אלפי זוכים בהגרלות מחיר למשתכן מחכים כבר למעלה מ-5 שנים לקבלת הדירה הנכספת, אך הפרויקטים עוכבו וחלקם עדיין מעוכבים.  "אנחנו מחכים כבר יותר מ-4 שנים; בנינו את החיים שלנו סביב הזכייה. עברנו לגור בשכירות ביישוב בו זכינו, אבל אין אופק. בינתיים הדירה התייקרה בכמעט 200 אלף שקלים. אנחנו עדיין רוצים את הדירה, אבל שיגידו לנו לפחות מתי בערך ניכנס אליה?", מספר אחד מהם

רוב הזוכים הם זוגות צעירים שהעיכובים עולים להם הרבה כסף; בנוסף לדמי השכירות שהם משלמים בינתיים, עלות הדירה התייקרה בכ-15 אחוזים בגלל שמחירן היה צמוד למדד תשומות הבנייה.

אמנם, רוב הממתינים יקבלו את המפתחות לדירה במהלך 2024 (עשרות חודשים לאחר ההבטחות מראש), אבל יש כמה פרויקטים תקועים ללא צפי לתאריך מסירת הדירות, ואפילו לא להתחלת בנייה.

לפי התאחדות הקבלנים, גם הקבלנים שזכו במכרזי הקרקע מפסידים כסף רב כתוצאה מהעיכובים, משום שרובם מממנים את רכישת הקרקע (עשרות ומאות מיליוני שקלים) באמצעות הלוואות שבשנה האחרונה התייקרו מאוד בעקבות עליית הריבית.

בנוסף הם מעידים, בשנה האחרונה, בעקבות העלייה המשמעותית בריבית, החליטו גם חלק מהזוכים לוותר על זכאותם, מכיוון שהם חוששים שלא יעמדו בהחזרי המשכנתא שהתייקרה במאות שקלים בחודש.

אחרי 4 שנים, אין אפילו צפי להתחלת בנייה

אחד הפרויקטים המעוכבים, שאין לו עדיין היתר בנייה בכלל, הוא פרויקט מכבי יפו, שיוקם בתל אביב. הזוכה במתחם היא שותפות של החברות אלעד ישראל מגורים מקבוצת תשובה, צמח המרמן ומשולם לוינשטין. במתחם נכללו 299 יחידות דיור במסגרת מחיר למשתכן, ועוד כ-228 יחידות דיור שיימכרו בשוק החופשי. המחיר הנקוב במכרז של הדירות היה 17,443 שקל למ"ר, ואולם הפרויקט הזה מוצמד למדד מאז פברואר 2018. עד היום ההצמדה העלתה את המחיר בכ-10 אחוזים ל-19,169 שקלים, ואם יימשך קצב עלייה המדד הנוכחי בשנתיים הקרובות, המחיר עשוי להגיע כבר לסביבות 21,500 שקל למ"ר.

"זכינו בפרויקט בסוף 2018, תוך 90 יום רכשנו את הקרקע, ביצענו 35 פינויים של דיירים לפני שנה, חלקם פינויים קשים," מספר חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, הוא גם המשנה לנשיא התאחדות הקבלנים, שמרכז תחתיו את הפרויקטים המעוכבים במסגרת תכנית מחיר למשתכן."אחרי 4 שנים, למרות כל המאמצים שלנו ללא הפסקה, רמ"י והעיריה לא מסוגלים לתת תכנון מגרשים, הסדרי תנועה, תשתיות. אחרי 4 שנים, אין אפילו צפי להתחלת בנייה".

"קרוב ל-200 משפחות שכבר זכו, מכרו להם לוקשים, משפחות שרובן גרות בשכירות ולא יודעות עד מתי. עוד לא נבחרו דירות עבור הזוכים, כי לא הסתיים הליך התכנון. במקרה הטוב, אם תאושר הבנייה עד אמצע 2023, נוכל להתחיל לבנות בסוף 2023. יעברו 8-9 שנים מאז שזכו בהגרלה ועד שיקבלו מפתחות. יש כ-8,000 משפחות בתור שממתינות להגרלה על 100 הדירות שנותרו בפרויקט", הוא אומר בתסכול.

