מחיר של 3.2 מיליון שקל לדירת 4 חדרים - מה שמצביע על הנחה שתגיע ליותר ממיליון שקל לזכאי.

השטח המדובר ביהוד-מונסון נמצא באזור מבוקש במרכז הארץ, בסמיכות לסביון גני-יהודה, מיקום לא אידיאלי לחלוקת דירות במחירים מסובסדים. לצורך ההשוואה, פרויקטים של חברת יובלים בסמוך לקרקע באור יהודה מתומחרים כיום לפי 28 אלף שקל למ"ר. גם בפרויקט של אשדר בשכונת בית בפארק מעבר לכביש, צמוד לאור יהודה, המחיר עומד על 29 אלף שקל למ"ר, ולפי ההערכות, המחירים בשכונה הזו צפויים להגיע ל-32 אלף שקל למ"ר ואף יותר.

ה"תקלה" הזו לא זרה למשרד הבינוי והשיכון. גם במכרז שנסגר בשכונת גליל ים בהרצליה, זכו זכאי מחיר למשתכן בהנחה משמעותית בשווי הדירות שנאמדה בכמיליון שקל במיקום מבוקש, מה שנגמר בביקורת רבה על משרד הבינוי והשיכון שיצר שוק משקיעים חדש.

לצורך הדוגמה: משפחות שרכשו דירת 5 חדרים תמורת 2.4 מיליון שקל, יכולים למכור אותה היום בכ-4 מיליון שקל; אחרים שרכשו אז דירת 4 חדרים תמורת 1.8 מיליון שקל, דירתם מוערכת כיום בכ-3.8 מיליון שקל. כמובן שרוכשי הדירות בפרויקט "מחיר למשתכן" אינם יכולים למכור את דירתם מיד עם רכישתה, ולכן הערכת המחיר של דירותיהם אינה רלוונטית לפי שעה. כך שאם מחיר הדירות ימשיך לעלות, צפויה להם עוד תוספת רווח, ומי יודע כמה. 

"לא היה אינטרס לתת הנחה מטורפת" 

אירית הופר, בעלים של חברת אינהאוס, שיווק פרויקטים, אומרת כי "המחיר אותו נקב השמאי הממשלתי לטובת מכרז 'מחיר מטרה' במיקום שנחשב מאוד מבוקש במרכז הארץ, נמוך בעשרות אחוזים מהשווי הריאלי, וזאת על אף הבטחות הממשלה שתגביל את שווי ההטבה לזכאים ותצמצם את הפערים בין אזורי ביקוש לפריפריה. הזכאים שיזכו בדירות במכרז הזה, למעשה יגרפו לכיסם כבר היום הטבה של מיליון שקל". 

גם תמר אברהם, שמאית מקרקעין בכירה מיהוד, חושבת כי ההנחה שניתנה בלתי סבירה. "אין ספק שמדובר בזכייה במחיר מאוד נמוך יחסית למחירים בשוק החופשי. לצורך ההשוואה, ביולי האחרון נסגר מכרז על 5 מגרשים ביהוד, ושם מרכיב הקרקע לבד עומד על 1.7-1.8 מיליון שקל לא כולל בנייה, כלומר דירה של 4 חדרים תימכר ביותר מ-3 מיליון שקל. וכאן לפי 'מחיר מטרה' יהיה לזוכים רווח של יותר ממיליון שקל, שזה בלתי נתפס.

מה היה השיקול מאחורי החלטת השמאי הממשלתי?

אברהם: "אני לא חושבת שהיה כאן אינטרס לחלק מתנות בכזה סדר גודל, אלא להערכתי מדובר על פער בזמנים בין השומה שניתנה לבין המחיר העכשווי של הדירות. כאמור, לא היה אינטרס לתת כזו הנחה מטורפת, ומה שקרה לדעתי זה שהשמאי הממשלתי עשה שומה לפני כ-10-12 חודשים, והשוק עלה בזמן הזה בצורה דרמטית מה שהפך את השומה ללא רלוונטית. אני חושבת שתיקון השומה הוא עניין משפטי, וזה כפוף למדיניות הממשלה".

הכתבה פורסמה לראשונה ב"גלובס"