דירת חלומות לשנה החדשה? בחלום. לכבוד ראש השנה, סקר חדש מציג את בעיית השנה: 74% מהציבור טוען שבעיית הדיור מטרידה אותו יותר מהאיום האיראני. הציבור בישראל עד כדי כך מוטרד מבעיה זו שתשעה מתוך עשרה ישראלים מגדירים את בעיית הדיור כסוגיה לאומית.

למעשה, סוגיית הדיור מטרידה את הישראלים עד כדי כך  ש-50% ישקלו לעזוב אם תינתן להם דירה בחו"ל. כך עולה מסקר של עמותת חסדי נעמי, מהעמותות הגדולות והוותיקות בישראל שביצעה את הסקר ע"י מכון המחקר רפי סמית בקרב מדגם מייצג של 500 איש בקרב האוכלוסייה היהודית הבוגרת.

עוד ב-mako כסף:

בעמותה טוענים שסוגיית הנדל"ן שולחת גרורותיה לתחומים נוספים ומייצרת קשיים בחלקים נוספים של החיים במסגרתם נאלץ הציבור לשלם את המחיר ולחסוך במזון והוצאות בסיסיות. לאחרונה עולים יותר ויותר קולות של נזקקים חדשים, זוגות צעירים, שנאלצים להסתייע בעמותה בגלל קשיי המשכנתא ושכר הדירה ובגלל תחומים נוספים המחלחלים לכיס בעקבות סוגיית הדיור.

חילונים מול חרדים 

עוד עולה ששכר דירה ממוצע בישראל על פי המרואיינים בסקר  עומד על כ-3,700 שקלים, כאשר החילוניים משלמים שכר דירה גבוה יותר מדתיים וחרדים  - 3,690 שקלים לעומת 3,450 שקלים בממוצע. מתברר שכדאי בישראל 2016 להיות אדם מאמין - 18% מהחילוניים אינם מאמינים שיצליחו להגיע לדירה ,בעוד רק 9% מהחרדים והדתיים לא מאמינים.

בתוך כך 70% מהחרדים והדתיים ציינו שהם בעלי דירות לעומת 63% מהחילוניים. אולי זה מה שמסביר את העובדה שעל אף שמחצית מהישראלים מוכנים לשקול או לקחת בחשבון לעזוב את ישראל אם יקבל דירה בחו"ל, עדיין 60% מהדתיים והחרדים שנשאלו, לא היו שוקלים ירידה מהארץ לעומת 31% מהחילוניים. בחלוקה אזורית, 60% מתושבי הדרום הצהירו שהיו שמחים לעזוב את ישראל תמורת נדל"ן.

אחוזות הדרום (צילום: דיאגו מיטלברג)
נתיבות. תושבי הדרום מוכנים לעבור לחו"ל תמורת דירה | צילום: דיאגו מיטלברג

למרות זאת, בעולם משתנה ומתפתח להשכלה גבוהה עדיין יש השפעה כאשר מדובר בשיפור הסיכויים לרכישת דירה.  70% מהאקדמאים הם בעלי דירות לעומת 51% מבעלי ההשכלה התיכונית ומטה. בכל מקרה להורים תהיה השפעה מכרעת. שני שליש מהנשאלים בסקר ציינו כי יאלצו להיעזר בהוריהם כדי לרכוש את הדירה.

תושבי ירושלים ציינו שהם משלמים בממוצע את שכר הדירה הגבוה בישראל 4,100  שקלים.  את שכר הדירה הנמוך בישראל משלמים תושבי הצפון – 3,100 שקלים לדירה . מיד אחרי תושבי ירושלים מדורגים תושבי המרכז עם 4,000 שקלים לדירה כאשר במקום הרביעי תושבי הדרום עם 3,400 שקלים. באזור ת"א והמרכז גם הכי מיואשים עם 19% מהציבור שאינם מאמינים שיגיעו אי פעם לדירה, זאת לעומת 11% מתושבי השרון ומספר זהה בקרב הירושלמים.

עוד עולה מהסקר שבתל אביב: הכי מעט בעלי דירות – רק 59% מתושבי ת"א והמרכז מתגוררים בדירות בבעלותם זאת לעומת 73% מתושבי השרון. לשם השוואה, 63% מתושבי חיפה והצפון הם בעלי דירות ו-65% מתושבי ירושלים.  

בחסדי נעמי מוסיפים "אנחנו מרגישים יותר ויותר פניות של אנשים שמסבירים שנטל סוגיית הדיור, גם בקרב משלמי המשכנתא וגם בקרב שוכרי הדירות, גורם להם לפנות לקבלת עזרה. בנוסף, חלק מהפונים מסבירים גם שההוצאות סביב הבית ברמה השוטפת ותחזוקתו גבוהות מדי ביחס ליכולתם לעמוד בהוצאות אלו".

לתרומות לקראת החג ניתן להקליק או להתקשר אל 03-6777777