חברת הדירוג S&P מעלות אישררה בסוף השבוע את דירוג האשראי של עיריית בני ברק ברמה של AA פלוס. הדירוג הגבוה חודש בד בבד עם סיום הכנת תוכנית המתאר הכוללנית לעיר, שיישומה המלא יהפוך את בני ברק לאחת הערים עם ההכנסות הגבוהות ביותר בישראל מארנונת עסקים.

תוכנית המתאר, שאותה הכין משרד האדריכלים אליקים, מציגה את כיווני הפיתוח בתחומי הבינוי והתשתיות של בני ברק לעשורים הבאים. התוכנית הופקדה בוועדה המחוזית תל אביב בשבוע שעבר והיא מוסיפה לבני ברק פוטנציאל של 10,000 יחידות דיור — 2,000 מתוכן בשכונה חדשה והיתר באזור הבינוי הקיים. הבנייה למגורים תהיה נמוכה — אופיינית לאוכלוסייה החרדית שאינה משתמשת במעליות בשבת.

תוכנית המתאר מוסיפה לעיר גם 2.2 מיליון מ"ר שטחי תעסוקה ומסחר, רובם בשטח שבין רחוב ז'בוטינסקי לבין מסילת הרכבת לאורך הירקון. הפיתוח יחבר את בני ברק לתחנת בני ברק־רמת החייל של רכבת ישראל, שכיום ההגעה אליה מבני ברק חסומה בשטחים תפעוליים של הרכבת. מעל שטחים אלה מתוכננת בנייה של מגדלי משרדים שיתחברו בגישה ישירה למבנה תחנת הרכבת, בדומה לאופן שבו מתחברת תחנת רכבת השלום לקניון עזריאלי. החיבור לתחנה יגרום לסביבת התעסוקה הזאת להיות נוחה לגישה באמצעות רכבת ארצית כבדה.


בתקציב רשות מקומית דירות הן הוצאה, מכיוון שמשמעותן היא שצריך לספק לתושבים שירותי חינוך ורווחה, שנגזרים מהם עלויות שבהן נושאת העירייה. לעומת זאת, שטחי מסחר ותעסוקה הם הכנסות, מכיוון שהם משלמים ארנונה בתעריף גבוה משל מגורים.

תוספת הדיור המתוכננת תגדיל את קיבולת האוכלוסייה בעיר בכ–20%. שטחי המסחר והמשרדים שיתווספו מגדילים ביותר מפי שלושה את שטח העסקים בעיר, ויביאו את העיר ל–3.2 מיליון מ"ר שטחי מסחר. לשם השוואה, לחולון יש כיום 1.4 מיליון מ"ר עסקים ולפתח תקוה — 1.8 מיליון מ"ר.

יחידות הדיור וכן השטחים למשרדים ומסחר יתווספו בהדרגה, אך כבר כיום הכנסות העירייה מארנונה עסקית גבוהות. לפי הדו"חות הכספיים המבוקרים האחרונים שהגישה העירייה למשרד הפנים בסוף 2016, יש כיום בשטח בני ברק כמעט מיליון מ"ר של משרדים, תעשייה ומסחר, שהניבו 224 מיליון שקל ב–2015.

מנסחי הנימוקים לדירוג האשראי של בני ברק ב–S&P מעלות ציינו את ההכנסות הצפויות מארנונה מעסקים קיימים, ואת ההכנסות הצפויות לעיר מהבנייה הנוספת המתוכננת באזור מגדלי העסקים שמצפון לז'בוטינסקי. "התרומה המיידית כבר נראית בתקציב העירייה, ואנו צופים כי השפעתה תתחזק בשנים הקרובות", נימקו המדרגים. כמו כן, נרשמה ההערכה כי עיריית בני ברק תשיג בשנים הקרובות עודף תפעולי ממוצע בשיעור 0.5% בשנה.

בד בבד עם מצבה הפיננסי המשתפר, בני ברק קיבלה ב–2015 כחצי מיליארד שקל מהמדינה, לפי פרמטרים הקשורים בעיקר לדירוגה הסוציו־אקונומי הנמוך. רוב הסכומים ימשיכו לזרום אליה גם כשמצבה הפיננסי ישתפר.

הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker

כתבות נוספות:
סדום ועמורה בלשכת נתניהו
אין עתיד: כך הסתבך היועץ של יאיר לפיד