לדבריו, כמו פרויקטים מעוכבים אחרים, גם פרויקט זה הוא קורבן להתנהלות בין רמ"י הרשות המקומית ומשרד הבינוי והשיכון – "לכל אחד דרישות משלו, ולא פעם דרישות סותרות". יש לציין, כי גם לקבלנים אחדים יש תרומה לעיכוב, משום הם ביקשו להגדיל את מספר הדירות בפרויקטים שלהם, מה שהביא לצורך של תכנון ואישורים חדשים.

פרויקט נוסף שנמצא בעיכוב חמור, על פי הרשימה שבידי התאחדות הקבלנים, הוא פרויקט מחיר למשתכן באבן יהודה: 154 יחידות לזוכי הגרלה; מועד הזכייה בקרקע מרץ 2019, מועד רכישת הקרקע – יוני 2019.

לטענת החברה, הסיבה לעיכוב המתמשך הן רמ"י, מועצת אבן יהודה וצדדי ג' נוספים מטעמם לא ביצעו פעולות הנדרשות לצורך הנפקת היתר בניה בין היתר, אישור תכנית בינוי ופיתוח למקרקעין, לא הושלמו פעולות הנוגעות להקמת תשתיות מערכת מים וביוב, סלילת דרך 671 וחיבורה לישוב הקיים. נכון להיום -  החסמים שלעיל טרם הוסדרו וטרם התקבל היתר בניה. על פי המכרז יש לקבל היתר עד ליום 18.1.21 – נכון להיום טרם התקבל היתר בניה.

גם חברת הבנייה חנן מור בחיפה טוענת כי אף על פי שזכתה במכרז בפברואר 2020, שולם עבור הקרקע ודמי פיתוח, חלקם בהלוואה עם ריבית והצמדות. הקרקע הייתה צריכה להימסר ב-18 באוקטובר 2021. נכון להיום, הקרקע טרם נמסרה, כי אין גישה לקרקע. לא ניתן להוציא היתרי בניה בגלל חסמי תשתית באחריות המדינה. מרגע מסירת הקרקע יידרשו כ-30 חודשים לביצוע הפרויקט.

מבצעי ההגרלות של דירות בהנחה הפכו הרבה משפחות למיליונרים על חשבון הציבור

לפייגלין יש גם דעה נחרצת נגד תוכניות הממשלה לדיור בהנחה: "כל מבצעי ההגרלות של דירות בהנחה נועדו רק כדי לשבש את שוק הדירות החופשי, כי ברגע שמורידים עשרות אלפי זוכים ממחוסרי הדיור, מורידים באופן מלאכותי את היקף הביקושים בשוק, למרות שאלפים מהם עוד ממתינים לדירה ולא יודעים מתי ייכנסו לדירה בה זכו".

"העובדה שהם ממתינים שנים רבות אמנם לא נעימה לזוכים, אבל הדירות בשוק התייקרו משמעותית בתקופת ההמתנה, ובחסות המדינה הם קיבלו הטבה מופקרת: יש דירות שהשתתפו בהגרלה, והמחיר שלהן בשוק התייקר ב-4 השנים האחרונות ב-2 מיליוני שקלים, והם עדיין ישלמו את המחיר שהוצע בהגרלה. האם זו הייתה כוונת המשורר של מפעל ההגרלות של המדינה? זה נקרא דיור בהישג יד?  אנחנו בעד דיור בהישג יד, אבל מבצעי ההגרלות של דירות בהנחה הפכו הרבה מאוד משפחות למיליונרים על חשבון הציבור הרחב. יש לי פרויקטים אחרים של מחיר למשתכן שבהם רואים בחניונים – מרצדסים, פורשים ומזראטים.

לטענת המשנה לנשיא התאחדות הקבלנים המודל הזה צריך לעבור מהעולם. "מה עם זוגות צעירים שנולדו להם ילדים והם הפכו למשפרי דיור? אותם המדינה מפקירה".

במשרד הבינוי והשיכון לא רצו להגיב לדברי פייגלין, אבל גורמים מקורבים למשרד ניסו להסביר כי ההליך התכנוני בחלק מהפרויקטים הוא מרכב מאוד, והמשרד עושה את מירב המאמצים במסגרת האפשרויות שלו לקדם את הפרויקטים המעוכבים.